Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Gezocht: straffe bewegings- en communicatiemedewerker 80%

Zoek je meer info of verbinding rond duurzaam eten? Dan ben je op de juiste plek!

Hier vind je zeker wat je zoekt: of je nu nieuwsgierig bent naar wat agro-ecologie inhoudt, zoekt naar verbinding met een beweging die net als jij bezig is met duurzaam eten, of zoekt naar net dat tikkeltje meer engagement om op te nemen. We hebben een waaier aan mogelijkheden!

Ik wil meer weten over mijn rol in ons voedselsysteem

Nieuws

 1. Update Palestina: partnerorganisatie BISAN vanuit Ramallah

  15 november 2023 om 17:49

  Update Palestina: partnerorganisatie BISAN vanuit Ramallah

  We wisten dat de context van Palestina als partnerland heel precair was, maar tegelijk motiveerde de grote (politieke) relevantie van agro-ecologie ons om een programma op te starten. Via onze consortiumpartner Viva Salud, die langer en uitgebreider aanwezig is in Palestina, werken we sinds vorig jaar samen met Bisan, een sociale beweging in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. We hoeven je niet te vertellen dat de situatie ter plaatse momenteel nog veel precairder is. We hadden contact met Ubai Al-Aboudi, directeur van Bisan, en delen zijn update.

  Lees meer over "Update Palestina: partnerorganisatie BISAN vanuit Ramallah"

 2. Eerste ecologische markt geopend in Burkinese regio Nord

  31 oktober 2023 om 11:52

  Eerste ecologische markt geopend in Burkinese regio Nord

  In het kader van onze internationale campagne organiseerde onze Burkinese partner APEDR (Association pour la protection de l’environnement et le développement rural) een driedaagse ecologische markt in de stad Yako. Het is de eerste ecologische markt in de regio Nord, een gebied van ruim 17.600 km². De bevolking van Yako, een stad gelegen in de regio, kon zo voor het eerst duurzaam geteeld eten kopen. Ze leerden een alternatieven kennen voor importproducten, bespoten groenten en fruit en voedsel geteeld met monocultuur.

  Lees meer over "Eerste ecologische markt geopend in Burkinese regio Nord"

 3. Terugblik op de Belgische najaarscampagne

  26 oktober 2023 om 15:31

  Terugblik op de Belgische najaarscampagne

  Na de succesvolle campagne #IedereenKlimaatheld, gingen we ook dit jaar aan de slag rond klimaat en agro-ecologie. We hebben tijdens deze campagne ingezet op contact met jullie, volgers van het eerste uur én mensen die Solidagro nog niet kenden. Daarom organiseerden we tal van laagdrempelige activiteiten die het soms zware klimaatverhaal op een fijne manier benaderden. 

  Lees meer over "Terugblik op de Belgische najaarscampagne"

 4. 264 manieren om je in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid!

  19 oktober 2023 om 10:21

  264 manieren om je in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid!

  Solidagro staat niet alleen. Met verschillende andere ngo's maken we deel uit van 11.11.11, de koepel van internationale solidariteit. Voor het twee jaar op rij bundelen we de krachten om meer klimaatrechtvaardigheid te eisen. Maar liefst 264 acties vinden plaats in november en december om te sensibiliseren en fondsen te werven. 

  Vind hier een actie in je buurt! 

  Lees meer over "264 manieren om je in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid!"

 5. Filipijnse partners vieren International Day of Rural Women

  14 oktober 2023 om 17:53

  Filipijnse partners vieren International Day of Rural Women

  Op 15 oktober zetten onze Filipijnse partners vrouwelijke landbouwers in de kijker. En dat is nodig. Zoals in België is het een onderkende, gediscrimineerde groep. In Vlaanderen zijn vrouwen niet vertegenwoordigd in het landbouwbeleid, komen ze minder aan subsidies en staan ze ondanks hun evenwaardige werk te weinig (11%) aan het hoofd van het landbouwbedrijf (bron). Wij zijn dus zeker niet in de positie om andere landen met de vinger te wijzen. We laten onze Filipijnse partners zelf aan het woord over de situatie voor vrouwelijke boeren in hun land.

  Lees meer over "Filipijnse partners vieren International Day of Rural Women"

 6. Onze eerste internationale campagne

  11 oktober 2023 om 17:13

  Onze eerste internationale campagne

  Van 14 september tot 15 oktober voeren we internationaal campagne. De rode draad is hoe agro-ecologie een middel kan zijn om wereldwijd weerbaarder te worden voor de klimaatverandering en ze tegelijk af te remmen. Vier partnerlanden doen mee: de Filipijnen, Bolivia, Senegal en Burkina Faso. Ze vullen de campagne in volgens de eigen lokale context. Lees verder om te ontdekken hoe de landen te werk gaan! 

  Lees meer over "Onze eerste internationale campagne"

 7. Waarom onze Filipijnse campagne focust op landhervorming

  11 oktober 2023 om 12:25

  Waarom onze Filipijnse campagne focust op landhervorming

  Samen met de Filipijnse boerenbeweging voert het netwerk Agroecology X de aanhoudende Land and Food Campaign. De campagne is deel van onze internationale klimaatcampagne, waarvoor de partnerlanden zelf invullen wat een campagne over agro-ecologie en klimaat kan betekenen in hun context. Voor de Filipijnen ligt de focus op landbezit. Immers, agro-ecologie betrekt ook maatschappelijke context, en die is voor kleinschalige boeren en boerinnen in de Filipijnen niet zo rooskleurig.   

  Lees meer over "Waarom onze Filipijnse campagne focust op landhervorming"

 8. Bolivia voert mee campagne met nadruk op waterbescherming

  2 oktober 2023 om 11:10

  Bolivia voert mee campagne met nadruk op waterbescherming

  Tijdens de Solidagroweek eind vorig jaar, toen tal van internationale collega's van Solidagro samenkwamen, was het enthousiasme groot om voor het eerst internationaal campagne te voeren. Een van de grootste trekkers is het Boliviaanse kantoor en onze partners ter plaatse Gaia Pacha, Agrecol Andes en CENDA. De grote lijn van de campagne is de link tussen agro-ecologie en de klimaatverandering kenbaar te maken bij het grote publiek, maar elk partnerland kiest zijn eigen focus. In Bolivia ligt de nadruk op waterbescherming, vanwege de droogte waarmee veel landbouwers kampen.

  Lees meer over "Bolivia voert mee campagne met nadruk op waterbescherming"

 9. Filipijnse partner CDPC deelt verklaring op Indigenous Peoples Day

  9 augustus 2023 om 14:31

  Filipijnse partner CDPC deelt verklaring op Indigenous Peoples Day

  Geen van onze partners werkt zo uitgesproken samen met indigene bevolkingsgroepen als de Filipijnse organisatie CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera). CDPC is een consortium van ngo's in de Cordillera, een gebied van ruim 18 000 km² in het noorden van het land, dat strijdt voor het recht op zelfbeschikking van de inheemse bevolking. Naar aanleiding van de Indigenous Peoples Day op 9 augustus deelden ze volgende verklaring.

  Lees meer over "Filipijnse partner CDPC deelt verklaring op Indigenous Peoples Day"

 10. De inschrijvingen voor de Ballonloop 2023 zijn geopend!

  27 juli 2023 om 11:56

  De inschrijvingen voor de Ballonloop 2023 zijn geopend!

  Op zondag 3 september 2023 vindt de 9e editie van de Ballonloop plaats in Sint-Niklaas. Loop, wandel of wheel mee, laat je sponsoren en steun de missie van Solidagro om wereldwijd het recht op voedsel te garanderen!

  Lees meer over "De inschrijvingen voor de Ballonloop 2023 zijn geopend!"

 11. Vers van de pers: ons jaarverslag van 2022!

  18 juli 2023 om 15:19

  Vers van de pers: ons jaarverslag van 2022!

  Omdat onze algemene vergadering zoals bij alle ngo's de cijfers van het boekhoudkundige jaar moet goedkeuren, duurt het een tijdje eer het jaarverslag van het voorgaande jaar klaar is. Nu kunnen we met trots voorstellen: jaarverslag 2022! Via sensibilisering, vormingen, bezoeken aan partners, beleidswerk en onvoorwaardelijke steun aan de boeren- en boerinnengemeenschappen van onze programma's hebben we enorm veel bereikt in 2022. 

  Lees meer over "Vers van de pers: ons jaarverslag van 2022!"

 12. Sukyu Pujio-gemeenschap in Bolivia vol lof over agro-ecologische moestuinen

  10 juli 2023 om 18:19

  Sukyu Pujio-gemeenschap in Bolivia vol lof over agro-ecologische moestuinen

  In Bolivia plukken negen gezinnen van de Suyku Puijo-gemeenschap de vruchten van hun nieuw aangelegde agro-ecologische moestuinen. Als deel van ons programma startte CENDA in maart 2022 met dit project om de landbouwers van de boerengemeenschap in het heuvelland van Sacaba te ondersteunen. De gemeenschap kampt zoals vele andere in het gebied met waterschaarste. Het heeft er dit landbouwseizoen amper geregend.

  Lees meer over "Sukyu Pujio-gemeenschap in Bolivia vol lof over agro-ecologische moestuinen"

 13. Wereldvluchtelingendag - Voedsel voor vluchtelingen en kwetsbare groepen in Burkina Faso

  20 juni 2023 om 09:14

  Wereldvluchtelingendag - Voedsel voor vluchtelingen en kwetsbare groepen in Burkina Faso

  Sinds terroristische aanslagen het land teisteren in 2015, telt Burkina Faso al twee miljoen binnenlandse vluchtelingen. Wanneer zoals nu een situatie van urgente nood samenloopt met de structurele ondersteuning van een doelgroep van ons programma, roepen we bij Vlaamse gemeenten uitzonderlijk op om te doneren voor noodhulp. In oktober 2022 lanceerden we de oproep, die ruim 18.000 euro opleverde. We zien erop toe dat de noodhulp geen plaatselijke economieën ontwricht en delen graag in alle transparantie het participatieve proces dat daaraan vooraf gaat.

  Lees meer over "Wereldvluchtelingendag - Voedsel voor vluchtelingen en kwetsbare groepen in Burkina Faso"

 14. Middenveld in Aiquile verzamelt voor beleidswerk rond voedsel

  13 juni 2023 om 11:43

  Middenveld in Aiquile verzamelt voor beleidswerk rond voedsel

  De bal is flink aan het rollen in Aiquile. Na een goedgekeurde wet voor waterbeheer - van enorm belang voor voedselzekerheid in het droge gebied - zijn diverse partijen samengekomen voor een tweede wetsvoorstel, rond gezonde voeding deze keer. Landbouwers, vakbondsleden, producenten, vrouwenorganisaties, consumenten, zorgverleners en leerkrachten: allen sloten ze aan voor een grote voedseltop.

  Lees meer over "Middenveld in Aiquile verzamelt voor beleidswerk rond voedsel"

 15. Boliviaanse landbouwers maken een vuist tegen de klimaatimpact

  30 mei 2023 om 15:51

  Boliviaanse landbouwers maken een vuist tegen de klimaatimpact

  Op 19, 20 en 21 mei organiseerde onze partner CENDA als deel van ons gezamenlijke programma een belangrijk netwerkmoment. Boeren- en boerinnenorganisaties uit de gemeente Cocapata zakten af naar Cochabamba om te bepalen hoe de impact van het veranderende klimaat op de landbouw kan worden beperkt.

  Lees meer over "Boliviaanse landbouwers maken een vuist tegen de klimaatimpact"

 16. Picknick Plein Public zet duurzaam lunchen in de kijker

  16 mei 2023 om 16:26

  Picknick Plein Public zet duurzaam lunchen in de kijker

  Op 11 mei organiseerden we weer de tofste, duurzaamste picknick van het jaar. Naast gezellig buiten eten maakten we van de gelegenheid gebruik om de picknickers wat te vertellen over hoe ons voedselsysteem verspreid is over de hele wereld en over het belang van eerlijke handel. 

  Lees meer over "Picknick Plein Public zet duurzaam lunchen in de kijker"

 17. Dwagulu Dekkente op avontuur in Moerbeke

  15 mei 2023 om 17:03

  Dwagulu Dekkente op avontuur in Moerbeke

  Op zaterdag 6 mei gingen de deelnemers van De Landbouwbrigades druk aan de slag tijdens een meewerkdag. Deze keer trokken we naar ’t Uilenbos, het biobedrijf van Mich en Bé in Moerbeke, en namen we de jongeren van Dwagulu Dekkente mee op avontuur. De Landbouwbrigades is een initiatief om boeren en burgers samen te brengen en zodoende de beweging voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit te ondersteunen.

  Lees meer over "Dwagulu Dekkente op avontuur in Moerbeke"

 18. Op het terrein met onze Filipijnse partner CDPC

  29 maart 2023 om 10:47

  Op het terrein met onze Filipijnse partner CDPC

  Met ruim 10.000 kilometers die ons van elkaar scheiden, is het soms moeilijk contact te maken. Daarom bezochten enkele Belgische collega’s in maart de Filipijnse partners, met wie we samen onze programma’s uitvoeren en die dagelijks oog in oog staan met de realiteit van boerengemeenschappen. Samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera), al onze partner sinds 1993, trokken we het terrein op. 

  Lees meer over "Op het terrein met onze Filipijnse partner CDPC"

 19. Symbolische actie: guerrilla gardening in Sint-Niklaas

  28 maart 2023 om 14:08

  Symbolische actie: guerrilla gardening in Sint-Niklaas

  Op 25 maart organiseerde Solidagro een guerrilla gardening-actie om samen zaadbommetjes te verspreiden in Sint-Niklaas. Guerrilla gardeners vormen een wereldwijde beweging gelinkt aan de toegang tot grond en voedselzekerheid, twee hoofdthema’s in het werk van Solidagro. Het was vooral de Palestijnse realiteit die ons inspireerde tot deze symbolische actie.

  Lees meer over "Symbolische actie: guerrilla gardening in Sint-Niklaas"

 20. Mobilisatie Internationale Vrouwendag 2023: een warm hart voor boerinnen wereldwijd

  7 maart 2023 om 16:10

  Mobilisatie Internationale Vrouwendag 2023: een warm hart voor boerinnen wereldwijd
  Op 8 maart kwamen we samen met een collectief van boerinnen en bondgenoten in Brussel bijeen ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Voor het tweede jaar op rij benadrukken we de rol van vrouwen in voedselsystemen en vragen aandacht voor de discriminatie waarmee zij worden geconfronteerd.

  Lees meer over "Mobilisatie Internationale Vrouwendag 2023: een warm hart voor boerinnen wereldwijd"

 21. In beeld: inspiratiedag 'De toekomst van ons voedsel'

  7 maart 2023 om 15:40

  In beeld: inspiratiedag 'De toekomst van ons voedsel'

  Temperaturen, prijzen en hongersnood nemen toe. Boeren en boerinnen komen op straat. De politiek staat onder druk. Hoe moet het verder met ons voedsel in de toekomst? Om die vraag te beantwoorden, zijn een stel knappe koppen nodig. Onder de zachte begeleiding van doeners en denkers uit de landbouwsector, gingen op 21 februari een honderdtal Gentse studenten biotechnologie en -ingenieurswetenschappen aan de slag. Ze volgden workshops rond het onderwerp en stelden hun ideeën voor. Klik hier om alle foto's van die dag te bekijken. Met dank aan Dierenartsen zonder Grenzen en topfotograaf © Fien Boone. 

  Lees meer over "In beeld: inspiratiedag 'De toekomst van ons voedsel'"

 22. Ontmoeting tussen herstellende landbouw en agro-ecologie

  21 februari 2023 om 12:41

  Ontmoeting tussen herstellende landbouw en agro-ecologie

  Op uitnodiging van Pomona vzw bracht Mark Shepard, pionier in herstellende landbouw en erkend auteur over het onderwerp, begin februari een driedaags blitzbezoek aan ons land. Omdat herstellende landbouw en agro-ecologie – de visie op landbouw die we bij Solidagro uitdragen – zoveel overeenkomsten vertonen, nodigden we Shepard uit in Sint-Niklaas om kennis uit te wisselen. Met zo'n 120 aanwezigen keken we verder dan de Vlaamse landbouwcontext en presenteerden we met veel trots het werk van onze Filipijnse partners.  

  Lees meer over "Ontmoeting tussen herstellende landbouw en agro-ecologie"

 23. World Day of Social Justice: burgerparticipatie in Bolivia

  20 februari 2023 om 07:38

  World Day of Social Justice: burgerparticipatie in Bolivia

  Vandaag is World Day of Social Justice, in 2007 gestart door de Verenigde Naties na hun goedkeuring van een belangrijke verklaring over globale sociale rechtvaardigheid (ILO Declaration on Social Justice for a Fair Globalization). De focus van de verklaring en de World Day of Social Justice ligt bij werknemersrechten, maar in essentie gaat sociale rechtvaardigheid over alle universele mensenrechten. Zoals het recht op voeding. We vroegen aan onze collega’s van het Boliviaanse landenkantoor naar hun visie op sociale rechtvaardigheid in het werk van Solidagro.

