Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De Pre-top en de Counter-top in aanloop van de VN-voedselstop: wat gebeurde er de afgelopen maanden?

De Pre-top en de Counter-top in aanloop van de VN-voedselstop: wat gebeurde er de afgelopen maanden?

12 augustus 2021 door Solidagro

'We can define the scope of our collective ambitions.' Met deze woorden sprak Antonio Gutturies het publiek toe tijdens de Pre-top van de VN-voedselstop eind juli. De voedseltop zelf zal plaatsvinden eind september, maar sinds vorig jaar heeft de organisatie regelmatig online-vergaderingen, openbare forums en enquêtes georganiseerd rond de vijf action tracks. Om de geboekte ‘vooruitgang’ en verzamelde gegevens te consolideren en duiding te geven aan vooropgestelde ambities en doelstellingen voor de top zelf, kwamen - omwille van covid19 - een select groep van 500 VN-gezanten, ministers en actoren van het maatschappelijk middenveld en de privé-sector samen tijdens een driedaagse in Rome.

Een Pre-top én een Counter-top?

Ondanks de pogingen van de United Nations Food Systems Summit (UNFSS, ook wel voedseltop) om diverse actoren te betrekken, te raadplegen en de meest geavanceerde wetenschappelijke agri-innovaties te verzamelen voor een ‘ambitieuze en productieve’ top, heeft het Civil Society Mechanism* gedurende de Pre-top haar eigen Counter-top georganiseerd: de People’s Autonomous Response to the UNFSS. De vele kritische bedenkingen bij het volledig proces werden toen besproken: de betrokken actoren, het gebrek aan inclusieve participatie en de overmatige aandacht voor de (agro)-industrie. (Lees meer over de kritiek vanuit het maatschappelijke middenveld.)

VN-voedseltop

Verschillende oplossingen

Tussen 25 en 28 juli namen een heel resem actoren deel aan zowel de Pre-top als de Counter-top. Ze voerden rondetafelgesprekken, virtuele dialogen en debatten met verschillende visies over de toekomst van onze geglobaliseerde voedselsystemen. Wat deze twee toppen schijnbaar van mekaar scheidt zijn de geboden oplossingen om het hoofd te bieden aan de toekomstige hongersnoden, armoede en de klimaatgerelateerde uitdagingen voor voedsel en landbouw. Wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie vanuit de privé-sector leken de centrale uitgangspunten te zijn gedurende de Pre-top. De Counter-top daarentegen ziet in de overmatige aandacht voor innovatie en industrie een bedreiging voor de kleine boer.inn.en, hun voedselsoevereiniteit en het universeel recht op voedsel. De Counter-top heeft daarom vooral gefocust op het belichten van alternatieve modellen die van onderuit komen, holistisch en binnen handbereik zijn. Want dat de tijd dringt, bewees ook dit pas verschenen klimaatrapport van de IPCC (International Panel for Climate Change) nogmaals. De huidige landbouw- en voedselsystemen zijn belangrijke versnellers van klimaatverandering, de inzetting op agro-ecologische voedselsystemen heeft echter het potentieel het tij te keren. (Lees hier de bijdrage van 11.11.11 over het klimaatrapport.)

Naar de top

Rol en positie van Solidagro?

Dit is geen zwart-wit verhaal: heel wat actoren uit het maatschappelijke middenveld participeren – ondanks de gefundeerde kritiek - aan het officiële evenement van de VN-voedseltop. Ze willen de kans niet naast zich neerleggen om de politieke agenda van de top te beïnvloeden. De partners van Solidagro hebben ook op verschillende fronten hun stem laten horen. Alain Touta Traore, onze  landenvertegenwoordiger in Burkina Faso participeerde aan een neven-event van de Pre-top: 'Tomorrow’s food systems need forests and trees.' Hij had het over het herstel van aangetast land met voedselbomen. In Bolivia organiseerde de MAB (Boliviaanse Agro-ecologisch Beweging) een onafhankelijke dialoog via het daarvoor bedoelde traject van de VN-top. Eind augustus zal in de Filipijnen de National People’s Food Systems Summit: Salu-salo 2021 plaatsvinden. Een top georganiseerd door het Filipijnse maatschappelijke middenveld als antwoord op de VN-voedseltop.

UNFSS 3

En de toekomst?

De uitkomst van de Pre-top is opnieuw heel vaag. Er werden geen concrete targets beslist en de datum van de VN-voedseltop is nog altijd niet bekend. De stem van de agro-ecologische en voedselsoevereiniteitsbewegingen zullen we nog horen tijdens de VN-voedseltop. De People's coalition for Food Sovereignty (CFS) neemt de taak op zich om nogmaals een parallelle top te organiseren met de alternatieve stemmen uit het globale zuiden.

Solidagro wil agro-ecologische en voedselsoevereine oplossingen in de kijker zetten en ondersteunt haar partners en medewerkers in het mainstreamen van een agro-ecologische transitie van de dominante voedselsystemen via alle mogelijke kanalen. De maand september belooft een spannende maand te worden met doorslaggevende beslissingen en scharniermomenten voor onze toekomstige voedselsystemen. 

Volg alles op de voet via: www.solidagro.be/voedseltop

*Het netwerk van civiele maatschappij organisaties bij het Comité voor Wereld Voedselzekerheid.

Naar de top

Labels:

Sluiten