Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

In beeld: Kato – stage voor een week, ervaring voor het leven.



In beeld: Kato – stage voor een week, ervaring voor het leven.

15 jan. 2018 door Solidagro

Kato.jpg

Kato Van Mele (17) kwam in december een week stage lopen bij ons. Hierbij vind het verslag van deze vrolijke, vlijtige jonge dame.

Toen ik een baby was, ging ik altijd mee naar de wereldwinkel. Mijn mama deed daar vrijwilligerswerk en ondertussen deed ik mijn dutje achteraan in de winkel. Ik ben als het ware opgevoed met “eerlijke handel”. Eerlijke handel is de manier om het lot van miljoenen boeren te verbeteren. Door boeren de kans te geven om hun producten op de markt te brengen voor een goede prijs kunnen zij een beter leven opbouwen. Eerlijke handel is vrij van machtsmisbruik en onrechtvaardige regels. De visie van Solidagro sluit nauw aan bij mijn ervaringen die ik heb opgedaan in de wereldwinkel.

 

Ik ken deze organisatie al sinds ik een klein meisje ben. Elk jaar ging ik met mijn ouders mee op wereldweekend van de “Bevrijde wereld.” (zie bijgevoegde foto) Mijn ouders volgden workshops rond verschillende thema's: voedselzekerheid, globalisering, solidariteit, duurzaamheid …. en ondertussen speelden de kinderen spelletjes, bouwden we kampen en knutselden er op los. Wij kregen hetzelfde thema aangeboden als de volwassenen, maar dan op kinderniveau. Zo was er voor elke leeftijd wat wils. Ik bewaar heel mooie herinneringen aan deze weekends. In 2014 wordt de NGO Bevrijde Wereld omgedoopt tot Solidagro. Tot mijn grote spijt werden de weekends niet meer georganiseerd. Tijdens deze stage zou ik graag op een andere manier kennis maken met deze organisatie.

Dagboekverslag
Maandag 4 december 2017
Vandaag was het mijn eerste stagedag. Om 10u00 werd ik verwacht op Solidagro. Hun kantoor ligt op wandelafstand van het station van Sint-Niklaas. Ik had nog wel tijd om op mijn gemakje naar daar te stappen. Eigenlijk vond ik het ook wel een beetje spannend om naar daar te gaan want ik wist niet wat er me allemaal te wachten stond.
Toen ik daar was aangekomen, werd ik vriendelijk verwelkomd door Lien. Lien zou me een hele week begeleiden en laten kennismaken met hun organisatie. Ik voelde me vrij snel bij haar op mijn gemak. Onmiddellijk kreeg ik een plaatsje op de ‘België bureau' en een rondleiding in het gebouw. Ik had niet verwacht dat het zo groot zou zijn. Aan de straatkant ziet het er helemaal anders uit. Je zou denken dat het gewoon een rijtjeshuis is. Binnenin is het gezellig, warm en hangt er een leuke sfeer. Door de gekleurde muren en allerlei leuke posters, krijg je onmiddellijk een vertrouwd gevoel. Naast de kantoortjes is er nog een feestzaal die verhuurd wordt en een grote refter. Ik kreeg vandaag tijd om veel te lezen. Op deze manier kon ik kennismaken met hun werking in België.

Dinsdag 5 december 2017
Iets zelfverzekerder vertrok ik vandaag naar het station. Ik wist nu waar het was, ik kende de collega's al een beetje en zou nu niet meer kunnen verdwalen in het gebouw. Ik was heel gemotiveerd en had er echt zin in. Toen ik aankwam, overviel de geur van koffie mij. Het voelde onmiddellijk aan als een gezellige en verbonden sfeer. Het was voor de rest nog heel rustig en stil.
Samen met twee andere stagiairs kreeg ik de opdracht om een hele stapel brieven te adresseren. Tijdens het werk, kon ik wat praten met de anderen en zo vloog de tijd vooruit. In de namiddag kreeg ik de kans om een interview af te nemen van één van de vrijwilligers. Vandaag kreeg ik meer zicht op hun werking in Bolivia, West-Afrika en de Filipijnen.