  Lees meer over "World Day of Social Justice: burgerparticipatie in Bolivia"

 24. Dit was Kiemkracht 2023!

  31 januari 2023 om 14:36

  Dit was Kiemkracht 2023!

  Afgelopen zaterdag verzamelden zo’n 200 boeren, boerinnen, burgers en wetenschappers in Kortrijk om de agro-ecologische beweging te vieren. In Vlaanderen – naar Nederlands voorbeeld – draagt die beweging de naam Voedsel Anders. Haar leden, waaronder Solidagro, organiseerden samen met de onafhankelijke denktank Oikos het uitverkochte festival Kiemkracht, met een rijkgevuld en divers programma.

  Lees meer over "Dit was Kiemkracht 2023!"

 25. Burkinese partners verzamelen om het nieuwe jaar te plannen

  18 januari 2023 om 16:48

  Burkinese partners verzamelen om het nieuwe jaar te plannen

  Medewerkers van de vier lokale partners – AMUS, APEDR, Pag-La-Yiri en ASK – zijn voor drie dagen afgezakt naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou om er ervaringen uit te wisselen, de plannen voor 2023 te bespreken en te bekijken op welke manier ze kunnen samenwerken. Iedere partner heeft zijn expertise, waardoor ze veel van elkaar kunnen leren over vrouwenrechten, vermarkten van agro-ecologische producten en de begeleiding van boeren- en boerinnengroepen.

  Lees meer over "Burkinese partners verzamelen om het nieuwe jaar te plannen"

 26. De vicieuze cirkel van de Filipijnse voedselcrisis

  18 januari 2023 om 16:04

  De vicieuze cirkel van de Filipijnse voedselcrisis

  9% van de Filipijnse gezinnen leed eind 2022 aan voedselonzekerheid. Voor gezinnen die leven van landbouw loopt dat cijfer op tot een kwart. Het maakt van de Filipijnen het meest voedselonzekere land van Oost- en Zuidoost-Azië. De regering, echter, lijkt deze crisis te negeren of zelfs te verergeren met de maatregelen die ze neemt. Maar hoe is deze situatie kunnen ontstaan, en wat zijn de gevolgen?

  Lees meer over "De vicieuze cirkel van de Filipijnse voedselcrisis"

 27. 25 Filipijnse boeren en boerinnen opgeleid in de agro-ecologie

  16 januari 2023 om 16:09

  25 Filipijnse boeren en boerinnen opgeleid in de agro-ecologie

  Jongeren zijn belangrijke changemakers om agro-ecologie te bevorderen. Daarom steunt Solidagro in de Filipijnen samen met haar lokale partner Climate Change Network for Community-based Initiatives (CCNCI) de training van jonge boeren in agro-ecologie. Zo geven we middelen en werken we rond capaciteitsversterking van de Bicol Farmers School. De kennis en ervaringen die de landbouwers tijdens de opleiding van drie maanden opdoen, nemen ze mee naar hun gemeenschappen om daar te verspreiden.

  Lees meer over "25 Filipijnse boeren en boerinnen opgeleid in de agro-ecologie"

 28. Filipijnse partner klaagt overheidsbeleid rond voedselzekerheid aan

  9 januari 2023 om 13:05

  Filipijnse partner klaagt overheidsbeleid rond voedselzekerheid aan

  Om het werk van Solidagro te begrijpen, is context nodig over onze partnerlanden. Daarom delen we een nieuwsbericht van onze Filipijnse partner PNFSP (Philippine Network of Food Security Programmes), die het voedselprogramma van de regering aanklaagt. Arme gezinnen gaan momenteel door een voedselcrisis door de stijgende prijzen, maar de regering neemt geen maatregelen om dit op te lossen. In november 2022 waren de voedselprijzen met 10,3% gestegen tegenover het jaar ervoor.

  Lees meer over "Filipijnse partner klaagt overheidsbeleid rond voedselzekerheid aan"

 29. Baanbrekend: wet voor gezonde voeding goedgekeurd in Totora (Bolivia)

  2 januari 2023 om 17:00

  Baanbrekend: wet voor gezonde voeding goedgekeurd in Totora (Bolivia)

  Op 9 december keurde de gemeentelijke overheid van Totora een wet goed voor de juiste behandeling, transport en verkoop van voedsel, met nadruk op voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Dat gebeurde onder het toeziend oog van 80 leiders van de lokale boeren- en boerinnenorganisaties. Solidagro werkte via haar partner Agrecol Andes mee aan dit voorbeeld van sterk beleidswerk.

  Lees meer over "Baanbrekend: wet voor gezonde voeding goedgekeurd in Totora (Bolivia)"

 30. De landbouwers van de toekomst: jongerenwerk in de Filipijnen

  28 december 2022 om 14:27

  De landbouwers van de toekomst: jongerenwerk in de Filipijnen

  De jeugd bepaalt de toekomst van agro-ecologie. Door erover te leren – bijvoorbeeld op leerboerderijen of via workshops verzorgd door onze partners – kunnen ze het toepassen en verder verspreiden. En daarvoor hoeven ze niet noodzakelijk in de boeken te duiken! Lees verder over twee mooie Filipijnse projecten!

  Lees meer over "De landbouwers van de toekomst: jongerenwerk in de Filipijnen"

 31. Solidagro Bolivia 2022 in een notendop

  20 december 2022 om 16:55

  Solidagro Bolivia 2022 in een notendop

  In Bolivia maakte Solidagro een frisse start met twee nieuwe partners: CENDA - Centro de Comunicación y Desarrollo Andino - en Gaia Pacha. Ook de gekende lokale partner Agrecol Andes stapte opnieuw mee in het programma. De partners startten alvast met een communicatiestrategie om het programma vorm te geven en uit te voeren, met alvast een gedeelde Facebookpagina als eerste mooie resultaat. De organisaties apart behaalden met onze steun ook tal van successen. Dit waren de hoogtepunten van 2022.

  Lees meer over "Solidagro Bolivia 2022 in een notendop"

 32. Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!

  7 december 2022 om 11:18

  Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!
  Samen met maar liefst 326 ngo's ondertekenden wij het joint statement of gedeelde standpunt tegen de export van giftige pesticiden uit Europa. Alleen al in 2018 exporteerden Europese bedrijven meer dan 81.000 ton pesticiden met 41 verschillende gevaarlijke chemicaliën. In de EU zijn die verboden in de landbouw. Waarom zijn ze voor het globale zuiden dan wél ok? Is dit voor jou ook onbegrijpelijk? Teken dan deze petitie! 

  Lees meer over "Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!"

 33. Vrijdag 9 december: Defend the Defenders in Brussel!

  7 december 2022 om 11:10

  Vrijdag 9 december: Defend the Defenders in Brussel!

  Op 9 en 10 december vieren we elk jaar de mensenrechten met Defend The Defenders. Deze 'defenders' of activisten komen op voor onder meer waardig werk, schadelijke stuwdamprojecten of klimaatrechtvaardigheid - denk maar aan onze klimaatheld Kat Dalon! Doorheen de geschiedenis hebben sociale bewegingen maatschappelijke verandering afgedwongen en onze samenleving meer op het pad van de gelijkheid en rechtvaardigheid gezet. Onze partner Viva Salud schreef onderstaande open brief, die wij ondertekenden. Kom mee deze activisten verdedigen aanstaande vrijdag in Brussel! 

  Lees meer over "Vrijdag 9 december: Defend the Defenders in Brussel!"

 34. COP27: hebben onze 400 handtekeningen een verschil gemaakt?

  30 november 2022 om 11:56

  COP27: hebben onze 400 handtekeningen een verschil gemaakt?

  In oktober schreef Solidagro tijdens de campagne #IedereenKlimaatheld een open brief aan Milieuminister Zakia Katthabi, die België vertegenwoordigde op de Klimaattop of COP27. Meer dan 400 van jullie tekenden de brief, omdat jullie net als ons geloven in agro-ecologie als belangrijke oplossing voor de klimaatverandering. De brief ging op de post en sindsdien was het uitkijken naar de Klimaattop, die doorging van 8 tot 22 november in het omstreden gastland Egypte.

  Lees meer over "COP27: hebben onze 400 handtekeningen een verschil gemaakt?"

 35. Leerboerderij in Filipijnen voorziet in eigen elektriciteit

  17 november 2022 om 17:11

  Leerboerderij in Filipijnen voorziet in eigen elektriciteit

  Capaciteitsversterking van lokale landbouwers is de ‘core business’ van Solidagro. Naast de upgrade van de waterpomp in Dilag (lees hier meer), installeerde onze lokale partner CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera) ook zonnepanelen op de agro-ecologische leerboerderij in Lacnog, ten zuidoosten van Tabuk. Honnold Foundation financierde de panelen, Solidagro zorgt voor de biologische meststoffen, de trainingen en de algemene werking van de boerderij.

  Lees meer over "Leerboerderij in Filipijnen voorziet in eigen elektriciteit"

 36. Filipijnse partner CDPC kiest voor groene energie

  17 november 2022 om 16:06

  Filipijnse partner CDPC kiest voor groene energie

  Capaciteitsversterking van lokale landbouwers is de ‘core business’ van Solidagro. In oktober heeft onze Filipijnse partner CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera) in dat kader twee projecten rond zonne-energie afgerond. De gemeenschap van het dorp Dilag, met wie CDPC samenwerkt, nam zelf het initiatief voor de opstart en het onderhoud van een elektrisch watersysteem. En ook de agro-ecologische school van Lacnog was toe aan meer zelfvoorziening door groene energie.

  Lees meer over "Filipijnse partner CDPC kiest voor groene energie"

 37. Saad Dagher getuigt in Goed Boeren-brochure

  10 november 2022 om 10:11

  Saad Dagher getuigt in Goed Boeren-brochure

  Saad Dagher, mede-oprichter van onze partnerorganisatie Palestinian Agroecological Forum en klimaatheld in onze najaarscampagne, doet zijn verhaal in de brochure Goed Boeren. In deze bundel van de Vlaamse agro-ecologische beweging Voedsel Anders staan zeven verhalen van inspirerende landbouwers. Lees de brochure hier of het interview met Saad hieronder. 

  Lees meer over "Saad Dagher getuigt in Goed Boeren-brochure"

 38. Hoop doet leven: klaar voor de Klimaattop vanaf 6 november

  2 november 2022 om 13:41

  Hoop doet leven: klaar voor de Klimaattop vanaf 6 november

  Tijdens de Klimaattop van 6 tot 18 november vallen belangrijke beslissingen over onze toekomst. Jullie 400 handtekeningen voor meer agro-ecologie zijn bezorgd aan minister Zakia Khattabi, die ons op de top zal vertegenwoordigen. Kiki Berkers, beleidsmedewerker voor onze koepelorganisatie 11.11.11, trekt ook naar de top in Egypte om de onderhandelingen te volgen. Ze vertelt meer over wat er op het spel staat.

  Lees meer over "Hoop doet leven: klaar voor de Klimaattop vanaf 6 november"

 39. AMUS neemt ons op sleeptouw in Nandiala, Burkina Faso

  27 oktober 2022 om 11:44

  AMUS neemt ons op sleeptouw in Nandiala, Burkina Faso

  Solidagro is al meer dan 15 jaar actief in Burkina Faso. Samen met vier lokale partners werken we er rond voedselzekerheid en agro-ecologische landbouw. Begin 2022 ging een nieuw vijfjarenprogramma van start, een goede aanleiding voor een bezoek van twee Belgische programmabeheerders, Lien en Pascal, aan de werkingsgebieden van de partners. Een van hen is AMUS of Association les Mains Unies du Sahel, een gevestigde waarde wanneer het gaat over voedselzekerheid.

  Lees meer over "AMUS neemt ons op sleeptouw in Nandiala, Burkina Faso"

 40. Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop

  10 oktober 2022 om 14:31

  Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop

  Goed agro-ecologisch nieuws uit Afrika, waar we werken in Burkina Faso, Mali en Senegal. Het Verbond voor de Voedselsoevereiniteit van Afrika (AFSA), met meer dan dertig maatschappelijke groepen uit vijftig Afrikaanse landen, schaart zich achter de missie om Afrikaanse landbouw agro-ecologisch te maken. Naar aanleiding van de Klimaattop in november (COP27), heeft het AFSA daarom zes aanbevelingen geformuleerd.

  Lees meer over "Afrikaans Verbond voor Voedselsoevereiniteit roept op tot verenigd agro-ecologisch standpunt op de Klimaattop"

 41. Totora in Boliviaans hoogland maakt zich sterk voor duurzaam voedsel

  10 oktober 2022 om 11:39

  Totora in Boliviaans hoogland maakt zich sterk voor duurzaam voedsel

  Onze partner Agrecol Andes hielp in het kader van ons Boliviaanse programma met de organisatie van de eerste gemeentelijke voedseltop van Totora, gelegen in de hooglanden van Bolivia. De top was de eerste politieke stap richting een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

  Lees meer over "Totora in Boliviaans hoogland maakt zich sterk voor duurzaam voedsel"

 42. Opnieuw een staatsgreep in Burkina Faso

  5 oktober 2022 om 09:48

  Opnieuw een staatsgreep in Burkina Faso

  Afgelopen vrijdag 30 september vond in Burkina Faso een staatsgreep plaats, de tweede al sinds begin dit jaar. De bevolking en meerdere militairen verweten de vorige juntaleider Damiba al langer dat hij onvoldoende daadkrachtig is ten opzichte van de Islamitische rebellen in het noorden van het land. Duizenden slecht bewapende en onderbetaalde militairen lieten het leven in de strijd en miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld.

  Lees meer over "Opnieuw een staatsgreep in Burkina Faso"

 43. Spelend leren over boeren en bodem tijdens de Meewerkdag Deluxe

  13 september 2022 om 14:47

  Spelend leren over boeren en bodem tijdens de Meewerkdag Deluxe

  Met een content gevoel, iets meer spiermassa en ook enkele zorgen kijkt bewegingsmedewerker Rebekka Eschauzier terug op een seizoen vol meewerkdagen van De Landbouwbrigades, een initiatief van Solidagro, Wervel en Fian om werkenderwijs bij te leren over de landbouwstiel. De allereerste Deluxe-editie van 20 augustus omvatte extra’s zoals een spel, een verhalenverteller en een overnachting. Rebekka kroop in de pen voor een belevingsverslag.

  Lees meer over "Spelend leren over boeren en bodem tijdens de Meewerkdag Deluxe"

 44. Landbouwbrigades steunt solidariteitsactie rond de zaak Huts

  6 september 2022 om 16:52

  Landbouwbrigades steunt solidariteitsactie rond de zaak Huts

  Op dinsdagochtend 30 augustus voerden een tiental activisten van de Landbouwbrigades, Boerenforum, FIAN Belgium, Climaxi en Extinction Rebellion Gent actie om aandacht te vragen voor ‘de zaak Huts’.

  Lees meer over "Landbouwbrigades steunt solidariteitsactie rond de zaak Huts"

 45. Maand van de Pachamama: hoe het werk van Solidagro aansluit bij de Boliviaanse tradities

  17 augustus 2022 om 13:34

  Maand van de Pachamama: hoe het werk van Solidagro aansluit bij de Boliviaanse tradities

  In augustus eren verschillende inheemse groepen van de Andeslanden Peru, Ecuador en Bolivia 'Pachamama' of Moeder Aarde. De focusgroep van Solidagro in partnerland Bolivia ligt niet noodzakelijk op de inheemse bevolking, wel op kleine landbouwers. En die twee groepen overlappen sterk. We lichten toe waar ons werk rond duurzame landbouw samenkomt met de traditionele blik op de natuur van verschillende inheemse groepen in Bolivia.

  Lees meer over "Maand van de Pachamama: hoe het werk van Solidagro aansluit bij de Boliviaanse tradities"

 46. Lang leve de inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld!

  8 augustus 2022 om 15:54

  Lang leve de inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld!

  Vandaag vieren we alle inheemse bevolkingsgroepen waarmee Solidagro samenwerkt tijdens de International Day of the World's Indigenous Peoples. Onze Filipijnse collega’s beschrijven hoe belangrijk landbouw is voor de inheemse bevolking van de Cordillera, het gebied waar Solidagro zich inzet voor de landbouw met respect voor bevolking én natuur.

  Lees meer over "Lang leve de inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld!"

 47. Wat hebben Filipijnse landbouwers tegen Golden Rice?

  8 augustus 2022 om 12:48

  Wat hebben Filipijnse landbouwers tegen Golden Rice?

