Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De voedseltop = een gemiste kans



De voedseltop = een gemiste kans

23 sep. 2021 door Solidagro

Opiniestuk Coalitie Tegen de Honger

De VN-top over voedselsystemen: een gemiste kans voor een grondige transformatie van ons landbouwsysteem! De cijfers zijn onthutsend: alleen al in 2020 leed 10% van de wereldbevolking honger en was 30% ondervoed, waaronder een groeiend aantal kinderen. Ondertussen blijft de pandemie voortduren. Onze mondiale voedselproductie heeft een verwoestend effect op het milieu en versnelt de klimaatverandering. Ons hele voedselsysteem, dat zeer ongelijk en onrechtvaardig is, loopt mank.

De toekomst van ons voedsel in gevaar

Brussel 22 september 2021 – Onze mondiale voedselproductie heeft een verwoestend effect op het milieu en versnelt de klimaatverandering. Ons hele voedselsysteem, dat zeer ongelijk en onrechtvaardig is, loopt mank. Alleen al in 2020 leed 10% van de wereldbevolking honger en was 30% ondervoed.
De VN-top over voedselsystemen, die op donderdag 23 september plaatsvindt, was bedoeld om deze cruciale uitdagingen aan te pakken. Maar de top wordt van alle kanten veroordeeld omdat hij de toekomst van onze landbouw en ons voedsel in gevaar brengt.
Vanaf 2019 hebben honderden organisaties uit het maatschappelijk middenveld de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, bevraagd over de invloed van de agro-industrie op de koers van de top, die de nadruk legt op innovatie, digitalisering, financiering en technologie als de belangrijkste hefbomen voor de transformatie van voedselsystemen. De top stelt de gevestigde belangen en de enorme machtsongelijkheid in voedselsystemen niet ter discussie. "Het proces naar deze top was zo vaag, ondoorzichtig en gekenmerkt door onevenwichten dat we nu al weten dat er weinig goeds uit zal komen, terwijl de uitdaging om onze voedselsystemen te transformeren van fundamenteel belang is”, legt Suzy Serneels, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, uit.

un+fss+1

People's Summit?

De zelfverklaarde “People’s Summit” is zijn naam niet waard.

“De mensen die het meeste leed ondervinden van deze voedselcrisis, zijn ook de mensen die oplossingen kunnen aanreiken. Helaas kunnen zij amper deelnemen aan deze top. Zo mist de top een kans op een radicale koerswijziging om de dringende uitdagingen van honger, aantasting van het milieu en klimaatverandering het hoofd bieden”, stelt Florence Kroff, coördinator van FIAN België.

Erger nog, er bestaat een groot risico dat staten en internationale instellingen zich van hun verantwoordelijkheden zullen onttrekken en uiteenlopende coalities zullen vormen rond de aanbevolen oplossingen.

"Het maatschappelijk middenveld, coalities van wetenschappers en de speciale rapporteurs van de VN waarschuwen allemaal voor de gevaren van deze top voor het mondiale voedselbeheer. De top geeft de voorkeur aan vrijwillige benaderingen ten koste van de verantwoordelijkheden en de verantwoordingsplicht van staten en internationale instellingen. Dit zal het beleidscoördinatiemandaat verzwakken van het Comité voor Wereldvoedselzekerheid, het belangrijkste inclusieve intergouvernementele platform voor alle belanghebbenden om samen te werken aan voedselzekerheidskwesties" voegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker voedselsystemen bij Oxfam België, toe.

Wat is het antwoord van België?

Sommige initiatieven en politieke uitspraken wijzen reeds in de richting van een grondige transformatie van de voedselsystemen, wat bemoedigend is. Jammer genoeg reageerden de Belgische vertegenwoordigers op de top slechts zwak op de bezorgdheden van het maatschappelijk middenveld.

Contact

  • Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker voedselzekerheid, Oxfam België 04891 11 96 12
  • Suzy Serneels, Beleidsmedewerker Recht op voedsel, Broederlijk Delen, 0484 26 18 24

De Coalitie tegen de Honger is een platform van Belgische ngo's die actief zijn op het gebied van voedselzekerheid en landbouw.

UNFSS 1

Meer weten?

Standpuntennota van de Coalitie tegen de honger over de UNFSS (coalitioncontrelafaim.be)
Internationale mobilisatie vanuit het maatschappelijk middenveld: https://www.foodsystems4people.org/
Q&A (Almost) all you need to know about the UNFSS: https://fian.org/en/publication/article/q-a-almost-all-you-need-to-know-about-the-unfss-2840

Naar de top

Labels:

Met steun van

Sluiten