Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?



UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?

18 dec. 2020 door Solidagro

Volgens recente rapporten van de FAO zijn wereldwijde honger en voedselonzekerheid onophoudelijk gestegen sinds 2014.[1] Ontbossing, aanhoudende conflicten, een ongekende biodiversiteitsverlies en marginalisering van het boerenbestaan hebben bijgedragen tot een mondiaal falend voedselsysteem.

Thierry Kesteloot van Oxfam, gaf op 12 december een online vorming over het UN Food Systems Summit. Een voedseltop die, zo lijkt, het hoofd wil bieden aan het gebrek aan duurzaamheid en veerkracht van onze voedselsystemen. De wereldwijde achterban van Solidagro nam in grote getallen deel. Fairouz Gazdallah, beleidsmedewerkster recht op voedsel bij Solidagro, belicht een aantal kritische bedenkingen die tijdens het seminarie aan bod kwamen.

Groepsfoto_VormingFSS

Op weg naar een Alternatieve Top?

Een wereldwijde conferentie over de transformatie van onze voedselsystemen is een initiatief, dat na jaren lang beleidswerk van voedselrecht-bewegingen, noodzakelijk en prangend was. De aankondiging werd goed ontvangen door het middenveld en werd gezien als een gelegenheid om de sociale en ecologische problemen die gepaard gaan met industriële voedselsystemen, te bespreken en aan te pakken.

Of we een participatief voedselbeleidsproces mogen verwachten, waar agro-ecologie en mensenrechten een centrale rol spelen, valt echter te betwijfelen. Van meet af aan werd het duidelijk dat de bedrijfsbelangen de agendapunten van het voedseltop zouden domineren en dat, bijgevolg, de oorzaken van ons falend voedselsysteem niet kritisch genoeg benaderd zouden worden.

Het middenveld is echter niet bij de pakken blijven zitten. Het Civil Society Mechanism, het netwerk van civiele maatschappij organisaties bij het Comité voor Wereld Voedselzekerheid, heeft een oproep gelanceerd om een collectief proces te starten om de UN Food Systems Summit in vraag te stellen en op te komen voor inclusieve, transformationele en duurzame oplossingen die bedrijfsbelangen overstijgen.

Is this the turning point we need?

Welke rol zal Solidagro spelen?

Solidagro engageert zich om haar partners en netwerken in België, Bolivia, Burkina Faso, Filipijnen, Mali en Senegal te ondersteunen in het formuleren van aanbevelingen via alternatieve kanalen, het mobiliseren van de publieke opinie en participatie in de nationale dialogen binnen het kader van de UNFSS.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het UN Food Systems Summit in Solidagro’s interventielanden? Wil je je inzetten en samen meedenken aan een duurzaam voedselsysteem? Heb je specifieke vragen rond de activiteiten en de ontwikkelingen rond de UN Food Systems Summit? Laat het weten aan onze kersverse beleidsmedewerkster Fairouz via fairouz.gazdallah@solidagro.be en schrijf je zeker in voor onze speciale e-nieuwsbrieven over beleidswerk!

2021 belooft een bewogen jaar te worden voor zij die zich dagelijks inzetten voor een inclusiever voedselbeleid.

Naar de top


[1] The state of food security and nutrition in the world safeguarding against economic slowdowns and downturns. 2019. FAO

Labels:

Met steun van

Sluiten