  Tijdens de eerste drie maanden van 2022 leed 12,2% van de Filipijnse huishoudens honger. Dat schrijft de Social Weather Stations. Een van de ergste gevolgen van dit hoge percentage van ondervoeding is stunting, oftewel een vertraagde groei bij kinderen. Is Golden Rice de oplossing? De Filipijnse overheid vindt van wel, maar er zijn ook andere stemmen te horen. We belichten de problematiek tijdens de Internationale Dag van de Strijd tegen Golden Rice, een belangrijke dag voor verschillende van onze Filipijnse partners. 

  Lees meer over "Wat hebben Filipijnse landbouwers tegen Golden Rice?"

 48. Op bezoek bij de vrouwenfederatie van Toubacouta in Senegal

  25 juli 2022 om 09:39

  Op bezoek bij de vrouwenfederatie van Toubacouta in Senegal

  Een ontmoeting zegt meer dan duizend mails of Zoomgesprekken. Dus trokken eind juni trokken twee Belgische programmabeheerders naar het werkingsgebied Toubacouta in Senegal om met nieuwe partners te praten en te kijken hoe de overgang van conventionele naar duurzame landbouw er verloopt. Het bezoek bij de vrouwenfederatie van Toubacouta, een belangrijk project gesteund door Solidagro, liet een bijzonder positieve indruk na. 

  Lees meer over "Op bezoek bij de vrouwenfederatie van Toubacouta in Senegal"

 49. Vacature: Dossier- en kwaliteitsbeheerder Bolivia en Filipijnen 80%

  18 juli 2022 om 12:59

  Vacature: Dossier- en kwaliteitsbeheerder Bolivia en Filipijnen 80%
  Solidagro ijvert voor het recht op voedsel wereldwijd door samen met lokale partnerorganisaties in België, Bolivia, Burkina Faso, Filipijnen, Mali, Palestina en Senegal de transitie naar agro-ecologie te ondersteunen. We versterken landbouwersorganisaties, gemeenschappen en overheden in de ontwikkeling en verspreiding van agro-ecologie via landbouwprogramma’s, educatie, sensibilisering en beleidsbeïnvloeding. Voor de versterking van de programmadienst zoeken we een dossier- en kwaliteitsbeheerder met een focus op Bolivia en de Filipijnen.

  Lees meer over "Vacature: Dossier- en kwaliteitsbeheerder Bolivia en Filipijnen 80%"

 50. Een beweging krijgt vorm: trefdag voor agro-ecologie

  6 juli 2022 om 14:30

  Een beweging krijgt vorm: trefdag voor agro-ecologie

  Afgelopen zaterdag 2 juli kwamen vrijwilligers, professionelen en andere geïnteresseerden van de agro-ecologische beweging samen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een reeks interessante workshops te volgen. Zes organisaties van de beweging, waaronder Solidagro, namen het initiatief en konden terecht op de prachtige locatie van zelfpluktuin Rawijs in Lochristi.

  Lees meer over "Een beweging krijgt vorm: trefdag voor agro-ecologie"

 51. Klaar om te starten met onze Belgische programmapartners

  27 juni 2022 om 14:52

  Klaar om te starten met onze Belgische programmapartners

  Iedere vijf jaar dienen we bij de federale overheid een ambitieus programma in waarvoor we financiële middelen ontvangen. In 2022 werd een nieuw programma goedgekeurd, geschreven samen met drie Belgische partners: FIAN Belgium (ngo voor het recht op voedsel), Quinoa (ngo voor wereldburgerschap) en Viva Salud (ngo voor het recht op gezondheid). Afgelopen dinsdag 21 juni zaten we voor het eerst na de goedkeuring samen met alle organisaties.

  Lees meer over "Klaar om te starten met onze Belgische programmapartners"

 52. Doorbraak in Bolivia: innovatieve wetgeving voor water

  27 juni 2022 om 11:10

  Doorbraak in Bolivia: innovatieve wetgeving voor water

  Het is een historische doorbraak: de gemeentelijke overheid van Aiquile in Bolivia heeft een wet goedgekeurd voor de bescherming van waterbronnen en infiltratiegebieden. Daaraan ging een intensief proces vooraf dat onze lokale partner INCCA heeft begeleid in het Solidagroprogramma 2017-2021.

  Lees meer over "Doorbraak in Bolivia: innovatieve wetgeving voor water"

 53. Vers van de pers: ons jaarverslag van 2021!

  20 juni 2022 om 09:08

  Vers van de pers: ons jaarverslag van 2021!

  Naar goede gewoonte kijken we naar wat we in het afgelopen jaar bereikt hebben. En dat is heel wat!

  Lees meer over "Vers van de pers: ons jaarverslag van 2021!"

 54. Filipijnse rechtenbewegingen vrezen het beleid van de nieuwe president

  29 mei 2022 om 15:32

  Filipijnse rechtenbewegingen vrezen het beleid van de nieuwe president

  Afbeelding boven: Ferdinand Marcos Jr. tijdens zijn verkiezingscampagne op 24 april 2022 (CC BY-SA 4.0 Wikimedia)

  Ferdinand Marcos Jr. of "Bongbong Marcos", de zoon van de dictator Ferdinand Marcos, is de nieuwe president van de Filipijnen. Er hangt een donkere wolk boven de sociale bewegingen voor het recht op voedsel.

  Lees meer over "Filipijnse rechtenbewegingen vrezen het beleid van de nieuwe president"

 55. Mijlpaal: agro-ecologisch actieplan in de maak in Burkina Faso

  23 mei 2022 om 17:05

  Mijlpaal: agro-ecologisch actieplan in de maak in Burkina Faso

  Een mijlpaal voor onze missie: in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is een nationale strategie afgesproken om agro-ecologie als landbouwmodel te hanteren. Samen met tal van ngo’s en burgerorganisaties namen we deel aan de voorbereidende ateliers die tot deze strategie geleid hebben.

  Lees meer over "Mijlpaal: agro-ecologisch actieplan in de maak in Burkina Faso"

 56. Het inspirerende kookvurenproject in Burkina Faso

  17 mei 2022 om 15:32

  Het inspirerende kookvurenproject in Burkina Faso

  We zijn altijd opgetogen als een geslaagd project aanstekelijk werkt voor een nabijgelegen gebied. Dat is het geval bij ons kookvurenproject in Passoré van begin 2021, waarover we eerder al verslag uitbrachten. Samen met onze lokale partner AMUS (Association les Mains Unies du Sahel) zijn we nu met een gelijkaardig project gestart in Boulkiemdé, centraal gelegen in Burkina Faso. AMUS wil maar liefst 15.000 gezinnen bereiken tegen het einde van 2024.

  Lees meer over "Het inspirerende kookvurenproject in Burkina Faso"

 57. Wanneer boer en burger de handen in elkaar slaan

  26 april 2022 om 10:11

  Wanneer boer en burger de handen in elkaar slaan

  Uitgestrekte velden, een veelheid aan natuurgeluiden en de verse geur van de lente. Aangekomen in Melsele stond ik versteld van de immense rust die het landschap teweegbracht. Al snel werd die kalmte onderbroken door een hond die ons al blaffend verwelkomde. Boerinnen Julie en Lien stonden ons met een glimlach op te wachten.

  Lees meer over "Wanneer boer en burger de handen in elkaar slaan"

 58. De Filipijnse strijd tegen landroof duurt voort

  14 april 2022 om 11:22

  De Filipijnse strijd tegen landroof duurt voort

  Sinds de jaren 1970 hebben de inheemse gemeenschappen van de Cordillera-regio in het noorden van de Filipijnen vol overtuiging alle pogingen afgewezen om dammen voor waterkrachtcentrales op de Chico Rivier te bouwen. Ze verdedigen tot vandaag de gronden van hun voorouders met passie.

  Lees meer over "De Filipijnse strijd tegen landroof duurt voort"

 59. Webinar 3 mei: Kiemkracht voor het volk

  24 maart 2022 om 10:12

  Webinar 3 mei: Kiemkracht voor het volk

  Na de succesvolle editie van vorig jaar stampen Voedsel Anders en Velt een nieuwe webinarreeks uit de grond rond duurzame voedselvoorziening. Maak je klaar voor Kiemkracht 2022! Ook Solidagro geeft een webinar, en wel over de rol van de burger in wereldwijde voedselstrategieën. 

  Lees meer over "Webinar 3 mei: Kiemkracht voor het volk"

 60. Waarom we opkomen voor vrouwen in de landbouw

  15 maart 2022 om 10:00

  Waarom we opkomen voor vrouwen in de landbouw

  Tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2022 verenigden ruim twintig organisaties zich om de toestand van vrouwen in de landbouw aan te kaarten. Ook Solidagro wandelde mee met de mars en hield een toespraak. Het was de eerste keer dat de voedselsoevereiniteitsbewegingen van België zich verenigden om de genderproblematiek onder de aandacht te brengen.

  Lees meer over "Waarom we opkomen voor vrouwen in de landbouw"

 61. In beeld: Charlotte

  14 maart 2022 om 10:00

  In beeld: Charlotte

  Na vijf jaar wuiven we Debby uit als communicatiemedewerker en neemt Charlotte de fakkel over. Ze deed eerder eindredactie en communicatie in de film- en onderzoeksjournalistiek, en staat nu te trappelen om zich bij Solidagro in te zetten in de internationale solidariteit. 

  Lees meer over "In beeld: Charlotte"

 62. Boerinnen, landarbeidsters en bondgenoten tekenen present op de Wereldvrouwenmars van 8 maart 2022

  7 maart 2022 om 09:00

  Boerinnen, landarbeidsters en bondgenoten tekenen present op de Wereldvrouwenmars van 8 maart 2022

  Op dinsdag 8 maart stapt een groot collectief aan landbouw- en boerinnenorganisaties en hun bondgenoten mee in de Wereldvrouwenmars ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Het collectief vraagt aandacht voor de rol die vrouwen spelen in de geglobaliseerde voedselsystemen en de discriminatie waarmee ze worden geconfronteerd.

  Lees meer over "Boerinnen, landarbeidsters en bondgenoten tekenen present op de Wereldvrouwenmars van 8 maart 2022"

 63. Betekenisvolle verandering in de Filipijnen

  3 maart 2022 om 16:00

  Betekenisvolle verandering in de Filipijnen

  ‘Ik herinner me nog de tijd toen onze gemeenschap nog geen rijstmolen had. Het leven was zwaar', zegt Elpedio. We nemen jullie graag mee naar de Filipijnse Cordillera. Daar werkt onze partner CDPC al meer dan 35 jaar met boer.inn.engemeenschappen rond toegang tot en gebruik van water, alternatieve en duurzame landbouwtechnieken, maar ze zorgen bijvoorbeeld ook voor een rijstmolen die het leven van 222 mensen, jong en oud, positief verandert. Duik mee in de dagelijkse Filipijnse realiteit.

  Lees meer over "Betekenisvolle verandering in de Filipijnen"

 64. Made in illegality: onderteken mee voor een verbod op handel met de Israëlische nederzettingen

  21 februari 2022 om 16:00

  Made in illegality: onderteken mee voor een verbod op handel met de Israëlische nederzettingen

  Het vestigen van nederzettingen in bezet gebied is een oorlogsmisdaad. En toch liggen er nog altijd producten uit illegale Israëlische nederzettingen in onze supermarkten. Binnenkort gaat een Europees burgerinitiatief van start om de Europese Unie te vragen een einde te maken aan de handel met nederzettingen in bezette gebieden. Het initiatief wil op één jaar tijd, één miljoen handtekeningen inzamelen om de Europese Commissie tot een besluit te dwingen.

  Lees meer over "Made in illegality: onderteken mee voor een verbod op handel met de Israëlische nederzettingen"

 65. Agro-ecologie in Burkina Faso (video)

  3 februari 2022 om 16:00

  Agro-ecologie in Burkina Faso (video)

  Sinds 2017 werkt Solidagro samen met Association pour la Protection de l’Environnement et le Développement Rural (APEDR) in de streek rond het dorp Yako in het noorden van Burkina Faso. 

  Lees meer over "Agro-ecologie in Burkina Faso (video)"

 66. In beeld: Rebekka

  17 januari 2022 om 13:00

  In beeld: Rebekka

  Ontmoet Rebekka, onze nieuwe vormings- en bewegingsmedewerker. Een kenner, en vooral doener, van agro-ecologie met bakken energie, een stralende lach en een voorkeur voor brrrr vrieskou?!

  Lees meer over "In beeld: Rebekka"

 67. In beeld: Frank

  17 januari 2022 om 10:00

  In beeld: Frank

  Een nieuw jaar, tijd om Frank aan jullie voor te stellen! Frank volgt Solidagro al heel lang, niet altijd van dichtbij maar steeds met veel belangstelling. Momenteel vervult hij de positie fundraiser bij Solidagro. Hij probeert de mensen die ons steunen nog dichter bij ons te brengen. Wij voelen alvast de verbondenheid! Welkom in het team, Frank!

  Lees meer over "In beeld: Frank"

 68. Team Solidagro wenst jullie een gezond 2022!

  31 december 2021 om 11:00

  Team Solidagro wenst jullie een gezond 2022!

  Team Solidagro is klaar voor het nieuwe jaar! Paul, Tim, Jonas, Isabel en Nadia kropen in hun pen en schreven speciaal voor Solidagro een nieuwjaarsbrief voor 2022. 

  (Klik op de brief om vergroot te bekijken.)

  Lees meer over "Team Solidagro wenst jullie een gezond 2022!"

 69. Terugblik: beleidswerk 2021

  24 december 2021 om 13:30

  Terugblik: beleidswerk 2021

  Sinds december 2020 heeft Solidagro een beleidsmedewerker: Fairouz Gazdallah. Een collega die haar in geen tijd heeft ingewerkt, een vlijmscherpe pen heeft, eloquent voor elke doelgroep ons verhaal overbrengt. En daarboven ook een heerlijke dame om samen mee een koffie te gaan drinken (ja, da's een aanrader!). Ze blikt voor ons terug op het bewogen jaar 2021.

  Lees meer over "Terugblik: beleidswerk 2021"

 70. De Belgische ambassadeur in de Filipijnen prijst MASIPAG's pleidooi voor agro-ecologie

  13 december 2021 om 11:00

  De Belgische ambassadeur in de Filipijnen prijst MASIPAG's pleidooi voor agro-ecologie

  De Belgische ambassadeur in de Filipijnen, Michel Parys, heeft zijn waardering uitgesproken over het programma van onze partner MASIPAG en hun partnerorganisaties en gemeenschappen. Daarnaast prees hij ook hun lobbywerk ter bevordering van agro-ecologie en duurzame landbouw op het eiland Mindanao.

  Lees meer over "De Belgische ambassadeur in de Filipijnen prijst MASIPAG's pleidooi voor agro-ecologie"

 71. Defend the Defenders 2021

  10 december 2021 om 12:00

  Defend the Defenders 2021

  Op 10 december vieren we elk jaar de mensenrechten. In 1948, dit jaar precies 73 jaar geleden, nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. 

  Lees meer over "Defend the Defenders 2021"

 72. Minister Kitir in Senegal: agro-ecologie is essentieel in de strijd tegen honger en klimaatverandering

  2 december 2021 om 12:00

  Minister Kitir in Senegal: agro-ecologie is essentieel in de strijd tegen honger en klimaatverandering

  Meryame Kitir, minister van ontwikkelingssamenwerking en grootstedelijk beleid, bracht van 27 tot 30 oktober een werkbezoek aan Senegal. In het kader van het Belgisch klimaatprogramma voor de Sahel regio, bezocht de minister projecten rond groene duurzaamheid zoals herbebossing, milieubeheer en afvalverwerking, en ook lokale ecosystemen zoals mangroves en het biosferisch reservaat van Sina Saloum.

  Lees meer over "Minister Kitir in Senegal: agro-ecologie is essentieel in de strijd tegen honger en klimaatverandering"

 73. In beeld: Florence - van stagiaire tot educatief medewerker

  24 november 2021 om 09:00

  In beeld: Florence - van stagiaire tot educatief medewerker

  Florence begon bij Solidagro als stagiaire programmabeheer voor het gemeenschappelijk programma over de rechtenbenadering (samen met KIYO en Viva Salud). Daarnaast werkt Florence tot eind december parttime als educatief medewerker. Ze onderzoekt strategieën om de Landbouwbrigades op een succesvolle manier uit te bouwen als beweging. 

  Een korte kennismaking:

  Lees meer over "In beeld: Florence - van stagiaire tot educatief medewerker"

 74. Tyfoonseizoen in de Filippijnen

  9 november 2021 om 15:30

  Tyfoonseizoen in de Filippijnen

  Elk jaar opnieuw betekenen de ‘-ber’ maanden (september tot december) bang afwachten voor de Filipijnse bevolking. De natuur slaat in deze maanden vaak toe met al haar majestueuze kracht. Ook in 2020 trof het tyfoonseizoen raak in november en december.

