beFDpopXubHpHxQ-800x450-noPad

TEKEN DE PETITIE

 

 

 

 

Petitie “Scrap the Mining Act 1995”

Solidagro mobiliseert handtekeningen voor de verwerping van de Filipijnse  “Mining Act” (de mijnbouwwet) van 1995.

De petitie is belangrijk voor de Filipijnse basisorganisaties in hun strijd tegen landroof door mijnbouw. De destructieve manier waarop mijnbouw in de Filipijnen wordt georganiseerd resulteert in:

  • overdracht van winsten naar buitenlandse ondernemingen
  • vervuiling van rivieren en drinkwatersystemen
  • vergiftiging van landbouwgronden
  • verdrijven van hele volksgemeenschappen, zonder enig nieuw perspectief
  • inheemse volkeren die worden bedreigd, geïntimideerd en waarvan hun leiders hun eigen leven riskeren

 

De petitie werd gelanceerd door het Scrap the Mining Act Network en is een belangrijk actiemiddel om een nieuwe wetgeving af te dwingen. De Filipijnse partners vinden het belangrijk dat voor deze petitie veel buitenlandse handtekeningen worden verzameld, wetende dat de Filipijnse regering eerder geneigd is tot toegevingen als ze weten “dat het buitenland mee kijkt”. Solidagro, met actieve steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Catapa, roept iedereen dan ook op om de petitie mee te tekenen en te verspreiden en zo de druk op de Filipijnse overheid te verhogen.

De Mijnbouwwet van 1995 biedt geen noemenswaardige voordelen voor het land noch de bewoners, maar resulteert in grootschalige milieuverontreiniging, doorsluizen van winsten naar het buitenland, verjagen van hele dorpsgemeenschappen en grootschalige mensenrechtenschendingen. Vele activisten werden reeds vermoord, onder wie, recentelijk op 1 september, de directeur van ALCADEV, een alternatieve secundaire landbouwschool, die door Solidagro wordt ondersteund en een nauwe band heeft met de strijd van de inheemse bevolking tegen mijnbouw.

Daarom vragen de basisorganisaties het schrappen van de Mijnbouwwet van 1995 en de heroriëntatie naar een op nationale ontwikkeling en respect voor het milieu georiënteerde mijnbouw.

De handtekeningen zullen verzameld worden en afgeleverd aan het Scrap the Mining Act Network, dat in 2016 de petitie zal indienen bij het Filipijnse Congres. In België zelf zullen kopieën van de handtekening afgegeven worden aan de Filipijnse ambassadeur en zullen we de Belgische minister van Buitenlandse Zaken vragen om hier in de diplomatieke contacten met de Filipijnse overheid aandacht aan te besteden.

Heb je een idee om ook zelf, in je buurt, op je werk of je sportclub aan de slag te gaan met de petitie? Contacteer gerust één van onze medewerkers, zij ondersteunen graag jouw idee. Wil je de petitie op papier? Stuur een mailtje naar info@solidagro.be en we bezorgen je een petitielijst.

 

TEKEN DE PETITIE

Share Button