Wat hebben Filipijnse landbouwers tegen Golden Rice?
8 ago 2022
Tijdens de eerste drie maanden van 2022 leed 12,2% van de Filipijnse huishoudens honger. Dat schrijft de Social Weather Stations. Een van de ergste gevolgen van dit hoge percentage van ondervoeding is stunting, oftewel een vertraagde groei bij kinderen. Is Golden Rice de oplossing? De Filipijnse overheid vindt van wel, maar er zijn ook andere stemmen te horen. We belichten de problematiek tijdens de Internationale Dag van de Strijd tegen Golden Rice, een belangrijke dag voor verschillende van onze Filipijnse partners.
In juli 2021 gaf de Filipijnse regering als eerste ter wereld haar fiat voor de commerciële aanplant van genetisch gemodificeerde Golden Rice. Dit is een rijstvariëteit die artificieel werd verrijkt met vitamine A om ondervoeding tegen te gaan. Vitamine A beschermt onder meer tegen groeiachterstand of stunting, een veelvoorkomend probleem in de Filipijnen, maar ook tegen nachtblindheid en infecties. Rijst is veruit het belangrijkste voedsel in het land. Volgens voorstanders zou de Golden Rice dan ook kunnen zorgen voor voedselzekerheid in het land tegen 2030.
Geen gouden oplossing
Het Stop Golden Rice Network denkt daar anders over. Het gaat om een brede coalitie van organisaties en individuen - onder wie twee van onze partners, MASIPAG en CCNCI - die de commercialisering van Golden Rice willen stopzetten. Het netwerk beroept zich daarvoor op wettelijke kaders en beschult de de regering die te overtreden. Deze hele zaak is volgens hen een voorbeeld van het gebrek aan onafhankelijke en uitgebreide risico- en effectbeoordelingen, alsook het gebrek aan transparantie over bevindingen en rapporten, en de afwezigheid van burgerlijke inspraak tijdens het goedkeuringsproces.
Het gebrek aan voedzaam, gevarieerd en voldoende voedsel als gevolg van armoede en sociale ongelijkheid wordt met Golden Rice niet aangepakt
In de Filipijnen hebben de armsten niet de mogelijkheid om voedzaam voedsel te kopen of te telen: door de toenemende landroof, de liberalisering van landbouwproducten, het gebrek aan overheidssteun voor landbouwers en de toenemende controle van multinationals over landbouw en voedsel. Het is een trieste realiteit dat overal waar op grote schaal genetisch gemodificeerde gewassen zijn verbouwd, de landbouwgemeenschappen zijn kapot gemaakt omdat de meeste boeren en boerinnen gevangen zitten in de vicieuze cirkel van schulden, waardoor zij gedwongen zijn een hypotheek te nemen op hun land of het te verkopen (bron).
Gebrek aan diversiteit
In een verklaring beweert MASIPAG, een van onze Filipijnse partners, dat het steunen op slechts één gewas als een lapmiddel voor vitamine A-tekort geen goede strategie is. Het resultaat daarvan is nu al dat dominante gewassen de diversiteit van het dagdagelijkse dieet doen afnemen en dat landbouwgronden uitgeput raken door de uitgebreide chemische bemesting en monocultuur. Golden Rice zal ook de verschuiving van de controle over zaden versnellen, van kleine boeren naar enorme transnationale bedrijven. Deze laatsten verdienen miljarden dollars aan deze monopolisering.
Het Stop Golden Rice Network zegt het volgende: "De miljarden die in het gouden rijst-project zijn gestoken, hadden beter kunnen worden gebruikt voor meer directe steun voor de lokale voedselproductie in al haar diversiteit. Het lijkt erop dat de overhaaste goedkeuring van de commerciële vergunning voor gouden rijst past binnen de algemene trend van ondoordachte steun voor diverse projecten en onderzoeken naar GGO’s. Deze worden gepusht door multinationals en zogenaamde ‘filantrokapitalisten’ zoals multimiljardair Bill Gates die de wereldwijde voedselsystemen willen controleren."
Agro-ecologie als echte oplossing
Het standpunt van het Stop Golden Rice Network komt overeen met het sentiment van veel kleine Filipijnse landbouwers. Een van hen zegt het volgende: "Waarom zou ik Golden Rice verbouwen als ik op mijn veld groenten heb die rijk zijn aan vitamine A? Zou het niet verstandiger zijn, mocht de regering de landbouwers steunen bij het verbouwen van die groenten in plaats van onze kinderen te dwingen Golden Rice te eten?" (onbekende bron via partner - om veiligheidsredenen).
Het netwerk herinnert de regering eraan dat strategieën om honger en ondervoeding te bestrijden, zoals agro-ecologische landbouw, al beschikbaar zijn en bewezen hebben kleine boeren en gemeenschappen mondiger te maken, voedselzekerheid te garanderen en veiliger te zijn voor land en milieu.
Dit artikel is een update van een artikel verschenen op 12 oktober 2021.