Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Uitwisselingsbezoek in Bolivia

Uitwisselingsbezoek in Bolivia

July 11, 2018 by Solidagro

Water is in de hooggebergten van Bolivia een kostbaar goed. Boeren zijn voor hun drink- en irrigatiewater voor landbouw volledig afhankelijk van natuurlijke waterbronnen hoog in de bergen. Door klimaatveranderingen zijn de regenseizoenen onregelmatig en geraken waterbronnen moeilijk aangevuld, wat voor veel onzekerheid zorgt bij de boeren over hun voedselproductie en daarmee hun voedselvoorziening. Te eenzijdige voeding veroorzaakt chronische ondervoeding, vooral bij kinderen.

Solidagro werkt met lokale ngo INCCA samen in de gemeente Tiraque. Basisorganisaties en het gemeentebestuur van Tiraque bezochten de gemeente Comarapa om er meer te weten te komen over integraal waterbeheer. Een uitgebreide delegatie van een 80-tal boeren, vertegenwoordigers van de educatieve sector en wijkverenigingen, gemeenteraadsleden en leden van partnerorganisatie INCCA, verplaatsten zich naar Comarapa om er kennis te maken met de succesvolle aanpak in integraal waterbeheer. De delegatie deed heel wat ideeën op en keerde nog gemotiveerder terug naar Tiraque om te werken aan het beleid van de overheid voor de bescherming van waterbronnen en zijn ze van plan om te gaan experimenteren met druppelirrigatie in de groentetuinen. 

Zo merkte de directeur van productieve ontwikkeling van de gemeente Tiraque, Desiderio Taquichiri, na het bezoek op dat "een volgende stap erin bestaat om samen een voorstel te maken voor de bescherming van onze waterbronnen, in het ideale geval voor een gemeentelijke wet".

Naast de bescherming van de natuurlijke waterbronnen die voor het kostbare water zorgen, is het noodzakelijk om op een spaarzame manier om te gaan met dit water. Daarom voorziet Martin Merida, de hoogste leider van de boerenorganisatie van Tiraque om te gaan inzetten op druppelirrigatie:

"In een evaluatie met onze leden hebben we besloten om te gaan experimenteren met druppelirrigatie bij de productie van aardappels, uien en appels”.   

     

Victor Orellana, secretaris van relaties van de boerenorganisatie van Tiraque: 

"We hebben nu gezien hoe ze de lagunes in Comarapa hebben beschermd, wij hebben een drievoud aan waterreserves maar we hebben deze niet beschermd en de gemeente evenmin. Nu onze burgemeester heeft besloten deze ervaringen te repliceren komen er misschien resultaten, is het niet dit jaar dan wel in vijf jaar. De uitdaging is om voortgang te geven aan dit proces ook wanneer autoriteiten wisselen, daarom is het zo belangrijk om het waterbeheer te reglementeren".

Ontdek hier meer over Solidagro in Bolivia!

Tags:

Close