Programma Solidagro’s Internationale week over Agro-ecologie

Categories: Algemeen

 

Van 17 tot 21 oktober 2017 organiseert Solidagro een internationale week van uitwisseling, kennisverdieping en solidariteit. De week wordt afwisselend gevuld met zowel theoretische inzichten, praktijkbezoeken en debat in het teken van agro-ecologie, een geïntegreerde rechtenbenadering en samenwerking.

Dinsdag 17/10/2017 Agro-ecologie in de wereld

Wouter Vanhove, vakgroep tropische landbouw van de Universiteit Gent en gespecialiseerd in mondiale landbouwsystemen, neemt je een hele dag mee doorheen de wereld van agro-ecologie en plaatst agro-ecologie in een globaal kader.

Solidagro’s zuidpartners uit Bolivia, West-Afrika en Filipijnen delen vanuit hun werking enkele praktijkervaringen over de kansen en uitdagingen in een transitie naar agro-ecologische landbouw. Doorheen de dag is ruimte voorzien voor vragen, opmerkingen en debat.

Lees meer>>

 

Woensdag 18/10/2017 Agro-ecologie in de praktijk

Drie boerderijen, agro-ecologische én conventionele, stellen hun deuren open om een zicht te geven op hoe hun bedrijf georganiseerd is, welke gewassen ze telen, hoe ze dat doen en vanuit welke filosofie. We kijken ook welke de grote uitdagingen zijn en of die gelijkend zijn aan die van de boeren in het Zuiden.

Lees meer>>

 

Donderdag 19/10/2017 Voedsel Anders: Agro-ecologie en economie

“Hoe gaan we 8 miljard monden voeden met agro-ecologie?”, “Export biedt ons een positieve agrohandelsbalans”, “Keuterboerkes doen onze economie niet draaien.”, “Het huidige landbouw- en voedselsysteem stelt wel veel mensen te werk.” Herkenbaar?

Voedsel Anders organiseert een denkdag met een economische kijk op agro-ecologie. We gaan in debat over de economische ideeën en knelpunten die een grootschalige transitie naar agro-ecologie tegenhouden, zowel bij ons als in het Zuiden. Welke zijn die knelpunten? Wat is er nodig voor een transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem? Welke rol kunnen onderzoekswereld en beleid op zich nemen? Hoe kunnen initiatieven van onderuit gestimuleerd worden?

Lees meer>>

 

Vrijdag 20/10/2017 Succesvol samenwerken tussen verschillende organisaties

We leren hoe je een samenwerkingsverband start en hoe je de samenwerking goed laat verlopen.

Organisaties kiezen voor samenwerking als dit tot een beter resultaat leidt. De manier van samenwerken kan verschillen: dat gaat van regelmatig overleggen met elkaar en informatie uitwisselen, over samen een ad hoc initiatief opzetten, tot samen een moeilijk probleem aanpakken in een netwerk. Elke samenwerkingsvorm stelt specifieke eisen aan het engagement en de inzet van de partners, ook de taakverdeling en de besluitvorming verschillen.

Lees meer>>

 

Zaterdag 21/10/2017 Workshop ‘maak je eigen ecobroodbeleg’ & fun met Solidagro

Milieuvriendelijk en gezond broodbeleg maken? Dat is voortaan een koud kunstje! We leren je hoe je lekker kookt met verschillende ingrediënten uit de ecologische keuken. Noten, zaden, peulvruchten, seizoengroenten en restjes vormen de basis van een ecosmos.

Tine van de biologische boerderij en hoevewinkel Kleibeek zal je rondleiden op hun boerderij waarna je kunt genieten van een lekkere kom warme soep, de zelfgemaakte broodsmeersels en hapjes die je zelf maakte tijdens de workshop en natuurlijk een lekker lokaal en biologisch biertje.

Lees meer>>

 

Algemene info

Maandag tot vrijdag: La Foresta – Prosperdreef 9, Vaalbeek | deelnameprijs €20/dag (10€/dag als student, vrijwilliger van Dwagulu Dekkente en Solidagro of €15 bij inschrijving vanaf 3 dagen)

Zaterdag: Biologische boerderij Kleibeek – Potterstraat 30, 9170 Sint-Pauwels | deelnameprijs GRATIS

Inschrijven kan hier tot 12 oktober 2017.

Share Button

Leave a Reply