Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.



Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.

25 mei 2021 door Solidagro

Sinds 2017 is mevrouw Togo Kadidia Poudiougo uit Tonon (een dorpje in Mali) lid van de coöperatieve vennootschap AMEKENE. Deze vennootschap staat in voor de productie en verkoop van niebe, een erg voedzame bonensoort. Onze lokale partner ARAFD ondersteunt de werking van AMEKENE door middel van sensibilisering en opleidingen. We vroegen Kadidia naar de positieve en negatieve veranderingen die ze ervaarde door deel te nemen aan het programma van ARAFD.

Een grote evolutie 

Mevrouw Togo Kadidia Poudiougo kan sinds 2017 rekenen op drinkwater in haar dorp. Zij leidt intussen al vier jaar het comité dat verantwoordelijk is voor het beheer van de waterputboring in de gemeenschap. Dit project zorgt voor drinkwater en bijgevolg voor meer hygiëne en minder ziektes. Hiernaast zorgt het ook voor kennis en ruimte voor veranderingen.

Voor het project van start ging met de ngo ARAFD was er weinig hygiëne en netheid in het dorp van Kadidia. Er was geen drinkwaterbron, laat staan genoeg water om groenten te telen. De medische kosten waren hoog, doordat er erg veel ziektes overgebracht werden via het water. Kadidia durfde zichzelf niet uitdrukken in het bijzijn van mannen of een verantwoordelijke functie uitoefenen in een vereniging, omdat ze dacht dat dit enkel voor mannen was weggelegd. Dankzij het project heeft ze nu wel inspraak en een verantwoordelijke positie binnen de gemeenschap.

Kadidia en haar dochters

Kadidia en haar dochters in hun boomgaard naast het boorwerk van het project.

De invloed van sensibilisering en opleidingen

Kadidia nam sinds 2017 deel aan meerdere opleidingen en sensibiliseringsacties van onze partner ARAFD. Zo kreeg ze onder andere sensibilisering van vrouwen over vrouwelijke leiderschap, maar ook over voedingshygiëne en sanitaire voorzieningen. Daarnaast volgde ze vormingen over gebruikstechnieken van bio-pesticiden, de productie van niebe, het fokken van lokaal gevogelte, het beheer na de oogst,…

De waterputboring zorgt voor water voor de groentetuinen, die op hun beurt dan weer zorgen voor diversificatie in de eetgewoontes en voor inkomsten door verkoop van groenten op de lokale markt. Drinkbaar water zorgt dus voor heel veel positieve effecten op de gemeenschap en voor een gezondere bodem. Kadidia verklaart dat ze eigenlijk helemaal geen negatieve gevolgen heeft ervaren door deel te nemen aan het programma.

Kadidia vertelt: “Het opvolgen en het beheer van de waterputboring hebben ertoe geleid dat ik niet enkel drinkwater heb in mijn gezin, maar ook en vooral groenten en fruit kan telen (sla, kool, peper, sjalot, tomaat en papaja) als gevolg van de aanleg van een moestuin. Deze groenten hebben mijn inkomen verhoogd en de voedingsgewoonten van mijn gezin verbeterd.”

Kadidia 2

Ontwikkeling van groente- en fruitplanten

Kom samen met ons op voor de rechten van vrouwen!

De sensibiliseringsacties, opleidingen en uitwisselingsontmoetingen hebben ervoor gezorgd dat Kadidia gemakkelijker haar eigen belangen verdedigt, minder medische kosten heeft, maar ook beduidend betere oogsten kent.

Het dorp van Kadidia heeft een grote vooruitgang gekend dankzij het programma van ARAFD. Solidagro en onze partners ter plaatse zouden dit voorbeeld heel graag willen doorvoeren bij nog vele andere boerenorganisaties.

Geloof jij net als ons in de kracht van Kadidia en vele andere boerinnen? Doe dan vandaag nog een gift! Jij kan ervoor zorgen dat boerenorganisaties structureel vooruitgang voelen. Je doet dit door 40 euro te storten op het rekeningnummer van Solidagro - BE19 0012 1876 7412 met de vermelding ‘steun Solidagro 2021’.

Met 40 euro organiseert onze partner ARAFD vormingen ter versterking van de rechten van vrouwen actief in landbouw. Hoogstnodig in een land dat slechts de 156e plaats van de 159 bekleedt wat betreft de Gender Equality Index! Samen met onze partners willen we jou enorm bedanken voor jouw steun, want je maakt hiermee echt een groot verschil!  

Labels:

Met steun van

Sluiten