Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Protest tegen Monsanto in Burkina Faso



Protest tegen Monsanto in Burkina Faso

29 mei 2015 door Solidagro

marche-contre-les-OGM-Burkina-Faso.jpg

Afgelopen zaterdag 23 mei kwamen in vijftig landen mensen op straat om te protesteren tegen de multinational Monsanto en zijn GGO’s (genetisch gemanipuleerde organismen). Sarah Goyens, onze landenvertegenwoordiger in Burkina Faso, deed mee aan de manifestatie in Ouagadougou. Ze legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Het multinationale bedrijf Monsanto heeft door onderhandelingen met het oude politieke regime sinds 2001 haar genetisch gemodificeerd katoenzaad (Bt) in kunnen voeren in Burkina Faso. Dit is in strijd met internationale regels die stellen dat een land eerst een regelgeving moet hebben voordat het de markt kan openstellen voor GGO’s. Bovendien dient Burkina sindsdien ook als ‘toegangspoort’ tot de West-Afrikaanse markt voor Monsanto (er is vergelijking gemaakt met het paard van Troje)… Gezien Burkina Faso sinds de vlucht van ex-president Blaise Compaoré met een transitieregering zit, en dat er een multitude aan veranderingen op stapel lijkt te zijn (“niets zal ooit nog zijn zoals het was”, is hier de dagelijkse slogan), is het hét moment om ook hierop te reageren!

Monsanto zelf heeft de mislukkingen van haar Bt-katoen ondertussen erkend, maar dit neemt niet weg dat er op korte termijn concrete plannen zijn voor de invoering van GGO-mais, en daarna andere lokale voedingsgewassen zoals sorgho en niébé. Deze aanpak vormt een ernstige bedreiging voor de voedselsouvereiniteit van Burkina Faso, en haar biodiversiteit. Het Burkinabese volk heeft ook recht op gezond en kwaliteitsvol voedsel dat geproduceerd is op duurzame wijze!

Labels:

Met steun van

Sluiten