Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop



Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop

10 okt. 2022 door Solidagro

Een verenigd Afrika voor agro-ecologie

Goed agro-ecologisch nieuws uit Afrika, waar we werken in Burkina Faso, Mali en Senegal. Het Verbond voor de Voedselsoevereiniteit van Afrika (AFSA), met meer dan dertig maatschappelijke groepen uit vijftig Afrikaanse landen, schaart zich achter de missie om Afrikaanse landbouw agro-ecologisch te maken. Naar aanleiding van de Klimaattop in november (COP27), heeft het AFSA daarom zes aanbevelingen geformuleerd.

De aanbevelingen kwamen er na drie dagen overleg in de Ethiopische hoofdstad Addis-Abeba, tussen leden van AFSA uit dertig (van de 54) Afrikaanse landen en het Consortium van de Klimaatverandering in Ethiopië.

De beleidsaanbevelingen op een rijtje:

1. Neem de agro-ecologische transitie op in de nationale plannen die jullie voorstellen op de Klimaattop

Want agro-ecologie is een manier om de voedselsystemen duurzaam te veranderen, de veerkracht van bodems én landbouwers te versterken, koolstof in de bodem op te slaan, en toe te laten aan vissers, landbouwers en anderen om zich aan te passen aan de klimaatverandering.

2. Voorzie meer klimaatfinanciering voor landbouwers

Het moment is aangebroken voor gepaste financiering van kleine landbouwers, vissers, veetelers en de autochtone gemeenschappen om hen te steunen in hun overgang naar een duurzamer voedselsysteem.

3. Betrek kleine Afrikaanse producenten bij de klimaatonderhandelingen

De familiale voedselproducenten en autochtone gemeenschappen moeten betrokken worden bij de onderhandelingen van de Klimaattop, want het zijn zij die doorheen Afrika de landschappen beheren.

4. Wees alert voor valse oplossingen voor de Afrikaanse voedselsystemen

Oplossingen rond voedselvraagstukken aangeboden door agro-technologische bedrijven bedreigen vaak de toegang tot grond en eigen, lokale landbouwzaden.

5. Pas het actieplan toe rond gendergelijkheid 

Vrouwen in de landbouw moeten in alle vrijheid economische beslissingen kunnen nemen om hun gronden te beheren en voedselgewassen te commercialiseren en diversifiëren. Enkel zo kunnen ze hun gezinnen onderhouden.

6. Betrek kinderen en jongeren bij de klimaatacties en meer specifiek bij de agro-ecologische transitie

De betrokkenheid van de Afrikaanse jeugd draagt bij tot een leefbaar klimaat in de toekomst. Zij kunnen de rol op zich nemen om rendabele agro-economische bedrijfjes op te starten en lokale economieën tot bloei te brengen.

Een verenigd Afrika voor agro-ecologie

Million Belay, de algemeen coördinator van het Verbond voor de Voedselsouvereiniteit in Afrika (AFSA) nodigt alle Afrikaanse landen uit om samen te werken om bovenstaande aanbevelingen te verdedigen tijdens de COP27 in Caïro en verder in de toekomst.

Belay: “We weten dat klimaatverandering een effect zal blijven hebben op de prijzen van voedingsmiddelen. Het zal een impact hebben op het leven van de vissers, van de landbouwers en van de veetelers.”

De krijtlijnen voor de onderhandelingen zijn uitgezet. De volgende stap is het grote rendez-vous in Caïro, waar dit Afrikaanse standpunt verdedigd zal worden door de nationale afgevaardigden.

Dit artikel is een aangepaste versie van dit artikel op de Afrikaanse landbouwwebsite Agridigitale.net. 
Foto: © Agridigitale.net

Labels:

Met steun van

Sluiten