Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Opnieuw een staatsgreep in Burkina Faso



Opnieuw een staatsgreep in Burkina Faso

5 okt. 2022 door Solidagro vzw

Foto: RTB/ap

Afgelopen vrijdag 30 september vond in Burkina Faso een staatsgreep plaats, de tweede al sinds begin dit jaar. De bevolking en meerdere militairen verweten de vorige juntaleider Damiba al langer dat hij onvoldoende daadkrachtig is ten opzichte van de Islamitische rebellen in het noorden van het land. Duizenden slecht bewapende en onderbetaalde militairen lieten het leven in de strijd en miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld.

Onze lokale vertegenwoordiger Alain Traoré legde vol afschuw de nieuwe strategie uit die de rebellen sinds kort toepassen: ze geven mensen op het platteland 24 uur de tijd om hun dorp te verlaten, branden de huizen plat en stelen de oogst. In het arme Sahelland is de bevolking solidair met de interne vluchtelingen, maar er is nood aan voedselhulp en omkadering.

Verbetering in zicht?

In de straten van de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is de rust weergekeerd, na twee dagen vol spanning en nog twee dagen van anti-Franse manifestaties. 

Na de machtswissel gingen jongeren de straat op om hun tevredenheid te tonen. Of Ibrahim Traoré, de eerder timide maar intelligente legerkapitein die vrijdag het heft in eigen handen nam, het beter zal doen in de strijd tegen de rebellen, is nog maar de vraag. In januari nog ondersteunde hij de staatsgreep van Paul-Henri Sandaogo Damiba. Nu denkt Traoré net als Damiba de complexe situatie beter de baas te kunnen, maar ook hij heeft geen middelen om de militairen te vergoeden om tegen de rebellen te strijden.

Onze landenvertegenwoordiger Alain Traoré getuigt: "We hopen dat Ibrahim Traoré slaagt in zijn opzet, en effectief zorgt voor een verbetering van de veiligheidssituatie, en de terugkeer van interne vluchtelingen op middellange of lange termijn". 

Banden met Rusland

Intussen blijkt dat kapitein Ibrahim Traoré pro-Russisch is. De precieze link tussen Traoré en Rusland is nog onduidelijk, maar het staat vast dat Rusland in verschillende Afrikaanse landen in chaos aan invloed probeert te winnen. 

Rusland ziet Afrika als een groeiende afzetmarkt voor wapens en andere goederen. President Vladimir Poetin deed veel grote beloftes aan verschillende Afrikaanse landen, zoals het kwijtschelden van schulden en het verdubbelen van de internationale handel de komende vijf jaar. Een jonge Burkinese bevolking die weinig correcte informatie ontvangt en in armoede leeft, is makkelijk vatbaar voor pro-Russische propaganda.

We hopen dat deze staatsgreep het land niet nog verder zal destabiliseren. 

Solidagro in Burkina Faso - sterk lokaal partnerschap

Solidagro werkt in Burkina Faso samen met vier lokale partnerorganisaties: AMUS (Association les Mains Unies du Sahel), APEDR (Association pour la Protection de l’Environnement et le Développement Rural), ASK (Association Song Koaadba) en Pag-La-Yiri (lees hier meer).

We zijn niet actief in het noorden van Burkina Faso, waar de rebellen strijd voeren, maar in vijftig plattelandsdorpen in vier gemeenten in de regio’s Centre-Ouest, Nord, Plateau central en Centre-Est. We promoten er agro-ecologische landbouw in samenwerking met boerenorganisaties en lokale overheden. 

De resultaten worden zichtbaar: we zien sterke coöperatieven, geëngageerde boerinnen die hun rechten opeisen, een verbeterd en meer gevarieerd menu voor kinderen, een verminderd verbruik van brandhout in de keuken, verbeterde toegang tot drinkwater en sanitatie, enzovoort.

De activiteiten van de partners ondervinden momenteel geen negatieve gevolgen van de staatsgreep. Sinds de terreur van de rebellen in het noorden van het land, vangen verschillende gemeenten waar onze partners actief zijn vluchtelingen op. Ze krijgen waar mogelijk een tijdelijk onderkomen en een perceel landbouwgrond en worden opgenomen in de gemeenschap.

Het landenkantoor van Solidagro volgt samen met de partners en lokale overheden de situatie op de voet op. We wensen hen veel goede moed toe!

In de media

BELUISTER op Radio 1 – “Lien Verstraete was nog tot vrijdag in Burkina Faso en maakte het begin van de staatsgreep mee”

Afbeelding boven: de militairen onder leiding van Ibrahim Traoré kondigen de staatsgreep aan op de nationale televisie. Screenshot Burkinese staatstelevisie RTB

Labels:

Met steun van

Sluiten