  Lees meer over "Tyfoonseizoen in de Filippijnen"

 75. Update uit Mali: oproep voor internationale solidariteit

  5 november 2021 om 10:00

  Update uit Mali: oproep voor internationale solidariteit

  Eind september had collega Lien Verstraete, dossierbeheerder, de kans om kennis te maken met twee leden van de Malinese organisatie CAD-Mali (Coalition des Alternatives Africaines Dette et Développement). Mr Souleymane Dembelé en mevrouw Dina Dolo waren, op uitnodiging van CNCD-11.11.11, naar Brussel gereisd om aandacht te vragen voor de penibele politieke situatie in Mali en de impact ervan op de bevolking. In het hart van Europa hebben ze gepleit voor hun zaak bij DGD (Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp) en de Europese Commissie.

  Lees meer over "Update uit Mali: oproep voor internationale solidariteit"

 76. Geen Paris Agreement voor onze voedselsystemen

  5 november 2021 om 09:00

  Geen Paris Agreement voor onze voedselsystemen

  Heel wat ogen waren de voorbije maanden gericht op hoe de VN-voedseltop over voedselsystemen 2021 (kortweg ‘voedseltop’) zou uitdraaien. De corona crisis zorgde ervoor dat de top pas eind september en in een virtuele format plaatsvond. Tijdens een tweedaagse virtuele bijeenkomst konden we luisteren naar speeches van honderden regeringsleiders en officials.

  Heeft deze top haar eigen ambities vervuld, waren de kritieke stemmen en analyses terecht, en wat is nu eigenlijk de uitkomst van dit ellenlange proces? Onze beleidsmedewerker, Fairouz Gazdallah, kijkt  terug op de gebeurtenissen van de voorbije maanden en licht toe hoe Solidagro en haar partners dit politiek momentum hebben beleefd en zelf gebruikten om agro-ecologie en familiale landbouw in de schijnwerpers te zetten.

  Lees meer over "Geen Paris Agreement voor onze voedselsystemen"

 77. Groentetuinen en drinkbaar water in Mali

  26 oktober 2021 om 09:00

  Groentetuinen en drinkbaar water in Mali

  Kanaga vzw, GAAS/Mali en Solidagro zetten samen hun schouders onder een project rond het realiseren van een betere toegang tot drinkbaar water en de aanleg van een groentetuin in Noukoula.

                                                                                  De vrouwen van Noukoula poseren voor de waterputboring.

  Lees meer over "Groentetuinen en drinkbaar water in Mali"

 78. Filipijnse jongeren solidair in agro-ecologie

  21 oktober 2021 om 09:00

  Filipijnse jongeren solidair in agro-ecologie

  In de inheemse gemeenschappen van de Filipijnse Cordillera dragen jongeren solidariteit hoog in het vaandel.

  Lees meer over "Filipijnse jongeren solidair in agro-ecologie"

 79. Agroecology X sluit zich aan bij wereldvolkstop over voedselsystemen

  19 oktober 2021 om 16:00

  Agroecology X sluit zich aan bij wereldvolkstop over voedselsystemen

  Filipijnse voorvechters van het recht op voedsel, geleid door Agroecology Exchange (Agroecology X), sloten zich aan bij kleine boer.inn.en, landarbeider.st.ers, inheemse volken, vissers en jongeren in het globale zuiden en riepen op tot rechtvaardige, billijke, gezonde en duurzame voedselsystemen tijdens de onlangs gehouden Global People's Summit on Food Systems (de ‘volkstop over voedselsystemen’).

  Lees meer over "Agroecology X sluit zich aan bij wereldvolkstop over voedselsystemen"

 80. Duurzaam waterbeheer in Toyota Baja en Trigales (Bolivia)

  15 oktober 2021 om 11:00

  Duurzaam waterbeheer in Toyota Baja en Trigales (Bolivia)

  Twee cirkelvormige watertanks, de bescherming van infiltratiegebieden en het oprichten van watercomités vormen de basis van het project dat ondersteund wordt door Fonds Elisabeth & Amélie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en begeleid door onze Boliviaanse partner AGRECOL Andes.

  Lees meer over "Duurzaam waterbeheer in Toyota Baja en Trigales (Bolivia)"

 81. Waarom boeren en milieugroeperingen tegen de invoering van gouden rijst zijn op de Filipijnen?

  12 oktober 2021 om 10:00

  Waarom boeren en milieugroeperingen tegen de invoering van gouden rijst zijn op de Filipijnen?

  Honger en ondervoeding teisteren de Filipijnen sinds jaar en dag. De Covid-19-pandemie heeft de situatie enkel erger gemaakt. Kinderen lijden niet noodzakelijk honger, vaker gaat het om ondervoeding wegens tekort aan vitaminen en mineralen. Dit uit zich in 'stunting’, oftewel een vertraagde groei bij kinderen. Kan 'gouden rijst' een oplossing betekenen? De Filipijnse overheid vindt van wel, maar er zijn ook andere stemmen te horen.

  Lees meer over "Waarom boeren en milieugroeperingen tegen de invoering van gouden rijst zijn op de Filipijnen?"

 82. Food.Film.Fest

  8 oktober 2021 om 16:00

  Food.Film.Fest

  Voedsel Anders organiseerde dit jaar de eerste editie van het Food.Film.Fest. Van 10 september tot 10 oktober kon je in Vlaanderen en Brussel op meer dan 20 plaatsen kijken naar straffe filmvoorstellingen. Films die tonen dat voedsel produceren ook op een ecologische en sociaal verantwoorde manier mogelijk is. Solidagro organiseerde twee voorstellingen met een nagesprek onder leiding van onze collega’s Fairouz en Gerben.

  Lees meer over "Food.Film.Fest"

 83. In beeld: Demba - stage, voetbal en wereldvrede!

  29 september 2021 om 10:00

  In beeld: Demba - stage, voetbal en wereldvrede!

  Sinds de start van het schooljaar versterkt Demba ons team als stagiair administratie.

  Een korte kennismaking:

  Lees meer over "In beeld: Demba - stage, voetbal en wereldvrede!"

 84. De voedseltop = een gemiste kans

  23 september 2021 om 11:30

  De voedseltop = een gemiste kans

  Opiniestuk Coalitie Tegen de Honger

  De VN-top over voedselsystemen: een gemiste kans voor een grondige transformatie van ons landbouwsysteem! De cijfers zijn onthutsend: alleen al in 2020 leed 10% van de wereldbevolking honger en was 30% ondervoed, waaronder een groeiend aantal kinderen. Ondertussen blijft de pandemie voortduren. Onze mondiale voedselproductie heeft een verwoestend effect op het milieu en versnelt de klimaatverandering. Ons hele voedselsysteem, dat zeer ongelijk en onrechtvaardig is, loopt mank.

  Lees meer over "De voedseltop = een gemiste kans"

 85. De voedselsystemen van morgen hebben bomen nodig

  21 september 2021 om 12:00

  De voedselsystemen van morgen hebben bomen nodig

  Eind juli organiseerde CIFOR-ICRAF en de Universiteit van Brits-Columbia (Canada) een online debat ter voorbereiding van de VN-voedseltop die 23 september zal doorgaan. Sprekers uit Zuid-Afrika, India en Brazilië namen het woord, net als onze landenvertegenwoordiger in Burkina Faso, Alain Traoré. Na een algemene inleiding door Terry Sunderland, professor aan de Universiteit van Brits-Columbia (UBC) over de voedselsystemen wereldwijd, volgde een interessante uitwisseling over het belang van bomen in voedselsystemen in iedere regio. 

  Lees meer over "De voedselsystemen van morgen hebben bomen nodig"

 86. Bolivia presenteert twee verschillende voorstellen aan de voedseltop

  10 september 2021 om 12:00

  Bolivia presenteert twee verschillende voorstellen aan de voedseltop

  Op 14 en 15 juli 2021 sloot de regering van de Plurinationale Staat Bolivia de fase van dialogen af, met het oog op de VN-voedseltop die in september in New York (VS) wordt gehouden. Er namen meer dan 200 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, inheemse volkeren, academici, onderzoekers en autoriteiten deel. In het regeringsvoorstel wordt de fundamentele rol van het voedselproductiesysteem op basis van traditionele landbouw in relatie tot de agro-industrie benadrukt.

  Anderzijds hebben in diezelfde maand, gedurende een periode van twee weken, een duizendtal vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties van kleine en middelgrote producenten, niet-gouvernementele instellingen, kerkelijke organisaties, burgercollectieven, de academische wereld, de gastronomiesector en consumenten, bijeengeroepen door de Boliviaanse Agro-ecologische Beweging (MAB), 14 sectorale en territoriale dialogen over voedselsystemen gevoerd. Dit resulteerde in een nationale 'agenda voor de agro-ecologische overgang van voedselsystemen', een document dat vorige maand aan het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd gepresenteerd.

  Lees meer over "Bolivia presenteert twee verschillende voorstellen aan de voedseltop"

 87. Wat. Een. Zomer (ed. 2021)

  7 september 2021 om 16:06

  Wat. Een. Zomer (ed. 2021)

  In 2020 organiseerden we voor een eerste maal 'Solidagro Beweegt (de wereld)'. En ook dit jaar gaven we de zomer meer 'beweging'. Beweging vooruit: naar meer verbondenheid en aandacht voor mondiale solidariteit.

  Lees meer over "Wat. Een. Zomer (ed. 2021)"

 88. De Landbouwbrigades in actie!

  30 augustus 2021 om 10:30

  De Landbouwbrigades in actie!

  Eind juni werkten enkele enthousiastelingen mee op het tuinbouwbedrijf Kleibeek van Tine en Dirk. 

  Lees meer over "De Landbouwbrigades in actie!"

 89. Zomerbar Solidagro Beweegt

  13 augustus 2021 om 10:00

  Zomerbar Solidagro Beweegt

  1 augustus was de start van een nieuwe 'Solidagro Beweegt' campagne. Ontdek hoe ons startschot een schot in de roos was én wat er nog op de planning staat de komende maand!

  Lees meer over "Zomerbar Solidagro Beweegt"

 90. De Pre-top en de Counter-top in aanloop van de VN-voedselstop: wat gebeurde er de afgelopen maanden?

  12 augustus 2021 om 09:30

  De Pre-top en de Counter-top in aanloop van de VN-voedselstop: wat gebeurde er de afgelopen maanden?

  'We can define the scope of our collective ambitions.' Met deze woorden sprak Antonio Gutturies het publiek toe tijdens de Pre-top van de VN-voedselstop eind juli. De voedseltop zelf zal plaatsvinden eind september, maar sinds vorig jaar heeft de organisatie regelmatig online-vergaderingen, openbare forums en enquêtes georganiseerd rond de vijf action tracks. Om de geboekte ‘vooruitgang’ en verzamelde gegevens te consolideren en duiding te geven aan vooropgestelde ambities en doelstellingen voor de top zelf, kwamen - omwille van covid19 - een select groep van 500 VN-gezanten, ministers en actoren van het maatschappelijk middenveld en de privé-sector samen tijdens een driedaagse in Rome.

  Lees meer over "De Pre-top en de Counter-top in aanloop van de VN-voedselstop: wat gebeurde er de afgelopen maanden?"

 91. Kleine aanpassing, groot verschil: het kookvuurproject in Passoré, Burkina Faso

  2 augustus 2021 om 10:00

  Kleine aanpassing, groot verschil: het kookvuurproject in Passoré, Burkina Faso

  Ons gloednieuwe kookvuurproject in Burkina Faso is goed voor zowel het milieu als gezondheid van de plaatselijke gemeenschap. De gesloten ovens die de traditionele open vuren vervangen zorgen voor minder houtverbruik en dus minder CO2-uitstoot bij 12.000 gezinnen in zeven gemeenten. In de video onderaan kom je weten hoe de kookvuren gemaakt worden en hoe het participatieve proces verloopt.

  Lees meer over "Kleine aanpassing, groot verschil: het kookvuurproject in Passoré, Burkina Faso"

 92. Rise for Rice: onze partners doen mee aan Wereld Lokalisatie Dag

  26 juli 2021 om 09:30

  Rise for Rice: onze partners doen mee aan Wereld Lokalisatie Dag

  Samen met Agroecology Exchange (Agroecology X), een netwerk van organisaties die voor agro-ecologie pleiten, namen de Filipijnse partners van Solidagro deel aan de Wereld Lokalisatie Dag. Het evenement is een viering van de opkomende wereldwijde lokalisatiebeweging die tot doel heeft om de sociale cohesie en ecologische economieën op menselijke schaal te herstellen, met een centrale focus op lokale voedselsystemen.

  Lees meer over "Rise for Rice: onze partners doen mee aan Wereld Lokalisatie Dag"

 93. In beeld: Elisa, stage rond gender en diversiteit

  8 juli 2021 om 10:00

  In beeld: Elisa, stage rond gender en diversiteit

  Afgelopen half jaar liep Elisa stage bij ons. 

  Ze nam ons genderbeleid onder de loep en droeg haar steentje bij tijdens de opmaak van het jaarverslag 2020.

  Lees meer over "In beeld: Elisa, stage rond gender en diversiteit"

 94. Ontdek ons jaarverslag 2020

  22 juni 2021 om 16:00

  Ontdek ons jaarverslag 2020
  We blikken terug op 2020. Sowieso was dit een scharnierjaar waarvan iedereen die het meemaakte later zal spreken over een ‘voor’ en een ‘na’. Ons leven is ingrijpend veranderd en wordt allicht nooit meer helemaal hetzelfde. 
  Alvast een warm en gemeend “dank je” aan iedereen die midden in zijn of haar eigen perikelen ons niet vergat. Bedankt voor jullie blijvende inzet en solidariteit!

  Bovenstaande quotes plukten we uit het voorwoord van voorzitter Bart in ons jaarverslag 2020.

  Lees meer over "Ontdek ons jaarverslag 2020"

 95. Wereldvluchtelingendag 20 juni

  20 juni 2021 om 10:00

  Wereldvluchtelingendag 20 juni

  Vandaag is het wereldvluchtelingendag en vragen we extra aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. We zoomen in op de situatie in Mali en Burkina Faso: hoe ziet de toekomst eruit en hoe kunnen wij als internationale organisatie in samenwerking met lokale partners van betekenis zijn voor deze mensen?

  Lees meer over "Wereldvluchtelingendag 20 juni"

 96. In beeld: Gerben, van vrijwilliger en ambassadeur tot educatief medewerker

  8 juni 2021 om 09:00

  In beeld: Gerben, van vrijwilliger en ambassadeur tot educatief medewerker

  Gerben maakt al een hele tijd deel uit van het Solidagro-team als vrijwilliger en ambassadeur. Tot het einde van dit jaar zal hij binnen de organisatie actief zijn als educatief medewerker.

  Een korte kennismaking:

  Lees meer over "In beeld: Gerben, van vrijwilliger en ambassadeur tot educatief medewerker"

 97. In beeld: Tysje, communicatiemedewerker

  27 mei 2021 om 13:00

  In beeld: Tysje, communicatiemedewerker

  Begin mei verwelkomden we Tysje in ons team als deeltijdse communicatiemedewerker. 

  Een korte kennismaking:

  Lees meer over "In beeld: Tysje, communicatiemedewerker"

 98. Waar feminisme en agro-ecologie elkaar raken

  26 mei 2021 om 13:00

  Waar feminisme en agro-ecologie elkaar raken

  In een webinar op het festival Kiemkracht zetten we het thema ‘feminisme en agro-ecologie’ in de kijker. Sterke vrouwen getuigen over de vrouwelijke energie als belangrijke troef op weg naar een ecologisch en sociaal voedselsysteem. En over de vaak onzichtbare rol van boerinnen. Maar ook over het terugvinden van de verbondenheid met de natuur en met elkaar als cruciale stap om te evolueren naar een gelijke maatschappij.

  Lees meer over "Waar feminisme en agro-ecologie elkaar raken"

 99. Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.

  25 mei 2021 om 15:00

  Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.

  Sinds 2017 is mevrouw Togo Kadidia Poudiougo uit Tonon (een dorpje in Mali) lid van de coöperatieve vennootschap AMEKENE. Deze vennootschap staat in voor de productie en verkoop van niebe, een erg voedzame bonensoort. Onze lokale partner ARAFD ondersteunt de werking van AMEKENE door middel van sensibilisering en opleidingen. We vroegen Kadidia naar de positieve en negatieve veranderingen die ze ervaarde door deel te nemen aan het programma van ARAFD.

  Lees meer over "Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali."

 100. De Landbouwbrigades gaan van start!

  18 mei 2021 om 09:00

  De Landbouwbrigades gaan van start!

  Vandaag stellen we met trots de Landbouwbrigades aan jullie voor!
  We inspireren ons op de Brigades d’actions Paysans uit Wallonië. Zij gebruiken het begrip ‘Brigades’ om te verwijzen naar de Internationale Brigades die zich in 1936 mobiliseerden om de democratie in Europa te verdedigen. Net als toen vinden wij het nodig om ons te mobiliseren en samen te streven naar een agro-ecologische en rechtvaardig voedselsysteem.