Woensdag 6 december 2017
Deze ochtend hadden we een vergadering met als thema: vrijwilligersstrategie. Solidagro is spijtig genoeg nog niet zo gekend bij een groot deel van de bevolking in Sint-Niklaas. Op het overleg werd er bekeken hoe ze de vrijwilligers op een leuke manier bij elkaar kunnen brengen zodat de bestaande groep nog meer uitgebreid kan worden. Zelf had ik nog nooit een vergadering bijgewoond. Het was voor mij een volledig nieuwe ervaring waar ik eerst een beetje tegenop keek. Deze gedachten spookten op voorhand door mijn hoofd: “Wat als ik niet begrijp wat er gezegd wordt ? Duurt een vergadering niet te lang ? Moet ik luisteren, schrijven, mijn eigen meningen inbrengen ?” Deze vragen verdwenen al snel toen de vergadering startte. De vergadering verliep heel gestructureerd.

Ik vond het uiteindelijk een aangename ervaring. Er kwamen verschillende, goede meningen vrij tijdens een brainstorm. Ik heb veel geleerd en had nog nooit ervaren dat je een probleem op deze manier kan aanpakken. Misschien is dit wel iets om mee te nemen naar onze klaswerking. Door deze vergadering heb ik beseft hoe belangrijk de vrijwilligerswerking is voor Solidagro. Solidagro wil vooral de groep mensen die achter de visie en werking van Solidagro staan, vergroten. Vrijwilligers kunnen voor een deel taken overnemen van betalend personeel, maar dat is niet de hoofddoelstelling. Solidagro wil vooral mensen bijeenbrengen, verbinden en deze mensen de mogelijkheid bieden om zich in te zetten voor het goede doel. Vrijwilligers kunnen helpen om de naambekendheid van Solidagro te verhogen.

Solidagro kan rekenen op subsidies van de federale en Vlaamse overheid, stichtingen, bedrijven en vele anderen. Als lid van 11.11.11. werkt Solidagro mee aan de jaarlijkse 11.11.11.- campagne en ontvangt daaruit financiële ondersteuning.
Daarnaast kan Solidagro rekenen op verschillende fondsen. Je kan steunen op verschillende manieren:

  • Maandelijks een gift doen.
  • Je kan een vaste donateur worden.
  • Een bedrijf of organisatie kan een grote bijdrage leveren door financieel te steunen.
  • Solidagro is elk jaar aanwezig op de Villa Pace in Sint-Niklaas. Met zoveel mogelijk bedrijven, organisaties en particulieren nemen ze deel aan de ballonloop.
  • Bij het opmaken van een testament kan men er ook voor kiezen om Solidagro op te nemen.
  • Als GSM-gebruiker kan je ook steunen. De winst van het gsm-verkeer bij Ello Mobile gaat voor 100 % naar het goede doel. Met elk abonnement of tarief draag je bij tot een project, opgestart door Solidagro, in Fatick, Senegal dat zich focust op toegang tot zuiver water.

Na drie dagen ervaar ik een aangename en gezellige sfeer. Het typische kantoorleven is hier absoluut niet aanwezig. Geen chique, zwarte kostuums met dassen, geen formele, korte en onpersoonlijke gesprekjes, geen baas die boven de medewerkers staat. Bij Solidagro heerst verbondenheid en verbinding. Het leeftijdsverschil is zeer gevarieerd dus dat zorgt voor een blijvende en boeiende samenwerking.
Na een ontspannende middagpauze vertrokken we richting Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. Daar was voor drie weken een interactieve tentoonstelling van de Provincie Oost-Vlaanderen over duurzame samenwerkingen in Rwanda, Ecuador en de Filipijnen opgesteld. Solidagro werkte hiervoor samen met de stad Sint-Niklaas en Odisee, en wilde een groot publiek van inwoners van de gemeente kennis laten maken met de werking in het zuiden. Vandaag werd deze tentoonstelling afgebroken, morgen wordt ze opgehaald door de volgende Oost-Vlaamse gemeente waar ze te bezichtigen zal zijn.

Donderdag 7 december 2017
Vandaag werd ik samen met een andere stagiair ondergedompeld in de educatieve werking in België. Ik kreeg nog een beter zicht en beeld over hun evolutie, focus, doelstellingen en actieplannen. Wat ik te weten ben gekomen, heb ik al een deel verwerkt in voorgaande hoofdstukken. Tijdens de middag kreeg ik de kans om een interview af te nemen bij Lien mijn stagebegeleidster.

