De duurzaamheid van de aarde staat meer dan ooit onder druk door de toenemende bevolkingsdruk, de klimaatopwarming, het verlies aan biodiversiteit en de onstilbare honger naar grondstoffen. We worden geconfronteerd met complexe maatschappelijke fenomenen die de draagkracht van onze planeet onder druk zetten. De degradatie van het milieu is onlosmakelijk verbonden met problemen rond landtoegang en vruchtbaarheid van gronden. Op boerenfamilies in het Zuiden heeft dit een rechtstreekse impact. Zij zijn direct afhankelijk van hun natuurlijke omgeving om in hun levensonderhoud te voorzien.

Solidagro stimuleert een duurzame, zelfvoorzienende landbouw waarbij kleine boeren hun eigen voedsel verbouwen op een manier die de bodemvruchtbaarheid niet aantast.

Ga als leerkracht aan de slag met Solidagro’s materialen:

 

voorpagina BT vruchtbare grondEducatief dossier Boeren Troef! over vruchtbare grond 

In de afgelegen gebieden in West-Afrika, de Filipijnen en Bolivia waar Solidagro werkzaam is, moet een boerenfamilie doorgaans overleven van 1 hectare grond. Steeds langere droogteperiodes, een tekort aan water en weinig vruchtbare grond brengen hun voedselzekerheid in het gedrang. In dit dossier kunt u per regio ontdekken wat de problemen rond grond zijn door onder andere leuke zoekopdrachten, stellingen en Zuiderse recepten. U kan hierbij zelf selecteren welke regio u behandelt en welke werkvorm u toepast.

Als opwarmertje kan u alvast het educatief filmpje vertonen. Wat gebeurt er als drie Vlaamse jongeren moeten zien te overleven met de middelen van een boer in het Zuiden?

Download het educatief dossier of bestel een papieren exemplaar bij hannes.vanhee@solidagro.be

 

 

????????????????????????????????????Kaartspel

Met het Boeren Troef!-kaartspel kan je aan de slag met 6 nieuwe spelletjes rond het thema vruchtbare grond. In de spellen komen de verschillende fasen van de landbouwcyclus aan bod: zaaien, groeien en oogsten. Zet je schrap voor een rondje Boeren aan het woord, Bemesten, Plagen verjagen, Boeren troef, Goed geboerd of Boerenbedrog! Een leuk opwarmertje voor in de les!

Het doosje bestaat uit een set speelkaarten en een spelregelboekje. Geschikt voor 6-99 jaar.  Je kunt het gratis bestellen bij hannes.vanhee@solidagro.be!

 

Wilt u met uw school een aanbod opzetten rond het thema ‘recht op grond’? Contacteer hiervoor hannes.vanhee@solidagro.be

 

Share Button