  Lees meer over "De Landbouwbrigades gaan van start!"

 101. Reflectie over de Great Green Wall documentaire

  27 april 2021 om 12:00

  Reflectie over de Great Green Wall documentaire

  “We moeten de toekomst durven uitvinden”, zei Thomas Sankara, de revolutionaire president van Burkina Faso in de jaren ’80. Zijn woorden blijven jaren na zijn moord nazinderen. Een van de grootste bedreigingen voor zo’n toekomst in West-Afrika, was toen al de verwoestijning van de Sahel.

  Lees meer over "Reflectie over de Great Green Wall documentaire"

 102. In beeld: Fairouz, beleidsmedewerker recht op voedsel

  23 april 2021 om 09:30

  In beeld: Fairouz, beleidsmedewerker recht op voedsel

  Fairouz is sinds december aan de slag als beleidsmedewerker voor Solidagro. Ze bewees onmiddellijk haar waarde door enkele kritische bedenkingen over de voedseltop. Warme tip: schrijf je in voor haar beleidsnieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

  Lees meer over "In beeld: Fairouz, beleidsmedewerker recht op voedsel"

 103. Aandacht voor agro-ecologie vertalen in beleid. Hoe doe je dat?

  14 april 2021 om 15:00

  Aandacht voor agro-ecologie vertalen in beleid. Hoe doe je dat?

  Hoe zorgen we voor aandacht voor agro-ecologie in het beleid?

  De VN-voedseltop in oktober moet een politiek momentum worden, waarop alle actoren uit de maatschappij hun stem laten horen over de tekortkomingen van de huidige voedselsystemen en oplossingen naar voren schuiven die mens en planeet centraal stellen.

  Lees meer over "Aandacht voor agro-ecologie vertalen in beleid. Hoe doe je dat?"

 104. Promotie en toepassing van nieuwe landbouwtechnieken in Burkina Faso

  7 april 2021 om 14:00

  Promotie en toepassing van nieuwe landbouwtechnieken in Burkina Faso

  De vrouwen van Nabi-tiibin, deelgemeente van Mogtéodo (Burkina Faso), volgen een opleiding agro-ecologische landbouw

  Lees meer over "Promotie en toepassing van nieuwe landbouwtechnieken in Burkina Faso"

 105. Landbouwbrigades zoeken coördinatoren

  29 maart 2021 om 11:00

  Landbouwbrigades zoeken coördinatoren

  In mei lanceren we de Landbouwbrigades. Via meewerkdagen op de boerderij kunnen burgers vanuit de praktijk leren over landbouw. Via deze ervaringen mobiliseren we hen om aan een ander, agro-ecologisch voedselsysteem te bouwen.

  Lees meer over "Landbouwbrigades zoeken coördinatoren"

 106. Boycot van de voedseltop?

  18 maart 2021 om 14:00

  Boycot van de voedseltop?

  Sinds onze vorming in december over de komende VN-voedseltop, hebben we bij Solidagro niet stilgezeten. Samen met de leden van Coalitie Tegen de Honger volgen we de evoluties rond de top nauwgezet op. In februari organiseerde het Civil Society Mechanism (CSM), het netwerk van civiele maatschappij organisaties bij het Comité voor Wereld Voedselzekerheid, een reeks meetings om de voedsel – en boer.inn.enbewegingen te mobiliseren rond enkele belangrijke vragen die de voedseltop doet rijzen. Tijdens deze meetings werd het duidelijk dat we de dominante stem van de bedrijfswereld binnen de voedseltop aan de kaak willen stellen, dat we de dialogen over de voedselsystemen op nationaal niveau willen monitoren en dat we met een strategie willen komen om de mensenrechtenbenadering een centrale rol te geven in het besluitvormingsproces van deze mondiale top.

  Lees meer over "Boycot van de voedseltop?"

 107. Een platform voor de promotie van boerenzaden in Senegal

  17 maart 2021 om 15:30

  Een platform voor de promotie van boerenzaden in Senegal

  Eigen landbouwzaden van boeren zijn rijk qua diversiteit en gemakkelijk beschikbaar. Ze worden echter op de proef gesteld door conventionele zaden die in Senegal door de staat worden gepromoot. Solidagro en haar partners werpen een licht op de wetgeving rond zaden, en wil de promotie van boerenzaden ondersteunen.

  Lees meer over "Een platform voor de promotie van boerenzaden in Senegal"

 108. In beeld: Geraldine, verantwoordelijke programma België

  18 februari 2021 om 16:00

  In beeld: Geraldine, verantwoordelijke programma België

  Welkom aan Geraldine! Onze nieuwe verantwoordelijke programma België brengt ervaring en enthousiasme. We zijn blij met haar erbij in ons team! Leer haar kennen:

  Lees meer over "In beeld: Geraldine, verantwoordelijke programma België"

 109. Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?

  1 februari 2021 om 11:30

  Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?

  Als het over de 'Groene muur in West-Afrika' gaat, dan kunnen we al eens aankloppen bij collega Wim, onze programmabeheerder West-Afrika. Naar aanleiding van het artikel in Mo*: 'Groene Muur tegen verwoestijning in Afrika eindelijk uit de startblokken' schreef hij volgende gedachten voor ons neer.

  Lees meer over "Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?"

 110. In beeld: Lien, welkom terug

  25 januari 2021 om 11:00

  In beeld: Lien, welkom terug

  We verwelkomen oude bekende, Lien, terug bij team Solidagro!

  Lees meer over "In beeld: Lien, welkom terug"

 111. Agro-ecologische boomgaarden in Pocotaica en Calachaca

  22 december 2020 om 10:00

  Agro-ecologische boomgaarden in Pocotaica en Calachaca

  Op 24 augustus 2020 leverde de gemeente Vila Vila in coördinatie met Aynisuyu, 1.967 zaailingen van de appelbomen Eva en Princesa aan 48 gezinnen van de dorpen Pocotaica en Calachaca. Dit in aanwezigheid van de burgemeester Emiliano Reyes, technische staf van de gemeente, boerenleiders(sters), het irrigatiecomité en andere dorpelingen. 

  Lees meer over "Agro-ecologische boomgaarden in Pocotaica en Calachaca"

 112. In beeld: Manuela, onze stagiair

  21 december 2020 om 16:00

  In beeld: Manuela, onze stagiair

  Manuela heeft de afgelopen 3 maanden stage gelopen bij Solidagro als office manager. 

  Lees meer over "In beeld: Manuela, onze stagiair"

 113. UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?

  18 december 2020 om 14:00

  UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?

  Volgens recente rapporten van de FAO zijn wereldwijde honger en voedselonzekerheid onophoudelijk gestegen sinds 2014.[1] Ontbossing, aanhoudende conflicten, een ongekende biodiversiteitsverlies en marginalisering van het boerenbestaan hebben bijgedragen tot een mondiaal falend voedselsysteem.

  Lees meer over "UN Food Systems Summit – Zal deze top het voedselsysteem werkelijk veranderen?"

 114. Burgers en bedrijven in beweging voor agro-ecologie

  25 november 2020 om 11:00

  Burgers en bedrijven in beweging voor agro-ecologie

  Voedsel Anders, een beweging van ruim 25 organisaties, lanceert een nieuwe website met als doel om agro-ecologie in Vlaanderen aan te moedigen. Nieuw is dat ook burgers, bedrijven en lokale groepen zich kunnen aansluiten bij onze groeiende beweging.

  Lees meer over "Burgers en bedrijven in beweging voor agro-ecologie"

 115. Ontdek onze changemakers: Eufemia en Lucie!

  30 oktober 2020 om 13:00

  Lees meer over "Ontdek onze changemakers: Eufemia en Lucie!"

 116. Bezoek aan Het Voedselbos te Nokere

  23 oktober 2020 om 13:00

  Bezoek aan Het Voedselbos te Nokere

  In samenwerking met Pomona organiseert Solidagro een inspiratietraject rond voedselbossen. Op 15 en 17 oktober stonden er bezoeken aan het Voedselbos op de agenda.

  Lees meer over "Bezoek aan Het Voedselbos te Nokere"

 117. Wijziging privacy verklaring

  14 oktober 2020 om 10:00

  Wijziging privacy verklaring

  Op basis van de aangepaste wet ontwikkelingssamenwerking (van 12 juli 2021) werd de privacyverklaring van Solidagro aangepast.

  Lees meer over "Wijziging privacy verklaring"

 118. Uitwisseling in Nandiala - Burkina Faso

  12 oktober 2020 om 10:00

  Uitwisseling in Nandiala - Burkina Faso

  Onze landenvertegenwoordiger bezocht de gemeente Nandiala in Burkina Faso, waar onze partner AMUS actief is. Hij nam deel aan een uitwisselingsbezoek op de productievelden van verschillende boer.inn.engroepen. 

  Lees meer over "Uitwisseling in Nandiala - Burkina Faso"

 119. Dreiging op de Filipijnen

  29 september 2020 om 14:30

  Dreiging op de Filipijnen

  Niet enkel bedreigd door COVID-19, maar ook door aanhoudende schending van rechten

  De Verenigde Naties hebben 9 augustus uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Inheemse Volken in de Wereld'. Dit jaar staan COVID-19 en de veerkracht van deze bevolkingsgroepen centraal, om duidelijk te maken hoe zij wereldwijd weerbaarheid en kracht blijven tonen ten aanzien van de pandemie. Nochtans wordt hun voortbestaan nog steeds ernstig bedreigd.

  Lees meer over "Dreiging op de Filipijnen"

 120. Samenwerking vzw Kanaga in Mali

  16 september 2020 om 15:00

  Samenwerking vzw Kanaga in Mali

  Kanaga vzw in Mechelen zet zich in voor ontwikkelingsprojecten in Mali.

  Vanuit een humanitaire visie dat iedereen recht heeft op water, voedsel, een basisopleiding en gezondheidszorg, zetten ze zich in voor duurzame oplossingen in samenwerking met Belgische en Malinese partners.

  Lees meer over "Samenwerking vzw Kanaga in Mali"

 121. Wat. Een. Zomer.

  11 september 2020 om 18:00

  Wat. Een. Zomer.

  ’t Is weer voorbij, die mooie zomer. Ondanks een globale pandemie en allerlei restricties kwamen de ambassadeurs van Solidagro toch ‘uit hun kot’. Ze bewogen de wereld: letterlijk en figuurlijk; met op zondag 6 september een slotmoment om u tegen te zeggen!

  Lees meer over "Wat. Een. Zomer."

 122. Burkina Faso op weg naar agro-ecologie?

  8 september 2020 om 16:00

  Burkina Faso op weg naar agro-ecologie?

  In Burkina Faso heeft de minister van landbouw en waterwerken een tweedaagse werkvergadering georganiseerd om de strategische visie vast te leggen voor een goede overgang naar agro-ecologie in Burkina Faso.

  Lees meer over "Burkina Faso op weg naar agro-ecologie?"

 123. Staatsgreep Mali

  7 september 2020 om 15:00

  Staatsgreep Mali

  Op 18 augustus is er in Mali een staatsgreep gepleegd door het leger. President Ibrahim Boubacar Keïta werd daarbij ontvoerd. Om bloedvergieten te voorkomen heeft hij aangekondigd af te treden.

  Lees meer over "Staatsgreep Mali"

 124. Ontdek Goodgift!

  26 augustus 2020 om 10:00

  Ontdek Goodgift!

  Sinds kort is Solidagro een van de goede doelen te vinden op www.goodgift.be.

  Lees meer over "Ontdek Goodgift!"

 125. Solidagro beweegt (de wereld)!

  24 augustus 2020 om 19:30

  Solidagro beweegt (de wereld)!

  Zo veel mogelijk partners van Solidagro bezoeken in afstand én geld inzamelen om hun projecten te ondersteunen. Dat is het ambitieuze doel dat de ambassadeurs van Solidagro vooropstelden. 23 sporters lopen, fietsen, wandelen, zwemmen en kajakken om kilometers te verzamelen.

  SB Jonas en Isabel 2.JPG  SB Thijmen.JPG    SB Ann.JPG

  Lees meer over "Solidagro beweegt (de wereld)!"

 126. Steun uit onverwachte hoek

  14 juli 2020 om 16:00

  Steun uit onverwachte hoek

  We bevinden ons in moeilijke tijden. De coronacrisis treft iedereen, wereldwijd, ook organisaties die opkomen voor internationale solidariteit. En toch zei een collega van me laatst: “stort vandaag nog 40 euro aan een goed doel en doe er zelf profijt mee”.

  Lees meer over "Steun uit onverwachte hoek"

 127. Ambassadeurs knallen deze zomer!

  9 juli 2020 om 16:00

  Ambassadeurs knallen deze zomer!

  De komende zomermaanden hebben onze ambassadeurs grootste plannen!

  Lees meer over "Ambassadeurs knallen deze zomer!"

 128. Ontdek ons jaarverslag 2019

  22 juni 2020 om 17:00

  Ontdek ons jaarverslag 2019
  Het is een vreemd moment voor een terugblik op 2019. Het lijkt ergens heel ver achter ons sinds de Corona-rollercoaster ons allemaal meesleurde in een wilde rit, met een voorlopig onbekend einde. Toch was 2019 een jaar dat zeker de moeite is om op terug te kijken.

  Lees meer over "Ontdek ons jaarverslag 2019"

 129. In beeld: Micha, onze stagiair

  5 juni 2020 om 16:00

  In beeld: Micha, onze stagiair

  Micha heeft, net als twee jaar gelden, stage gelopen bij Solidagro. Nu zijn stageperiode van drie maanden voorbij is, heeft hij nog een filmpje opgenomen waarin hij een schets geeft van wat zijn stage inhield en welke invloed dit op hem heeft gehad.

  Lees meer over "In beeld: Micha, onze stagiair"

 130. Integraal Waterbeheer in Pasorapa (Bolivia)

  27 mei 2020 om 10:00

  Integraal Waterbeheer in Pasorapa (Bolivia)

  Sinds begin 2019 is Agrecol, partner van Solidagro, een samenwerking gestart met de gemeentelijke overheid en de basisorganisaties van Pasorapa om structurele oplossingen te zoeken voor het gebrek aan water in de gemeente. In september 2019 organiseerden al deze actoren de eerste watertop in de gemeente, onder de zinspreuk “bescherming van water is bescherming van leven”.

  Lees meer over "Integraal Waterbeheer in Pasorapa (Bolivia)"

 131. Samen aan tafel voor duurzaam voedsel. #BeternaCorona

  25 mei 2020 om 17:45

  Samen aan tafel voor duurzaam voedsel. #BeternaCorona

  De laatste weken verschenen er verschillende oproepen in de media om ons voedselsysteem meer duurzaam en crisisbestendig te maken. Hoe dat moet, daarover lopen de meningen uiteen. Een grondig debat dringt zich op, dat is duidelijk. Daarbij moeten we de gezamenlijke doelstelling van duurzame voedselsystemen op mensenmaat, binnen de grenzen van de planeet voor ogen houden. Zoals bij veel debatten, leiden er meerdere wegen naar Rome. Laten we ze allemaal exploreren.

  Voeding supermarkt.jpg

  Lees meer over "Samen aan tafel voor duurzaam voedsel. #BeternaCorona"

 132. Hoe gaat het in … Bolivia

  19 mei 2020 om 08:30

  Hoe gaat het in … Bolivia

  We nemen jullie mee naar onze verschillende werkingsgebieden. Ook daar wordt niet ontsnapt aan Covid-19. Welke gevolgen zien zij van deze pandemie? Wat is hun grootste angst en waar vinden zij hoop? We praten met collega’s en partners en delen hier hun verhalen.

  We hadden een gesprek met Jaap Op de Coul, die in Bolivia werkt als landenvertegenwoordiger van Solidagro. Hij vertelde ons over de impact van Covid-19 op de lokale bevolking, de strenge maatregelen, de moeilijke politieke situatie en de hoop voor de toekomst.

  Lees meer over "Hoe gaat het in … Bolivia"

 133. Duurzame familiale landbouw in Vila Vila (Bolivia)

  15 mei 2020 om 15:00

  Duurzame familiale landbouw in Vila Vila (Bolivia)

  Ontdek meer over onze partner Aynisuyu uit Bolivia!

  Lees meer over "Duurzame familiale landbouw in Vila Vila (Bolivia)"

 134. Hoe gaat het in … België

  21 april 2020 om 14:00

  Hoe gaat het in … België

  We nemen jullie mee naar onze verschillende werkingsgebieden. Ook daar wordt niet ontsnapt aan Covid-19. Welke gevolgen zien zij van deze pandemie? Wat is hun grootste angst en waar vinden zij hoop? We praten met collega’s en partners en delen hier hun verhalen.

