Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De Landbouwbrigades

Trek mee het veld op met boeren en boerinnen in de buurt!

Zij kunnen jouw helpende handen gebruiken

De Landbouwbrigades creëren verbinding tussen geëngageerde burgers en boer.inn.en. We trekken het veld in en leren alternatieve landbouwmodellen en de agro-ecologische voedselproductie kennen. Vanuit die praktijkervaring mobiliseren we burgers om acties op poten te zetten, alternatieven te promoten en bij te dragen aan een positieve transitie van ons voedselsysteem.

Het netwerk wordt ondersteund door Wervel, FIAN Belgium en Solidagro. We zijn nu actief in het Waasland, de Vlaamse Ardennen en rond Gent.

>> Check hier de agenda van de Landbouwbrigades! <<

Taakomschrijving

Als veldbrigadist trek je mee de lokale groep brigadiers. Je bouwt aan de groep, zet acties en activiteiten op en bent brugfiguur tussen de brigadiers, de boer.in.en en de ondersteunende organisaties.

Meewerkdagen en trajecten

Tussen maart en november trekken we het veld in! Jij faciliteert de meewerkdagen in jouw regio en/of zet mee je schouders onder één van de trajecten. Tijdens de trajecten gaan we, naast het werk bij de boer.in, inhoudelijk nog dieper in op bepaalde thema’s.

Vooraf neem je contact op met de boer.in voor de organisatie en informeert de deelnemers (plaats, tijdschema, voedsel, materiaal, organisatie van een carpool... ).

Tijdens de meewerkdag assisteer je de boer.in in het verdelen van de taken. Je faciliteert een rondleiding op de boerderij en staat in voor een educatief stellingenspel en groepsgesprek. Je bewaakt de groepssfeer en zorgt ervoor dat ieder zijn plekje vindt. Een paar foto’s van de dag verzamelen is altijd leuk!

Achteraf check je nog even bij iedereen of alles goed verlopen is en koppel je terug naar de ondersteunende organisatie.

LAB foto_s wassende maan (16)

What’s in it for you?

   • Een opleiding tot veldbrigadist. Dit is een dag die zal doorgaan in maart
   • Nieuwe kennis en skills inzake agro-ecologie
   • Sociaal contact met een bende geëngageerde gelijkgezinden
   • De kans bij te dragen aan de transformatie van onze voedselsystemen zodat we de wereld mooier kunnen achterlaten dan aangetroffen.

Het laatste weekend van augustus gaan we met alle veldbrigadisten op weekend om kennis te maken, ervaringen te delen en de strategie verder uit te stippelen.

Heb je nog vragen? Wil je meedoen? Neem contact op met contact@landbouwbrigades.be.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de stichting Be Planet (2022).

Met steun van

Sluiten