17/10/2017 Agro-ecologie in de wereld

Categories: Uncategorized

Wouter Vanhove, vakgroep (sub)tropische landbouw van de Universiteit Gent en gespecialiseerd in mondiale landbouwsystemen, neemt je een hele dag mee doorheen de wereld van agro-ecologie en plaatst agro-ecologie in de wereld. Hij geeft aan de start van deze dag een algemene theoretische schets van het begrip agro-ecologie en kadert het begrip agro-ecologie in de wereld. Daarnaast geeft Wouter ook duiding bij het belang van agro-ecologie als model voor landbouw en maatschappij aan de hand van academische en praktische analyses.

 

 

Solidagro’s zuidpartners uit Bolivia, West-Afrika en Filipijnen delen, telkens vanuit hun lokale werkelijkheid, hun ervaringen over de kansen en uitdagingen in een transitie naar agro-ecologische landbouw. Iedere vertegenwoordiger licht toe hoe zij werken rond agro-ecologische landbouw en focust daarbij op een bepaald aspect ervan.

Zo zullen Fatimata Sinare van Association Song Koaadba (ASK – Burkina Faso) en Hamadoun Ouologeum van Groupe d’animation et actions au Sahel (GAAS – Mali) het vooral hebben over de landbouw technische aspecten van agro-ecologie.

Renmin Vizconda van het Philippine Network for Food Security Programs (PNFSP – Filipijnen) zal  in haar case focussen op hoe sensibilisering en bewegingswerk rond agro-ecologie kan bijdragen tot een transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving.

Tenslotte  zal Juan Carlos van Fundación Agrecol Andes (AGRECOL – Bolivia) belichten hoe zij aan lokale en nationale beleidsbeïnvloeding doen om duurzame principes in het beleid te integreren en implementeren.

In de namiddag gaan we in werkgroepen per taalgroep (Engels, Frans, Spaans) dieper in op ieders ervaringen met agro-ecologie. Alle conclusies, ervaringen, vragen, … die voortvloeien uit deze werkgroepen brengen we samen in een plenair moment waar Wouter in gesprek gaat met de moderatoren van de werkgroepen. Tijdens dit gesprek is ook ruimte voor vragen en opmerkingen uit het publiek. We sluiten de dag af met een algemene conclusie.

Praktisch

Onthaal met koffie 9:00 – 9:30 in La Foresta – Prosperdreef 9, Vaalbeek

Start/einde 9:30-17:00

Taal:

  • Dinsdag voormiddag zal de voertaal Engels zijn. Er is vertaling naar Frans en Spaans voorzien. Indien gewenst voorzien wij een Nederlandstalige tolk.
  • Dinsdag namiddag splitsen we ons op in drie taalgroepen: Engels, Frans en Spaans. Indien gewenst voorzien we vertaling naar Nederlands.
  • Na inschrijving ontvangt u een persoonlijke email rond deze taalkeuzes.

Kostprijs: 20€/deelname* (warme maaltijd inbegrepen)

Inschrijvingen kan tot 12 oktober 2017

* als student, vrijwilliger van Dwagulu Dekkente en Solidagro betaal je slechts 10€/dag

* iedereen die zich inschrijft voor 3 of meer dagen betaalt slechts 15€/dag

 

Share Button

Leave a Reply