  Lees meer over "Hoe gaat het in … België"

 135. Hoe gaat het in … Senegal

  10 april 2020 om 14:00

  Hoe gaat het in … Senegal

  We nemen jullie mee naar onze verschillende werkingsgebieden. Ook daar wordt niet ontsnapt aan Covid-19. Welke gevolgen zien zij van deze pandemie? Wat is hun grootste angst en waar vinden zij hoop? We praten met collega’s en partners en delen hier hun verhalen.

  We spraken met Doudou Diallo, onze landenvertegenwoordiger in Dakar, over Covid-19, de impact hiervan op de Senegalese maatschappij, het werk van onze partnerorganisaties en de mogelijke gevolgen voor de (kleine) boeren.

  Lees meer over "Hoe gaat het in … Senegal"

 136. Hoe gaat het in … de Filipijnen

  3 april 2020 om 13:30

  Hoe gaat het in … de Filipijnen

  We nemen jullie mee naar onze verschillende werkingsgebieden. Ook daar wordt niet ontsnapt aan Covid-19. Welke gevolgen zien zij van deze pandemie? Wat is hun grootste angst en waar vinden zij hoop? We praten met collega’s en partners en delen hier hun verhalen.

  Covid-19 en de Filipijnen

  30 januari, een eerste persoon test positief op Covid-19 in de Filipijnen. 1 februari, een tweede persoon sterft aan de gevolgen van het virus. Op 9 maart wordt een noodtoestand afgekondigd, op 15 en 16 maart volgen quarantainemaatregelen voor Manilla en bij uitbreiding het volledige eiland Luzon. Andere gebieden worden door lokale overheden al dan niet in quarantaine geplaatst afhankelijk van bevestigde besmettingen.

  De officiële Filipijnse cijfers kan je hier terugvinden, met een dagelijkse update via Facebook om 16u plaatselijke tijd (d.i. 10u Belgische tijd).

  Lees meer over "Hoe gaat het in … de Filipijnen"

 137. Hoe staat het met agro-ecologie in Bolivia?

  23 maart 2020 om 11:00

  Hoe staat het met agro-ecologie in Bolivia?

  Wanneer u kan kiezen tussen een sla gekweekt in chemicaliën (pesticiden, herbiciden of insecticiden) of een andere, zonder chemicaliën, op biologische wijze gekweekte sla - welke zou u dan kopen? Op de Boliviaanse markt wordt zelden gevraagd hoe de groenten werden gekweekt, nochtans zijn er boeren die kiezen voor de biologische manier, en er zijn anderen die met beschrijdingsmiddelen en chemicaliën hun sla kweken.

  (Wat volgt is een vertaling én aanvulling van een oorspronkelijk Spaanstalig artikel. Met dank aan Jaap Op De Coul, Solidagro's landenvertegenwoordiger in Bolivia)

  Lees meer over "Hoe staat het met agro-ecologie in Bolivia?"

 138. Gekruiste blikken op onze benadering: rechten boven alles

  22 maart 2020 om 09:00

  Gekruiste blikken op onze benadering: rechten boven alles

  In 2019 deden we een evaluatie met Viva Salud en KIYO van ons gezamenlijk werk. Is de rechtenbenadering die we hanteren overal duidelijk en zichtbaar in de praktijk? Hoe kunnen we het nog beter doen? De evaluatoren concludeerden dat de uitvoering van onze benadering zeer samenhangend en relevant is.

  Lees meer over "Gekruiste blikken op onze benadering: rechten boven alles"

 139. Festival voor Boeren & Bijen - Geannuleerd

  12 maart 2020 om 12:22

  Festival voor Boeren & Bijen - Geannuleerd

  Voedsel Anders en Velt hebben beslist om het Festival voor Boeren en Bijen, de Velt-markt-Anders op 14 maart in Mechelen te annuleren. 

  Lees meer over "Festival voor Boeren & Bijen - Geannuleerd"

 140. Zo strijdt Alcadev tegen voedselverlies

  10 maart 2020 om 11:00

  Zo strijdt Alcadev tegen voedselverlies

  De leerkrachten en leerlingen van de school Alcadev (Alternative Learning Center for Agricultural and Livelihood Development) blijven inspelen op het hoofddoel van hun school. Ze willen een mensgerichte ontwikkeling bevorderen in de scholen die rondom de Lumad gemeenschappen gelegen zijn. De inheemse Lumad bevolking woont in Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. 

  Lees meer over "Zo strijdt Alcadev tegen voedselverlies"

 141. Week van de Vrijwilliger

  29 februari 2020 om 18:45

  Week van de Vrijwilliger

  Van 29 februari tot 8 maart is het Week van de Vrijwilliger.

  Elke dag zetten we een fantastische Solidagro-vrijwilliger in de kijker!

  Lees meer over "Week van de Vrijwilliger"

 142. West-Afrikaans atelier rond boerenzaad in Burkina Faso

  26 februari 2020 om 10:30

  West-Afrikaans atelier rond boerenzaad in Burkina Faso

  Van 26 tot 28 november 2019 werd te Tenkodogo in Burkina Faso het 2e West-Afrikaanse forum rond boerenzaad georganiseerd door COASP – het Comité Ouest Africain des Semences Paysannes – onder de titel "Échangeons librement et sauvegardons nos Semences Paysannes et nos Savoirs et Savoir-faire pour la Souveraineté Alimentaire et Nutritionnelle en Afrique de l’Ouest". (Laat ons in alle vrijheid boerenzaad uitwisselen en dit boerenzaad, onze kennis en onze praktijken bewaren, voor de voedsel- en voedingssoevereiniteit in West-Afrika.)

  Lees meer over "West-Afrikaans atelier rond boerenzaad in Burkina Faso"

 143. Defend the Defenders – actie voor Mensenrechten (10/12/2019)

  17 februari 2020 om 10:30

  Defend the Defenders – actie voor Mensenrechten (10/12/2019)

  A light for Human Rights

  Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens ondertekend. Toch staat 71 jaar later overal ter wereld het middenveld onder druk. In vele landen worden mensenrechten nog met regelmaat geschonden: van het schrappen van subsidies tot arrestaties en regelrechte moorden. Mensen moeten meer dan ooit opkomen voor hun rechten. Er zijn in heel de wereld conflicten aan de gang waar gewone burgers slachtoffer zijn van de keuzes van beleidsmakers en rivaliserende groepen. Vele mensen die deze mensenrechten verdedigen, worden wereldwijd geïntimideerd, gevangengenomen en zelfs vermoord.

  Lees meer over "Defend the Defenders – actie voor Mensenrechten (10/12/2019)"

 144. Update Mali: overheidsvacuüm ingenomen door terroristische groeperingen, leidt tot etnische spanningen

  12 februari 2020 om 16:00

  Update Mali: overheidsvacuüm ingenomen door terroristische groeperingen, leidt tot etnische spanningen

  Onderstaand artikel (Franse versie) geeft een beschrijving, inclusief getuigenissen, van de conflictsituatie die is ontstaan tussen Dogon en Peul in de regio Mopti (Mali). De Malinese overheid heeft geen controle meer over Noord-, en nu ook Midden-Mali, en verschillende terroristische groeperingen hebben zich daar gevestigd. Dogon nemen het de Peul kwalijk dat ze zouden aansluiten bij terroristische groeperingen. Terroristische aanslagen zijn voor hen gelijk aan aanvallen door Peul. De Dogon beslisten eigen milities op te richten, wat leidde tot een spiraal van geweld.

  Het artikel beschrijft hoe Peul vertrekken uit de streek omdat ze riskeren gedood te worden door Dogon-milities. Dogon-families vluchten eveneens nadat  hun dorpen aangevallen werden door jihadistische groeperingen. In 2019 zijn bijna 500 mensen omgekomen in deze conflicten. Ook deze aflevering van Vranckx belicht het conflict in de regio kort (vanaf 18’).

  Lees meer over "Update Mali: overheidsvacuüm ingenomen door terroristische groeperingen, leidt tot etnische spanningen"

 145. Oproep: noodhulp Burkina Faso

  5 februari 2020 om 11:00

  Oproep: noodhulp Burkina Faso

  Escalerend geweld zorgt voor interne vluchtelingencrisis in Burkina Faso.

  Lees meer over "Oproep: noodhulp Burkina Faso"

 146. Inspiratie en actie in één weekend! Staf vertelt...

  4 februari 2020 om 16:00

  Inspiratie en actie in één weekend! Staf vertelt...

  Van 22 tot 24 november 2019 organiseerden KIYO, Viva Salud en Solidagro een actie- en inspiratieweekend rond mensenrechten: “Act for (y)our Rights. Become a Changemaker in one weekend!”. Want Changemakers, die hebben we nodig. Wereldwijd ondergaan mensen nog steeds schendingen van hun rechten. Om dit aan ter pakken, moeten we kijken naar de structurele oorzaken die aan de basis van deze mensenrechtenschendingen liggen.

  Lees meer over "Inspiratie en actie in één weekend! Staf vertelt..."

 147. Nieuwjaarsreceptie 2020: Cathy vertelt...

  21 januari 2020 om 10:00

  Nieuwjaarsreceptie 2020: Cathy vertelt...

  Binnenkomen doen we omringd door bomen waar fijne lichtjes in hangen. De toon wordt daarmee gezet: dat het gezellig en warm mag zijn op de nieuwjaarsreceptie van Solidagro, Dwagulu Dekkente en Teater De Schizo’s!

  Lees meer over "Nieuwjaarsreceptie 2020: Cathy vertelt..."

 148. Kinderen en klimaatverandering: een strijd voor een leefbare toekomst

  20 januari 2020 om 10:00

  Kinderen en klimaatverandering: een strijd voor een leefbare toekomst

  43,33% van de Filipijnse bevolking zijn kinderen1. 31 % van hen leeft onder de armoedegrens en behoort meestal tot arme boeren- of arbeidersgezinnen. Volgens de Task Force ‘Children of the Storm’2 zijn deze kinderen het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. Ondervoeding en infectieziekten vormen het grootste deel van kinderziektes en sterfgevallen als gevolg van klimaatverandering. Tot op heden heeft 1 kind op 5 een ernstig ondergewicht en 1 kind op 3 is onvolgroeid3. Kinderen sterven aan gewone ziektes zoals mazelen, als secundair gevolg van ondervoeding. Alleen al in 2019 eiste de denguekoorts het leven van meer dan duizend kinderen. Dit is een toename met 95% en wordt toegeschreven aan de klimaatgerelateerde sterke toename van muggen die het denguevirus overdragen, en aan de lage immuniteit van ondervoede slachtoffers. Als gevolg van de klimaatverandering moet het ergste nog komen voor de Filipijnse kinderen.

  Lees meer over "Kinderen en klimaatverandering: een strijd voor een leefbare toekomst"

 149. Solidagro en Filipijnse partners promoten agro-ecologie

  11 december 2019 om 16:00

  Solidagro en Filipijnse partners promoten agro-ecologie

  Om het publieke bewustzijn en begrip van agro-ecologie te vergroten hielden Solidagro en haar Filipijnse partners zondag 1 december een agro-ecologiebeurs. Het evenement wou ook de oproepen versterken om lokale producenten te ondersteunen, ecosystemen te beschermen en duurzame voedselsystemen te bereiken.

  Lees meer over "Solidagro en Filipijnse partners promoten agro-ecologie"

 150. Solidagro in woelige tijden

  9 december 2019 om 11:00

  Solidagro in woelige tijden

  We zeggen en schrijven 10 december 1948. In de nasleep van de 2de Wereldoorlog worden door de Verenigde Naties de Universele Verklaringen voor de Rechten van de Mens opgesteld. Met als belangrijkste doelstelling de gruweldaden van de wereldoorlogen nooit meer te laten gebeuren.

  Lees meer over "Solidagro in woelige tijden"

 151. Bolivia likt haar wonden

  2 december 2019 om 12:00

  Bolivia likt haar wonden

  Na weken van sociale onrust en gewelddadige confrontaties is de rust weer enigszins teruggekeerd in Bolivia. Het is de verschillende partijen gelukt om een wet goed te keuren die nieuwe verkiezingen mogelijk maakt. De aanhangers van Evo Morales hebben een pauze ingelast in de protesten tegen de interim-regering. Kandidaten voor de nieuwe presidentsverkiezingen beginnen zich te profileren, al staat nog geen datum vast.

  Lees meer over "Bolivia likt haar wonden"

 152. De rol van kunst bij het begrijpen van klimaatverandering (Filipijnen)

  20 november 2019 om 12:00

  De rol van kunst bij het begrijpen van klimaatverandering (Filipijnen)

  De bedreigingen die klimaatverandering met zich meebrengt in de Filipijnen zijn groot! Je zou kunnen zeggen dat de gevolgen hiervan het grootst zijn bij de jongste bevolkingsgroep. Kinderen ervaren de rampen en risico’s ten gevolge van klimaatverandering, leven in angst en de effecten op de mentale gezondheidscondities van slachtoffers blijven niet uit.

  Lees meer over "De rol van kunst bij het begrijpen van klimaatverandering (Filipijnen)"

 153. In beeld: Nele, ons nieuwste teamlid!

  4 november 2019 om 16:00

  In beeld: Nele, ons nieuwste teamlid!

  Nele is al heel lang deel van het Solidagro team als vrijwilliger, sinds augustus werkt ze bij Solidagro als educatief medwerker.

  En dat vinden wij héél fijn! Ze stelt zichzelf nog even voor...

  Lees meer over "In beeld: Nele, ons nieuwste teamlid!"

 154. Bolivia tot op het bot verdeeld

  30 oktober 2019 om 11:00

  Bolivia tot op het bot verdeeld

  Na de verkiezingen op zondag 20 oktober is het land in een draaikolk beland waarvan momenteel niemand weet waar het eindigt. Het verkiezingstribunaal riep de huidige president Evo Morales uit tot winnaar, maar de oppositie onder leiding van Carlos Mesa beschuldigde hem van verkiezingsfraude. Op maandag sloeg de vlam in de pan toen het verkiezingstribunaal na 23 uur stilte nieuwe resultaten publiceerde met een grotere voorsprong voor Morales dan voorheen.

  Lees meer over "Bolivia tot op het bot verdeeld"

 155. Gemeentelijk wetgeving voor de bescherming van water - Bolivia

  15 oktober 2019 om 10:00

  Gemeentelijk wetgeving voor de bescherming van water - Bolivia

  “Water is leven” is een veel gehoorde uitspraak in de rurale gebieden van Bolivia. Omgekeerd geldt dus dat zonder water geen leven mogelijk is. Dit is in toenemende mate de realiteit voor veel boeren in de Cono Sur regio van Cochabamba, waar Solidagro en haar partners Agrecol, Aynisuyu en INCCA actief zijn. Gedwongen migratie naar de stad door gebrek aan water is hier aan de orde van de dag. 

  Lees meer over "Gemeentelijk wetgeving voor de bescherming van water - Bolivia"

 156. “De consumenten weten niet wat ze eten” (artikel uit Bolivia)

  25 september 2019 om 16:00

  “De consumenten weten niet wat ze eten” (artikel uit Bolivia)

  Vertaling van Spaanstalig artikel verschenen in Boliviaanse pers.

  Hoeveel weten we over de herkomst van het voedsel dat we eten? Een nieuwe beweging van organisaties, groeperingen en instellingen die streeft naar een duurzame voeding voor de bevolking, geeft aan dat mensen heel weinig weten over wat ze eten. Men weet bijv. niet waar, hoe en waarmee voeding wordt gemaakt.

  Lees meer over "“De consumenten weten niet wat ze eten” (artikel uit Bolivia)"

 157. Dit was Villa Pace 2019!

  18 september 2019 om 16:00

  Dit was Villa Pace 2019!

  Van 6 tot 8 september was het weer Villa Pace in Sint-Niklaas, waar iedereen kon genieten van lekker eten, sfeervolle concerten, gezellige ontmoetingen en nog veel meer. Zelfs regenbuien konden niet beletten dat wij dit weekend voor Solidagro wederom als een zeer geslaagde editie benoemen. Op het Castrohof werden meer dan 1000 bekers ingezameld, tijdens de Ballonloop werd er gezwoegd en gezweet en op de Wereldmarkt heeft Dwagulu Dekkente heel Sint-Niklaas en omstreken warm gemaakt voor onze projecten.

  Lees meer over "Dit was Villa Pace 2019!"

 158. Ontdek het verhaal van Eufemia, eerste Lumad leider in Filipijnse parlement

  16 september 2019 om 16:00

  Ontdek het verhaal van Eufemia, eerste Lumad leider in Filipijnse parlement

  De Filipijnen lijken een paradijselijk oord met haar parelwitte zandstranden, palmbomen, rijstterrassen en immer glimlachende mensen. Het land is rijk aan mineralen en grondstoffen en jammer genoeg recht evenredig rijk aan corruptie en armoede. De kloof tussen arm en rijk is immens, gelukkig is de Filipijnse volksbeweging krachtig, sterk en moedig.