Vrijdag 8 december 2017
In de voormiddag kreeg ik de kans om mijn laatste vragen te stellen. Daarna mocht ik meewerken aan het opzetten van de Solidagro in de Kerstmarkt van Sint - Niklaas. De hele namiddag hebben we ons standje opgebouwd en rijkelijk versierd voor de kerstmarkt van zaterdag. Het was heel leerrijk en prettig. De stand zal worden opgehouden door een mix van medewerkers en vrijwilligers. Door de komende examens kan ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn op de kerstmarkt van zaterdag, maar op een andere activiteit zie je me zeker verschijnen.

Nabeschouwing
Ik vond het een heel boeiende en leerzame stageweek waar ik een duidelijk beeld heb gekregen van Solidagro’s plannen, doelen en missie. Ik had in het begin een beetje schrik voor wat er ging komen, maar op het einde van de stage had ik een voldaan gevoel. De stage was bijzonder afwisselend en gevarieerd, ik heb van alles een beetje kunnen proeven. Als kind heb ik kunnen ervaren wat de “Bevrijde Wereld” was, als 17-jarige heb ik nu een beter zicht gekregen over Solidagro's projecten in Bolivia, West-Afrika en Filipijnen.

Solidagro ijvert dat de volkeren autonoom hun eigen voedsel- en landbouwbeleid kunnen bepalen. De basisbewegingen en boerenorganisaties in het Zuiden zijn de motor van een verandering in een samenleving. Hun acties zijn gericht op het verhogen en verduurzamen van de voedselproductie met het oog op economische verzelfstandiging. Wat me vooral in hun missie aanspreekt zijn de woorden: autonoom, verandering in een samenleving, verzelfstandiging.
Het is volgens mij heel belangrijk dat deze woorden doordringen bij de rest van onze samenleving. Iedereen op deze wereld heeft recht op een menswaardig leven. Een rechtvaardige wereldhandel zou verplicht moeten zijn. Ik geloof in een wereld waar rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling de vanzelfsprekende basis vormen van internationale handel. Zo kan iedereen via zijn of haar werk een waardig levensonderhoud opbouwen en kansen ten volle benutten.

Solidagro wil in Vlaanderen jongeren en volwassenen bewust maken van het voedselzekerheidsvraagstuk en tegelijk duiden op de globale samenhang van de voedsel- en landbouwproblematiek in Noord en Zuid. Ik vind het heel zinvol dat ze zich richten op scholen en jongeren. Zo krijgt hun missie en visie nog meer betekenis. De jongeren worden bewust gemaakt van deze factoren. Door er over te kunnen praten, ervaren … dringt het volgens mij meer door dan enkel het vanbuiten studeren uit boeken.

Vrijwilligers bij Solidagro maken deel uit van een hechte club van mensen die zich verbonden voelen met hun visie. De vrijwilligers bestaan uit verschillende sympathisanten, actievoerders en vrijwilligers die zich inzetten waar en wanneer nodig. Ze doen uiteenlopende dingen: het organiseren van evenementen, schrijven van artikels... ze komen op hun eigen manier in actie. De vrijwilligers hebben een grote vrijheid. Ze kunnen zelf bepalen wanneer en hoeveel ze zich willen inzetten voor de organisatie. Er is genoeg te doen en het mooie vind ik dat iedereen zijn of haar eigen talenten en vaardigheden kan inzetten.

Solidagro richt zich op verschillende fronten en dat maakt het juist zo aantrekkelijk en divers. Ze kijken met een open blik naar de wereld en zijn niet blind voor de moeilijkheden en obstakels die ze tegen komen op hun pad. Ik heb deze week heel veel geleerd en het zal nog lang nazinderen in mijn gedachten. Misschien zijn ze niet de grootste organisatie van België, maar ik vind deze woorden toch heel belangrijk om mee te nemen: ” Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben dan heb je waarschijnlijk nog nooit een nacht doorgebracht met een mug op je kamer.” Verandering begint bij jezelf !!

Kato Van Mele

Wij wensen Kato alvast veel succes met alles wat ze later nog onderneemt. Hopelijk tot snel, Kato, om samen de wereld te veranderen! Altijd welkom.

Labels:

Met steun van

Sluiten