Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Mobilisatie Internationale Vrouwendag 2023: een warm hart voor boerinnen wereldwijd

Vrouwendag 23

Het is Internationale Vrouwendag! Vandaag komen we om 17u samen in Brussel met een collectief van boerinnen en bondgenoten. We vragen aandacht voor de rol die vrouwen spelen in de geglobaliseerde voedselsystemen, die vaak onzichtbaar zijn of zelfs gediscrimineerd worden. Heb jij ook een groot hart voor dit weinig zichtbare beroep? Sluit dan aan bij de mars! 


Voor het tweede jaar op rij komen we op 8 maart op straat met Belgische landbouworganisaties (zie onder) en hun bondgenoten om de rol van boerinnen te onderstrepen. We vragen aandacht voor de discriminatie waarmee boerinnen en alle vrouwen werkzaam in de landbouwsector worden geconfronteerd. Voor Eléonore Barrelet, coördinator van het Belgische landbouwforum Agroecology in Action, zijn vrouwen de motor achter de transitie naar een sociaal rechtvaardig en duurzaam voedselsysteem. Barrelet: "Tegelijkertijd krijgen boerinnen en rurale vrouwen wereldwijd te maken met discriminatie op basis van hun geslacht, klasse en afkomst. Zonder vrouwen en hun vaak onzichtbare werk zouden onze voedselsystemen nochtans niet blijven draaien.”

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) schat dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor de helft van de voedselproductie in de wereld, maar ze hebben minder toegang tot grond en andere productiefactoren, halen minder inkomen uit hun arbeid en krijgen geen gelijke kansen.

Ook in België moeten vrouwelijke landbouwers, die een derde uitmaken van alle voedselproducenten, nog strijden voor gelijke rechten. Zo geeft het statuut van de meewerkende echtgenote (80% van de meewerkende echtgenoten in de sector) een beperkte erkenning en waardering aan de veelzijdige taken die vrouwen op boerderijen opnemen.(Statbel, 2020). Sommigen hebben bijvoorbeeld tot januari 2023 moeten wachten op toegang tot een minimumpensioen (Boerenbond, 2022). Ook is aangetoond dat vrouwen, bovenop hun professionele bezigheden, vaker zorg- en huishoudelijke taken op zich nemen dan hun mannelijke collega’s (Europees instituut voor gendergelijkheid, 2019). In de landbouwstructuren (vakbonden, coöperaties, enz.) komt de hiërarchie tussen mannen en vrouwen tot uiting in de zeer geringe vertegenwoordiging van vrouwen.

Volgens Astrid Ayral, projectmanager bij de Belgische landbouwfederatie FUGEA, “kiezen veel vrouwen er bewust voor te werken in korteketeninitiatieven (zoals hoevewinkels of CSA-boerderijen, red.) Hoewel dit belangrijk en inspirerend is, mogen we niet vergeten dat duizenden vrouwen nog steeds in twijfelachtige statuten werken, vaak in de schaduw van een echtgenoot of baas.” 

In januari 2023 is ook het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in werking getreden. De Europese regelgeving voorziet in “een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen” (Europese Commissie, 2023). In de praktijk in Vlaanderen blijven de maatregelen zo goed als achterwege. Vrouwen zijn betrokken bij de landbouw, maar nog steeds onzichtbaar voor de Vlaamse politici.(Oikos, 2021)

Het is cruciaal dat vrouwelijke voedselproducenten dezelfde rechten krijgen als hun mannelijke collega’s. De verscheidenheid aan taken die ze opnemen moet worden gevalideerd. Zonder vrouwen en hun onzichtbare werk zouden onze huidige voedselsystemen simpelweg niet blijven draaien.

Daarom zullen we op 8 maart 2023 opnieuw betogen om de stem van boerinnen en hun bondgenoten te laten horen. Om 17.00 uur verzamelen we op het Albertinaplein in Brussel.

Dit statement is een vertaling van de perstekst van Agroecology in Action. 

Nemen deel aan de actie: FIAN Belgium, Quinoa, Voedsel Anders, Agroecology In Action, Nos Oignons, Brigades d'Actions Paysannes, European Coordination Via Campesina, Terre-en-vue, Ecole Paysanne Indépendante, Autre Terre, Rencontre des Continents asbl en La Botte Paysanne.

Met steun van

Sluiten