  Lees meer over "Ontdek het verhaal van Eufemia, eerste Lumad leider in Filipijnse parlement"

 159. Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch!

  2 september 2019 om 16:00

  Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch!

  Het wordt weleens gezegd dat vrouwen de wereld voeden. Zeker op het Afrikaanse continent bestaat er een (al dan niet gegronde) consensus over het haast mythische idee dat vrouwen ‘het nageslacht’ van voedsel zullen voorzien. Niets is zo eenduidig natuurlijk, maar volgens ons zijn georganiseerde agro-ecologisch boerinnengroepen en -federaties toch een stap in de gewenste richting.

  Lees meer over "Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch!"

 160. In beeld: Evita, onze nieuwe scholenwerker

  30 augustus 2019 om 12:00

  In beeld: Evita, onze nieuwe scholenwerker

  Welkom aan Evita! Sinds mei onze nieuwe collega die zich helemaal zal inzetten voor de Sint-Niklase secundaire scholen. Een kennismaking...

  Lees meer over "In beeld: Evita, onze nieuwe scholenwerker"

 161. Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal

  27 augustus 2019 om 12:08

  Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal

  In april brachten KIYO, Solidagro en Viva Salud hun partnerorganisaties uit Senegal, Burkina Faso, Burundi, DR Congo, Mali en Marokko bij elkaar in Senegal. Doel was om van gedachten te wisselen over de strategieën en goede ervaringen van elk van hen in de verdediging van de rechten van iedereen.

  We begonnen met het uitwisselen van de specifieke kenmerken van onze aanpak, de op rechten gebaseerde aanpak, via ervaringen uit het veld. Elk land presenteerde de pijlers die het belangrijkst lijken te zijn.

  Lees meer over "Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal"

 162. Wat Palestijnse en Filipijnse partners van elkaar leren

  23 augustus 2019 om 12:00

  Wat Palestijnse en Filipijnse partners van elkaar leren

  In april organiseerden KIYO, Solidagro en Viva Salud een partnerbijeenkomst in Manilla voor een evaluatie van een gemeenschappelijk programma. Dit was een gelegenheid om ook drie vertegenwoordigers van de Palestijnse partners van Viva Salud uit te nodigen. Dit zorgde voor verrassende ontdekkingen, boeiende ontmoetingen en warme solidariteit.

  Lees meer over "Wat Palestijnse en Filipijnse partners van elkaar leren"

 163. Eufemia: Eerste Lumad leider in het Filipijnse Parlement

  25 juli 2019 om 14:00

  Eufemia: Eerste Lumad leider in het Filipijnse Parlement

  Lumad* leider Bai Eufemia Cullamat (57), heeft geschiedenis geschreven. Ze staat op het punt om als allereerste Lumad leider beëdigd te worden in het Filipijnse Parlement. Ze is de derde genomineerde van de progressieve politieke partij Bayan Muna* die drie zetels won bij de laatste tussentijdse verkiezingen in de Filipijnen.

  Lees meer over "Eufemia: Eerste Lumad leider in het Filipijnse Parlement"

 164. Verklaring ALCADEV

  4 juli 2019 om 16:00

  Verklaring ALCADEV

  22 juni 2019 - Verklaring van Anyadan Sumisilat Learners’ Organization (ASLO), ALCADEV-studentenorganisatie

  Wij, de studenten van ALCADEV*, openen het schooljaar 2019-2020 met vreugde en enthousiasme.

  ALCADEV

  Lees meer over "Verklaring ALCADEV"

 165. CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars

  3 juli 2019 om 16:00

  CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars

  Het CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives – Klimaatcoalitie van basisgemeenschappen) herdacht, samen met andere milieuorganisaties en activisten, onlangs de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars, om zo de roep voor klimaatrechtvaardigheid en de bescherming van het milieu te versterken. Zij organiseerden diverse evenementen en mobiliseerden mensen.

  Lees meer over "CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars"

 166. CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

  22 mei 2019 om 16:00

  CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

  Solidagro’s Filipijnse partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) sloot zich; samen met meer dan 200 anderen vanuit milieuorganisaties, stedelijke armen, vissers, vrouwen – en kerkorganisaties aan bij de lancering van ‘Manila Baywatch’. Deze alliantie heeft als kerntaak om de ontwikkelingen te monitoren omtrent de overheidsprogramma’s rond rehabilitatie, herleving en herstel van het land in de baai van Manilla.

  Lees meer over "CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie."

 167. Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)

  15 mei 2019 om 16:00

  Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)

  Bodemonderzoek en uitwisseling rond bescherming waterbronnen.

  Begin 2018 werd met een ceremonie in Tiraque de overeenkomst beklonken tussen de gemeente Tiraque, de Katholieke Universiteit van Cochabamba en onze partner INCCA in het kader van de programma’s van VLIR en Solidagro in Bolivia. Na een uitgebreide diagnose van de problematiek gedurende 2018, gaan dit jaar verschillende onderzoeksactiviteiten van start in Tiraque. In dit kader bezochten we met onderzoekers van de Universiteit, de directeur van INCCA en boerenleiders het stroomgebied van het dorp Virvini.

  Lees meer over "Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)"

 168. Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2019

  13 mei 2019 om 16:00

  Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2019

  Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding en agro-ecologie, ook in België!

  Op vrijdag 26 april organiseerden we samen met Broederlijk DelenWelzijnszorgOxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-NIklaas, voor het tweede jaar op rij 'Picknick Plein Public' in het Romain de Vidtspark. We trokken alweer voluit de kaart van duurzaamheid op deze picknick.

  Lees meer over "Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2019"

 169. In beeld: Seppe - Tafeltennis, lachen en je steentje bijdragen!

  15 april 2019 om 15:00

  In beeld: Seppe - Tafeltennis, lachen en je steentje bijdragen!

  Seppe Van Spitael - 18 jaar - kwam van september 2018 tot april 2019 elke dinsdag en woensdagvoormiddag stage lopen bij Solidagro. 

  Hieronder vertelt hij op zijn eigen manier hoe en waarom hij aan deze stage is begonnen. En vooral wat hem zal bijblijven.

  Seppe, voor ons was jij al die tijd ons manusje-van-alles, wij mochten steeds op jou rekenen. Bovenal je fijnzinnige mopjes en prachtige lach zullen we het meeste missen! Tot snel!

  Lees meer over "In beeld: Seppe - Tafeltennis, lachen en je steentje bijdragen!"

 170. Portus Berkenboom in actie (2019)

  2 april 2019 om 16:00

  Portus Berkenboom in actie (2019)

  Op 2 april was Solidagro welkom op Portus Berkenboom om met hun 4de jaar studenten aan de slag te gaan.

  Lees meer over "Portus Berkenboom in actie (2019)"

 171. Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag

  27 maart 2019 om 16:00

  Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag

  De Velt-markt Anders op zaterdag 16 maart bleek een succesvol initiatief. Meer dan 800 bezoekers zakten af naar de Bijlokesite van het KASK in Gent voor een dag helemaal in het teken van een ander voedselsysteem: agro-ecologie om het Recht op Voedsel voor iedereen te waarborgen.

  Er was er voor elk wat wils: lezingen, debatten en uiteraard een markt van standjes waar zaden konden geruild worden, waar je boeken kon kopen of waar je gewoon terecht kon met vragen over voeding, landbouw en tuinieren. Uiteraard kon er ook geproefd worden en bij Voedsel Anders was er zelfs een heus café. Het programma bleek de perfecte symbiose tussen inspiratie voor individuele burgeracties van consument en producent, het voeden van het maatschappelijk debat en een oproep tot politieke actie voor een globaal en duurzaam voedselsysteem.

  Lees meer over "Voedsel Anders op het menu? Ja, maar hoe? - een verslag"

 172. Gruwel in Mali

  25 maart 2019 om 13:30

  Gruwel in Mali

  134 boeren, vrouwen en kinderen werden op gruwelijke wijze vermoord in de regio van onze partners in Mali.

  Lees meer over "Gruwel in Mali"

 173. De oorlog tegen scholen in de Sahel

  20 maart 2019 om 16:00

  De oorlog tegen scholen in de Sahel

  Door intimidatie van terroristische groeperingen zijn in Mali al 800 staatsscholen gesloten, waardoor 245.000 kinderen volledig verstoken zijn van onderwijs. Dat is 10% van de kinderen van het land die recht hebben op onderwijs. Hetzelfde geldt voor tienduizenden leerlingen in Burkina Faso en in Niger. Waar vijf jaar geleden dit fenomeen beperkt was tot het noorden van Mali, breidt dit zich uit naar het centrale deel van het land, met name de regio Mopti waar de Malinese partners van Solidagro werken. Deze regio is dichter bevolkt waardoor het aantal getroffen kinderen enorm stijgt. De negatieve impact van een generatie zonder onderwijs voor de nabije toekomst is nauwelijks te vatten.

  Lees meer over "De oorlog tegen scholen in de Sahel"

 174. Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems

  13 maart 2019 om 16:00

  Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems

  “Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.

  Lees meer over "Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems"

 175. Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's

  25 februari 2019 om 16:00

  Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's

  Senegal schakelt een versnelling hoger in het toelatingsproces voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het land overweegt een nieuwe bioveiligheidswet die een versnelde goedkeuring van bepaalde GGO's mogelijk maakt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het wetsvoorstel moet nog onderzocht worden door de ministerraad vooraleer het ter goedkeuring aan de Nationale Assemblée (Kamer van Volksvertegenwoordigers) wordt voorgelegd.

  Lees meer over "Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's"

 176. Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel

  20 februari 2019 om 16:00

  Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel

  Het herbebossen van de Sahelregio door het planten van jonge boompjes levert vaak mislukkingen op. De 'Great Green Wall' om de Sahara te stoppen, is al jaren een constant element in de politieke discours van lokale presidenten en ngo’s, maar is verre van een realiteit. De aangeplante bomen van dure herbebossingsprogramma’s overleven vaak niet het eerste, langdurende droge seizoen. Het duurt enkele jaren voordat het wortelgestel van zo’n boompje voldoende groot is om te overleven, laat staan om te groeien.

  Een spontaan natuurlijk herstel van de vegetatie – van kruiden, struiken en bomen – is kosteloos en kan veel betere resultaten opleveren. 

  Lees meer over "Liever natuurlijk herstel dan aangeplante 'groene muur' in de Sahel"

 177. Liefde, strafstudie en het klimaat

  12 februari 2019 om 16:00

  Liefde, strafstudie en het klimaat

  Lieve lezer, we leven in interessante tijden. Er beweegt iets! Jong en oud vraagt om verandering, durft hiervoor op straat te komen, lawaai te maken, politici aan te manen, en ja, er zelfs strafstudie voor te trotseren. Naar aanleiding van deze maatschappelijke ontwikkelingen is al heel wat geschreven. Solidagro* vat graag nog even samen waarom wij vinden dat er enkel waardering hoort te bestaan voor de ‘klimaat-straatlopers’. Wat volgt gaat over de rechten van iedereen, de plichten van onze leiders en bedrijven, het klimaat en toch ook over liefde.

  Lees meer over "Liefde, strafstudie en het klimaat"

 178. Nieuwjaarsreceptie 2019

  5 februari 2019 om 16:00

  Nieuwjaarsreceptie 2019

  Vrijdag 23 januari ging onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie door. Voor het tweede jaar op rij werd deze georganiseerd samen met onze medebewoners van de Mercatorstraat 81.

  Lees meer over "Nieuwjaarsreceptie 2019"

 179. Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden

  30 januari 2019 om 16:00

  Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden

  Iets buiten Lokeren ligt 't Eikenhof, de geitenboerderij van Peter en Monique Van Kerckhove – Vervaet. Met een internationale delegatie van Solidagro trokken we er op donderdag 18 oktober naartoe op zoek naar antwoorden rond agro-ecologie, biologische productie en dierlijke consumptie. Monique ontving ons met open armen op de hoeve en steekt van wal met een verhaal over de oprichting van de boerderij in 1985, een verhaal dat overloopt van liefde voor elkaar en de stiel. Een prachtig begin van wat later een onvergetelijk bezoek zou blijken.

  Lees meer over "Bij geitenboerderij 't Eikenhof op zoek naar ecologische antwoorden"

 180. Youth for Climate: les en handleiding

  16 januari 2019 om 16:00

  Youth for Climate: les en handleiding

  Een knappe bol op Sint-Carolus maakte deze les rond de klimaatbewuste jongeren en hoe dit bespreekbaar te maken in de klas.

  Lees meer over "Youth for Climate: les en handleiding"

 181. Hoe klimaatverandering de meest kwetsbaren treft! - verhalen uit de Filipijnen

  12 december 2018 om 16:00

  Hoe klimaatverandering de meest kwetsbaren treft! - verhalen uit de Filipijnen

  Onze Filipijnse partner CCNCI* organiseerde samen met UPIHR* “Kwentuhang Klima” (= Verhalen over klimaatverandering): Een top over het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering.

  Lees meer over "Hoe klimaatverandering de meest kwetsbaren treft! - verhalen uit de Filipijnen"

 182. Empowermentweekend - Samen sterk voor ieders recht (Koen Van de Merckt)

  4 december 2018 om 15:00

  Empowermentweekend - Samen sterk voor ieders recht (Koen Van de Merckt)

  Vrijdag 30 november tot zondag 2 december organiseerden KIYO, Solidagro en Viva Salud samen het vormingsweekend 'Empowerment: Samen sterk voor ieders recht!'.

  Sinds kort is Koen vrijwilliger bij Solidagro. In maart zal hij, samen met Kitty, een ervaringsstage begeleiden van studenten aan de Odisee Hogeschool, georganiseerd door Solidagro. Om onze begeleiders inhoudelijk klaar te stomen, vroegen we hen deel te nemen aan het Empowerment weekend. Koen bezorgde ons achteraf dit verslagje. Bedankt Koen!

  Lees meer over "Empowermentweekend - Samen sterk voor ieders recht (Koen Van de Merckt)"

 183. Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia

  28 november 2018 om 17:00

  Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia

  Toegang tot water is cruciaal voor landbouw en het dagelijks leven van boeren in bergachtig gebied. Een goede bescherming van de weinige natuurlijke waterbronnen is noodzakelijk om deze toegang tot water te garanderen voor de toekomst.

  Van 14 tot 18 november 2018 kwamen zo’n 90 personen bijeen in het dorp Koari van de gemeente Tiraque in Bolivia, om hun zorgen rond het thema water te delen en plannen te maken.

  Lees meer over "Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia"

 184. Gerechtigheid in de Filipijnen?!

  12 november 2018 om 16:00

  Gerechtigheid in de Filipijnen?!

  Onze Filipijnse partners hebben zich aangesloten bij de roep om gerechtigheid voor de moorden op negen landarbeiders in Sagay City, Negros Occidental. Het gaat onder meer over vier vrouwen en twee minderjarigen.

  Lees meer over "Gerechtigheid in de Filipijnen?!"

 185. Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

  4 oktober 2018 om 16:00

  Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

  15 Leidsters van verschillende dorpen in de rurale gemeente Totora, departement Cochabamba, Bolivia, versterkten hun capaciteiten als woordvoerdster voor hun boerinnenorganisatie. De workshop voor woordvoerdsters die plaatsvond op 20 september in Totora, traint de deelneemsters in communicatievaardigheden om een politieke boodschap op een overtuigende manier over te brengen.

  Vrouwengroep tijdens overlegmoment

  Lees meer over "Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia"

 186. Van hoop naar rampspoed - De evolutie in het beleid van Filipijns president Duterte

  1 oktober 2018 om 16:00

  Van hoop naar rampspoed - De evolutie in het beleid van Filipijns president Duterte

  The real Duterte is what you see now! ~ (Rey Cortes, 20 sept 2018)

  Schuldig! Zo luidt het verdict van het ‘International People Tribunal’ gehouden in Brussel op 18 en 19 september. President Duterte en president Trump worden er schuldig 1 bevonden aan het schenden van de mensenrechten in de Filipijnen.

  Flyer

  Lees meer over "Van hoop naar rampspoed - De evolutie in het beleid van Filipijns president Duterte"

 187. Villa Pace Vredesfeesten 2018

  12 september 2018 om 16:00

  Villa Pace Vredesfeesten 2018

  Ook dit jaar toverden duizenden mensen opnieuw een schitterend stadsfestival tevoorschijn in het weekend van 31 augustus - 2 september 2018. Om het geheel af te maken hebben de weergoden ook hun beste beentje voorgezet. Villa Pace 2018 was met haar zomerse temperaturen, geen regen, veel muziek, lekker eten en het hele Sint-Niklase socio-culturele-culinaire netwerk op straat een prachteditie. Bedankt aan iedereen die het op een of andere manier mee mogelijk maakte!

