Filipijnse kookworkshop: ‘Wat de pot schaft’

Categories: Algemeen

DSC_0206Filipijnse kookworkshop: ‘Wat de pot schaft’

Op vrijdag 3/2/2017 ging Solidagro op bezoek in Sint-Maria-Latem om er een Filipijnse kookworkshop: ‘Wat de pot schaft’ te begeleiden in het lokale parochiehuis.

Met een 13 tal deelnemers verdiepten we ons aan de start van de workshop in het ‘hoe, wat, waar en waarom van Solidagro’. Zo kwamen de gebieden waar Solidagro actief is aan bod, de activiteiten en projecten van Solidagro zowel in België als in het Zuiden, wie Solidagro tracht te bereiken en welke impact ze wil realiseren. Daarnaast gingen we dieper in op de werking in de Filipijnen, de partners en projecten, de uitdagingen in de verschillende regio’s in de Filipijnen enzovoort. Telkens werden linken gelegd naar voedsel, voedselzekerheid, vruchtbare grond en recht op grond.

Na enkele vragen uit de groep en heel wat interessante gesprekken, begaven we ons naar de keuken waar we 2 gerechten bereidden: de ‘Suam na Mais’, een maissoepje met garnalen en de ‘Ginataang Tilapia’, waarbij groenten en vis centraal staan.

Heel wat deelnemers vonden het opvallend dat veel van de gebruikte groenten in de Filipijnse gerechten gelijkaardig zijn aan de groenten die we in België gebruiken om onze gerechten te bereiden, maar dat de groenten op een andere manier worden klaargemaakt:DSC_0219

“De groenten worden op een pure, zuivere manier bereid waardoor de smaak van de groenten beter behouden blijft!”

Bij het proeven van de gerechten gingen we in groep het gesprek aan rond ‘Recht op grond’ en de verschillen in omstandigheden, uitdagingen, … tussen boeren in de Filipijnen en boeren in België. Ook de verschillende en gelijkenissen in de voeding, ingrediënten en kookgewoontes kwamen aan bod!

Een deelneemster aan de kookworkshop vertelt: “Voor herhaling vatbaar, een interessant verhaal en lekkere gerechten!”

 

Lust jij ook wel een zuiders culinair hoogstandje? Ben je benieuwd naar verhalen achter de ingrediënten van je maaltijd? Schrijf je dan zeker in voor deze heerlijke kookworkshop waar je aan de hand van recepten uit West-Afrika, Bolivia of de Filipijnen ontdekkingen zult doen over de wereld. Je kiest zelf een land en de verhalen erachter worden uit de doeken gedaan door een medewerker van Solidagro. Een voorsmaakje vind je in het gratis te downloaden kookboekje “Wat de pot schaft”. Na afloop van de workshop zullen thema’s als voedselzekerheid, vruchtbare grond en landroof jou niet meer vreemd zijn.

Contact: info@solidagro.be | 03.777.20.15

 

Share Button

Leave a Reply