Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Een ontmoeting met Community Health Workers



Een ontmoeting met Community Health Workers

2 april 2019

Een aantal dagen geleden ontmoetten we de health workers van de barangay Liglig in Tanglag. We mochten hen vragen stellen, die voor ons vertaald werden. Er werden vragen gesteld over zowel gezondheidszorg als het klimaat en voedselzekerheid.

Community Health Workers over gezondheidszorg

Health workers worden hier opgeleid over een periode van 3 jaar (2009-2011 voor deze community). Gedurende de periode krijgen ze tweemaal per jaar 5 dagen opleiding over eerste hulp, diagnoses stellen en bepalen van nood voor doorverwijzing. In Liglig werken er ongeveer 15 mannen en vrouwen als Community Health Workers. Deze opgeleide mensen werken elke dag hard om hun Community een beter plaats te maken.

We vroegen naar 3 wensen voor de community en samen kwamen ze overeen dat er nood was aan (1)meer toiletten, (2) stromend water en (3) het herstellen van hun irrigatiesysteem dat door een tyfoon werd vernietigd.

In Liglig is er maar één toilet voor de 90 families die hier wonen. Door de afwezigheid van sanitaire voorzieningen zijn urinewereningecties een groot probleem. Het verspreiden van diarree gebeurt hier ook heel snel.

Community health workers zijn hier echt heel belangrijk! Er is aangetoond dat communities met gezondheid werkers minder vaak naar het ziekenhuis moeten en minder sterfte gevallen hebben. De gezondheidswerkers zijn dan ook een van de enige mensen waarbij je naartoe kan, aangezien hier maar om de 3 jaar een dokter op bezoek komt.

Community Healt Workers over klimaat en voedselzekerheid

Het werd bevestigd dat er weldegelijk een correlatie is tussen de klimaatveranderingen en natuurrampen en de voedselzekerheid. Deze voedselzekerheid, of eerder onzekerheid, leidt uiteraard tot gezondheidsproblemen. De mensen die hier wonen hebben vaak niet genoeg te eten aangezien de oogst niet voldoende of van slechte kwaliteit is. Om deze reden hebben de boeren en hun families niet genoeg voedsel.

Vorig jaar spoelde het irrigatiesysteem van een wijds aantal velden weg door een tyfoon. Hierdoor zagen enkele velden - waaronder rijstvelden - enorm af van de droogte. Tientallen velden, die normaal gezien door dat irrigatiesysteem voorzien werden van voldoende water voor een waardevolle oogst, verdorden.

Nu, echter, staan die velden droog en zijn ze onvruchtbaar. Één van de vrouwen die op deze velden werkte is niet enkel werkloos, maar kan ook haar familie niet meer voeden met haar opbrengst en oogst. Ze moet nu meewerken met andere vrouwen op andere velden. De gewassen op de verdorde velden zijn intussen voor goed verloren en de bevolking heeft geen fondsen om de gronden te herstellen en het irrigatiesysteem opnieuw te installeren.

Labels:

Met steun van

Sluiten