Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Wereldvluchtelingendag 20 juni



Wereldvluchtelingendag 20 juni

20 jun. 2021 door Solidagro

Vandaag is het wereldvluchtelingendag en vragen we extra aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. We zoomen in op de situatie in Mali en Burkina Faso: hoe ziet de toekomst eruit en hoe kunnen wij als internationale organisatie in samenwerking met lokale partners van betekenis zijn voor deze mensen?

Dry soil 2

Hoewel Mali in de Sahel regio gekend was als een voorbeeld van democratie, leidde een staatsgreep in maart 2012 het land in een grote politieke instabiliteit die tot vandaag voortduurt. Ook in Burkina Faso vinden regelmatig aanvallen door extremisten op de lokale bevolking plaats.

Duurzame ontwikkeling, noodhulp en vredesopbouw

De grootste problemen zijn de aanhoudende onveiligheid door aanvallen van extremisten, de politieke instabiliteit en in 2020 kwam hier de coronapandemie bovenop. In de Sahel regio, waar de klimaatveranderingen zich laten voelen door grote droogte en onvoorspelbare regens, kampen boer.inn.en met een beperkte toegang tot voldoende voedsel en drinkbaar water, en ongezonde leefomstandigheden. Mensen op de vlucht voor geweld laten hun dorp, weinige bezittingen, velden en landbouwactiviteiten achter op zoek naar veiliger oorden, en komen op die manier terecht bij familie of onbekenden die het reeds moeilijk hebben en het weinige voedsel dat ze ter beschikking hebben, delen.

Dry soil 3

Door de veiligheidssituatie die de afgelopen jaren sterk achteruit ging, paste onze partnerorganisatie GAAS-Mali haar werking aan en ging voortaan volgens de ‘Triple Nexus’ aanpak werken, zowel in de onveilige regio als de regio’s waar vluchtelingen toekomen. Deze aanpak houdt rekening met de onmiddellijke noden van vluchtelingen, de doelstellingen van duurzame ontwikkeling en mogelijkheden voor vredesopbouw. Hierbij is een goede samenwerking met verschillende andere organisaties en actoren in de regio noodzakelijk. Zo ging het team van GAAS-Mali samenwerken met vredesorganisaties en actoren die inzetten op acute noodhulp. Het ziet er (helaas) naar uit dat deze aanpak de komende jaren verder toegepast zal worden, en we steeds meer andere organisaties zullen betrekken om samen sterker te staan.

Programma van Solidagro

Collega Alain aan het werkDoor de toenemende onveiligheid besloten de Malinese partners in 2020 om hun aanwezigheid op het terrein te verminderen, en dus het aantal voorziene activiteiten te beperken. De bevolking en lokale overheden vragen zelf aan onze partners om bepaalde activiteiten te schrappen, omwille van de vijandigheid van de extremisten ten opzichte van onderwijs en gender (gelijke rechten voor mannen en vrouwen).

Tot in 2018 waren vormingen die we in Burkina Faso organiseerden voor onze Burkinese partners, een uitstekende gelegenheid om ook de Malinese partners uit te nodigen en zo interessante uitwisselingen mogelijk te maken. Sinds begin 2019 zijn verplaatsingen via de weg tussen Koro/Bandiagara en Burkina Faso echter niet meer mogelijk doordat de weg grotendeels vernield is door bomaanslagen, en door onveiligheid aan de grensovergangen.

“We zijn en blijven overtuigd van het belang van ons programma! De bevolking geeft aan dat het programma hun weerbaarheid op alle vlak vergroot,” getuigt onze landenvertegenwoordiger Alain Traoré.

Expertise en vertrouwen

Nu de veiligheid van zowel de bevolking als de lokale partners steeds meer bedreigd wordt in Mali, wordt de meerwaarde van de jarenlange kennis van de regio en het jarenlange vertrouwen tussen de lokale partners en de bevolking nog duidelijker. Onze partners geven tijdens vormingen extra aandacht aan burgerzin, vermijden van geweld en het belang van dialoog en solidariteit. Ieder dorp heeft een ‘relais local’ of lokale verantwoordelijke voor het programma die de verschillende landbouwactiviteiten in het dorp opvolgt. Onze partners staan steeds in contact met deze geëngageerde vrijwilligers. Ze hebben bovendien een goede samenwerking en contact met de lokale overheden zodat ze elkaar op de hoogte kunnen houden van eventuele aanwezigheid en dreiging van extremisten.

In de komende jaren blijven we actief in de regio van Bandiagara en Koro, en zullen we ook in de meer zuidelijke regio Ségou werken aan voedselzekerheid en toegang tot drinkbaar water. We kunnen er rekenen op de samenwerking met WaterAid en de Belgische vzw Kanaga.

Noodhulp Burkina Faso - 2020Ook in Burkina Faso is de veiligheidssituatie de voorbije jaren niet verbeterd. De zone van Mogtédo bleef interne vluchtelingen ontvangen. Leden van de boer.inn.enorganisaties die onze lokale partner ASK begeleidt, hebben meerdere vluchtelingen onderdak geboden en hen betrokken in hun agroecologische landbouwactiviteiten. We konden rekenen op noodhulp van verschillende Vlaamse gemeenten en sympathisanten om deze boer.inn.enorganisaties te ondersteunen met extra voedselhulp om de extra monden te voeden. Met ter plaatse geproduceerde maïs, sorghum, gierst en olie van pindanoten werden de pakketten van maisbloem, multigranen bloem en zeep voor de vluchtelingen samengesteld (zie foto).

Steun ook!

Je ziet: vandaag is extra aandacht voor vluchtelingen nodig! De bevolking geeft aan dat onze aanwezigheid hen weerbaarder maakt en hoop geeft voor de toekomst. We blijven samen met onze lokale partners actief! Solidagro hoopt ook jouw steun te ontvangen. Je bijdrage is welkom op het rekeningnummer van Solidagro - BE19 0012 1876 7412 of via de online doneerpagina.

Dry soil 1

Auteur: Lien Verstraete, medewerker programma West-Afrika

Naar de top

Labels:

Met steun van

Sluiten