  Credits: Paul De Malsche

  Lees meer over "Villa Pace Vredesfeesten 2018"

 188. Het aanpassingsvermogen van de inheemse bevolking aan klimaatverandering - Filipijnen

  29 augustus 2018 om 16:00

  Het aanpassingsvermogen van de inheemse bevolking aan klimaatverandering - Filipijnen

  Er is geen ontkennen aan: inheemse volkeren, die zo dicht leven in én met hun natuurlijke omgeving, zijn vaak de eersten die de gevolgen van klimaatverandering ondergaan en doorstaan. In de Filipijnen worden deze negatieve gevolgen versterkt door het gebrek aan reacties van de overheid, die deze inheemse volkeren liever marginaliseert in plaats van te erkennen en ondersteunen.

  Langs de Sierra Madre-gebergten op het vasteland van Luzon woont één van de vele Filipijnse inheemse groepen, genaamd de Dumagat. Vorige maand bezocht het ‘Climate Change Network for Community-Based Initiatives, Inc. (CCNCI)’ (vrij vertaald: klimaatveranderingsnetwerk voor gemeenschap gebaseerde initiatieven) een Dumagat-dorp in de stad Rodriguez, in de provincie Rizal. Dit als onderdeel van een lopend onderzoek over de effecten van klimaatverandering en sectorspecifieke kwetsbaarheid. De Dumagat vertellen hoe klimaatverandering hun voedselproductie en meer algemeen hun manier van leven drastisch heeft veranderd.

  Lees meer over "Het aanpassingsvermogen van de inheemse bevolking aan klimaatverandering - Filipijnen"

 189. Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie

  26 augustus 2018 om 11:00

  Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie

  Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin. 

  Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.

  Markt in Mali

  Lees meer over "Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie"

 190. Uitwisselingsbezoek in Bolivia

  11 juli 2018 om 16:00

  Uitwisselingsbezoek in Bolivia

  Water is in de hooggebergten van Bolivia een kostbaar goed. Boeren zijn voor hun drink- en irrigatiewater voor landbouw volledig afhankelijk van natuurlijke waterbronnen hoog in de bergen. Door klimaatveranderingen zijn de regenseizoenen onregelmatig en geraken waterbronnen moeilijk aangevuld, wat voor veel onzekerheid zorgt bij de boeren over hun voedselproductie en daarmee hun voedselvoorziening. Te eenzijdige voeding veroorzaakt chronische ondervoeding, vooral bij kinderen.

  Lees meer over "Uitwisselingsbezoek in Bolivia"

 191. Tijd om te oogsten - ALCADEV

  29 juni 2018 om 16:00

  Tijd om te oogsten - ALCADEV

  Agro-ecologie in actie - Filipijnen

  Tijd voor de oogst in Alcadev. Door onderwijs en landbouw te combineren met agro-ecologische principes produceren en eten de studenten het hele jaar door hun eigen geteelde, ecologische groenten.

  Lees meer over "Tijd om te oogsten - ALCADEV"

 192. Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!

  20 juni 2018 om 16:00

  Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!

  Solidagro heeft al jaren een sterke band met de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. In het verleden organiseerden we samen stages in Mindanao (Filipijnen) voor agro- en biotechniekstudenten. Vorig jaar werd beslist dit partnerschap verder uit te breiden. Samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera - partner van Solidagro in de Filipijnen) en de provinicie Oost-Vlaanderen zochten we mogelijkheden voor gezamelijke onderzoeken, stages en uitwisselingen. Dit alles in het teken van het programma en de projecten van CDPC.

  Om al deze grootse ideeën en ook om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met lokale Filipijnse universiteiten te verkennen, gingen Jeroen en Inge (Solidagro) samen met Steven, Jo, Marijke en Monique (docenten Odisee), in april, op prospectie naar de Filipijnen. Hun agenda zat boordevol overleg momenten met CDPC, lokale universiteiten en andere middenveldorganisaties. Ze gingen op onderzoek in enkele dorpen in de Cordillera waar CDPC ondersteuning biedt aan de lokale bevolking. Met die lokale bevolking, lokale gezondheidsmedewerkers en landbouwers werden ervaringen, kennis en ideeën uitgewisseld. Voorstellen kwamen boven, plannen werden gesmeed, een volgende fase werd ingegaan, ....

  Kortom, een grote stap werd gezet in het uitbreiden en versterken van het partnerschap tussen CDPC, Odisee, de provincie Oost-Vlaanderen en Solidagro.

  Lees meer over "Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!"

 193. De Senegalese partners en de rechtenbenadering

  23 mei 2018 om 16:00

  De Senegalese partners en de rechtenbenadering

  Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.

  Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering 

  Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.

  Lees meer over "De Senegalese partners en de rechtenbenadering"

 194. Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2018

  3 mei 2018 om 16:00

  Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2018

  Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding, ook in België!

  Samen met Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Oxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-Niklaas organiseerden we op vrijdag 27 april "Picknick Plein Public" in het Romain De Vidtspark. 

  Bekijk de foto's hier!

  Lees meer over "Picknick Plein Public Sint-Niklaas 2018"

 195. Bestrijding van de ziekte van Newcastle

  2 mei 2018 om 16:00

  Bestrijding van de ziekte van Newcastle

  Maandag 12 maart werd de vaccinatiecampagne tegen de pseudovogelpest officieel gelanceerd te Toubacouta in aanwezigheid van heel wat prominente figuren, waaronder een kabinetsmedewerker van het ministerie van veeteelt. De realisaties van het programma van Solidagro voor de bestrijding van deze ziekte was het ministerie niet ontgaan en een reden voor hen om Toubacouta te kiezen voor dit officieel moment. In navolging van deze aanwezigheid, ontvingen de doelgroepen van het programma van Solidagro van de minister een schenking van 15.000 vaccins als steun aan de werking.

  Pseudovogelpest kan tot 80% van het pluimvee in de dorpen dodelijk treffen. Vooral aan het einde van het droog seizoen (april-juni) worden de ergste ravages vastgesteld. De ziekte is nochtans op een eenvoudige manier te voorkomen door een vaccinatie via druppels in de ogen van de dieren. In veel landen is de ziekte uitgeroeid en is vaccineren niet meer nodig. Kippen en ander pluimvee zijn de “lopende rekening” van arme gezinnen in Senegal. Bijna alle gezinnen hebben pluimvee en bij nood aan cash geld, zoals bij een overlijden, bij ziekte of voor de scholing van de kinderen, wordt een kip op de lokale markt verkocht om die kosten te dekken. Dit verklaart het belang van deze activiteit.

  Met dank aan onze lokale partners: CNCR en ELS.

   

  Lees meer over "Bestrijding van de ziekte van Newcastle"

 196. Week rond agro-ecologie in de Filipijnen

  24 april 2018 om 16:00

  Week rond agro-ecologie in de Filipijnen

  Van 2 tot 6 april 2018 organiseerden Solidagro's Filipijnse partners een week in het teken van agro-ecologie. Onder de aanwezigen ook de partners van ASTM met wie Solidagro intensief samenwerkt. De bijeenkomst vond plaats bij Solidagro's partner MISFI (Mindanao Interfaith Services Foundation, Inc).

  Lees meer over "Week rond agro-ecologie in de Filipijnen"

 197. In beeld: Lieselot - stage die mezelf en anderen vooruit helpt

  13 april 2018 om 16:00

  In beeld: Lieselot - stage die mezelf en anderen vooruit helpt

  Lieselot Weyn - 18 jaar - kwam van september 2017 tot maart 2018 elke dinsdag en woensdagvoormiddag stage lopen bij Solidagro. 

  Ze geeft hieronder een beschrijving van deze ervaring. 't Is hier alvast een beetje stilletjes zonder Lieselot erbij. Veel geluk met je verdere toekomst!

  Lees meer over "In beeld: Lieselot - stage die mezelf en anderen vooruit helpt"

 198. Vrouwen aan zet in Bolivia - Sanne Derks

  9 april 2018 om 16:00

  Vrouwen aan zet in Bolivia - Sanne Derks

  Fotografe en journaliste Sanne Derks ging samen met haar collega fotograaf Niels Coppes op bezoek bij onze collega's Jaap en Luca in Bolivia. Ze bezochten samen met onze partner INCCA de gebieden waar we werkzaam zijn. Vind hier de link naar hun foto's, verhalen en inzichten!

  Lees meer over "Vrouwen aan zet in Bolivia - Sanne Derks"

 199. Portus Berkenboom in actie (2018)

  27 maart 2018 om 16:00

  Portus Berkenboom in actie (2018)

  Op 27 en 28 maart ging Solidagro aan de slag met alle klassen uit het vierde jaar van Portus Berkenboom. Twee dagen rond duurzaamheid, duurzame voeding, de ideale school en hoe we zelf voor verandering kunnen zorgen op onze school en daarbuiten.

  Lees meer over "Portus Berkenboom in actie (2018)"

 200. Gezonde en eerlijke voeding is een recht

  16 maart 2018 om 09:43

  Gezonde en eerlijke voeding is een recht

  Ons voedsel is in crisis

  Onze voedselketen, die tegen 2050 bijna 10 miljard mensen moet voeden, staat onder druk. Niet alleen is de uitdaging voor de voedingsnoden van de toekomstige wereldbevolking torenhoog, de huidige productie stimuleert landbouwers en verwerkingsbedrijven naar ongeziene maffiapraktijken om winsten te kunnen boeken in deze keten. Recent was er de besmetting van onze eieren met Fipronil en hoorden we onze overheid vertellen dat er meer en betere controles zouden worden uitgevoerd op onze voeding. En dit door het FAVV, dat in februari 2002 werd opgericht als antwoord op een andere voedselcrisis, namelijk de aanwezigheid van dioxine in ons kippenvlees.

  Lees meer over "Gezonde en eerlijke voeding is een recht"

 201. In beeld: Kato – stage voor een week, ervaring voor het leven.

  15 januari 2018 om 16:00

  In beeld: Kato – stage voor een week, ervaring voor het leven.

  Kato Van Mele (17) kwam in december een week stage lopen bij ons. Hierbij vind het verslag van deze vrolijke, vlijtige jonge dame.

  Toen ik een baby was, ging ik altijd mee naar de wereldwinkel. Mijn mama deed daar vrijwilligerswerk en ondertussen deed ik mijn dutje achteraan in de winkel. Ik ben als het ware opgevoed met “eerlijke handel”. Eerlijke handel is de manier om het lot van miljoenen boeren te verbeteren. Door boeren de kans te geven om hun producten op de markt te brengen voor een goede prijs kunnen zij een beter leven opbouwen. Eerlijke handel is vrij van machtsmisbruik en onrechtvaardige regels. De visie van Solidagro sluit nauw aan bij mijn ervaringen die ik heb opgedaan in de wereldwinkel.

   

  Lees meer over "In beeld: Kato – stage voor een week, ervaring voor het leven."

 202. In beeld: Micha

  10 januari 2018 om 16:00

  In beeld: Micha

  Micha Van De Vijver  - 19 jaar -  Student sociaal werk (Artevelde Hogeschool)

  Micha loopt stage bij Solidagro van december 2017 tot januari 2018. Hij zit in zijn tweede jaar sociaal werk. Tijdens zijn stage leert hij Solidagro breed kennen met een focus op onze activiteiten in België.

  Lees meer over "In beeld: Micha"

 203. CNCR over onze Internationale week: agro-ecologie

  24 november 2017 om 15:47

  CNCR over onze Internationale week: agro-ecologie

  Onze Senegalese partner (CNCR) aan het woord!

  Du 16 au 20 octobre  à Vaalbeek, en Belgique s’est tenue la Semaine Internationale sur l'Agro-écologie.  Cette rencontre,  organisée par l’ONG SOLIDAGRO et à laquelle le CNCR a participé, a permis d’échanger sur les thèmes concernant, de l’agro-écologie dans le monde et  l’agro-écologie vue d’une perspective économique, et l’approche basée sur les droits.

  Lees meer over "CNCR over onze Internationale week: agro-ecologie"

 204. Gezonde voeding is geen luxeproduct!

  23 oktober 2017 om 12:29

  Gezonde voeding is geen luxeproduct!

  Duurzame landbouw en Solidagro, een match die zeer zichtbaar werd tijdens de internationale ontmoeting tussen de samenwerkingspartners van Solidagro die plaatsvond tussen 17 en 21 oktober 2017. Gedurende deze week wisselden ervaringsdeskundigen uit België, Bolivia, Burkina Faso, Mali, Senegal en de Filipijnen uit over de wereldwijde landbouwcrisis, en de nood aan een duurzaam alternatief zowel in de regio’s waar ze actief zijn, als in België. Tijdens rondleidingen op bioboerderijen werden ideeën uitgewisseld, terwijl de partners bij het bezoek aan een industrieel landbouwproductiebedrijf versteld stonden van de geautomatiseerde aanpak en de Europese subsidieregels die nog steeds leiden tot een verdere industrialisering van de landbouw, het verloren gaan van kleinschalige familiale landbouw, en de dumping van voedingsproducten op hun lokale markten.

  Lees meer over "Gezonde voeding is geen luxeproduct!"

 205. Duizendmaal dank voor je steun!

  25 september 2017 om 08:27

  Duizendmaal dank voor je steun!

  Tijdens het weekend van Villa Pace 2017 trok je je beste loopschoenen aan, motiveerde je festivalbezoekers om hun herbruikbare drankbeker te schenken, informeerde je passanten over de werking van Solidagro en Dwagulu Dekkente, was je fotograaf van dienst of bokste je het concept en de uitwerking van de stands in elkaar, duizendmaal dank daarvoor!

  Lees meer over "Duizendmaal dank voor je steun!"

 206. Een verhaal van samenwerking

  21 juni 2017 om 12:05

  Een verhaal van samenwerking

  APEDR (L’Association pour la protection de l’environnement et le développement rural) ondersteunt boeren en boerenorganisaties in het opstarten van duurzame landbouwinitiatieven in Burkina Faso. Samen met de boerengroepen gaan ze aan de slag in groentetuinen, rijstvelden, enzovoort. De organisatie werkt voornamelijk met vrouwengroeperingen en wil vooral de positie van de vrouw in de maatschappij versterken. Ze werkt met de vrouwenbewegingen aan toegang tot onder meer water, grond en financiële middelen.

  Lees meer over "Een verhaal van samenwerking"

 207. Wat kunnen G3W, Solidagro en KIYO samen bereiken in België?

  7 juni 2017 om 11:30

  Wat kunnen G3W, Solidagro en KIYO samen bereiken in België?

  Solidagro, G3W en Kiyo gaan de komende 5 jaar samenwerken om het recht op gezondheid, kinderrechten en recht op voedsel hoger op de agenda te plaatsen. Een eerste ontmoeting tussen de 14 medewerkers die aan educatie, sensibilisering en bewegingsondersteuning doen, brak alvast het ijs. Samen kunnen we de impact van onze activiteiten in België nog groter maken.

  Lees meer over "Wat kunnen G3W, Solidagro en KIYO samen bereiken in België?"

 208. Lumad gaan terug naar hun voorouderlijk land!

  1 september 2016 om 10:01

  Lumad gaan terug naar hun voorouderlijk land!

  Day of Struggle of the Indigenous Peoples of Caraga - Take Back Our Ancestral Lands!

  Today, September 1, 2016, the indigenous peoples (Lumad) of Caraga, especially those who continue to struggle for the achievement of their comprehensive rights, has declared as the first commemoration of the Eydow Tu Pakigsantuya Tu Tumindok Kane't Caraga (Day of Struggle of the Indigenous Peoples of Caraga). This declaration is a recognition of the inexhaustible contribution of all Lumad that genuinely stand for the defense and protection of ancestral lands for all generations of the tribe. The history of struggle of the Lumad in Caraga is rich in lessons about life, experiences of struggle and triumph amidst many difficulties and strong anti-people current.

  Lees meer over "Lumad gaan terug naar hun voorouderlijk land!"

 209. Kalayaan en Filipijnse onafhankelijkheid - een verslag

  4 juli 2016 om 13:07

  Kalayaan en Filipijnse onafhankelijkheid - een verslag

  Zaterdag 26 juni stond helemaal in het teken van de Filipijnen. In het Zuidpark te Gent vierden we de 118e verjaardag van de onafhankelijkheid. Een dag waarbij enerzijds verbroederd, gevierd en gefeest werd, maar waar er anderzijds ook veel aandacht ging naar de moeilijke situatie in de Filipijnen.

  Lees meer over "Kalayaan en Filipijnse onafhankelijkheid - een verslag"

 210. Protest tegen Monsanto in Burkina Faso

  29 mei 2015 om 14:20

  Protest tegen Monsanto in Burkina Faso

  Afgelopen zaterdag 23 mei kwamen in vijftig landen mensen op straat om te protesteren tegen de multinational Monsanto en zijn GGO’s (genetisch gemanipuleerde organismen). Sarah Goyens, onze landenvertegenwoordiger in Burkina Faso, deed mee aan de manifestatie in Ouagadougou. Ze legt uit waarom dit zo belangrijk is.

  Lees meer over "Protest tegen Monsanto in Burkina Faso"

Met steun van

Sluiten