België

Voedselsystemen stoppen niet aan de grenzen van regio’s, landen of zelfs continenten. Wat we eten heeft impact op het werk van voedselproducenten duizenden kilometers verder, net zoals onze manier van voedsel produceren invloed heeft op mens en natuur in onze eigen omgeving, maar ook aan de andere kant van de wereld. Daarom zetten we in op de ondersteuning van organisaties, beleidsbeïnvloeding en de bewegingsuitbouw ten voordele van agro-ecologie.

België

Nieuws uit België

No posts are found.

Context

België heeft een sterke landbouwtraditie, maar de sector heeft het moeilijk. Boeren botsen op concurrentie van steeds grotere bedrijven, onzekerheid over de toekomst en noodzakelijke maatregelen om bijvoorbeeld stikstof te beperken en onze natuur te beschermen — essentieel om landbouw op lange termijn mogelijk te houden.

Steeds meer jonge boeren twijfelen of ze hun familiebedrijf ooit zullen overnemen en voor wie zelf een bedrijf uit de grond wil stappen moet veel risico’s nemen. We hebben meer boeren nodig.

Tegelijk ontstaan overal in het land hoopvolle initiatieven. Kleine boeren, coöperaties en burgerprojecten zetten zich in voor agro-ecologie, korte ketens en lokale productie. Ze zorgen voor meer biodiversiteit, helpen het klimaat te beschermen en houden landbouw veerkrachtig en verbonden met de gemeenschap.

In die context hebben we beleid nodig om kleinschalige landbouw te steunen en de vergrijzing van de sector tegen te gaan. Want als we nu niet opletten, wie zal er in de toekomst nog zorgen dat er vers voedsel op ons bord ligt?

Nuestros proyectos kopie

Trabajamos en la ciudad de Cochabamba y sus alrededores, donde el cambio climático y la mala gestión han provocado una escasez de agua. La sequía supone un gran problema para los agricultores y, por lo tanto, también para el abastecimiento de alimentos. En cinco municipios ayudamos a cien familias a proteger las tierras más altas, donde puede infiltrarse el agua de lluvia. De este modo, obtienen más agua para el riego agrícola. Al mismo tiempo, les motivamos a cambiar a métodos de agricultura ecológica para que el suelo siga siendo fértil. Por último, apoyamos la venta de sus cosechas en los mercados locales.

Además de unas cien familias, reforzamos una veintena de colectivos ciudadanos para que defiendan su derecho a la alimentación y al agua. Basándose en precedentes exitosos (por ejemplo, la aprobación de una ley para la protección de las fuentes de agua en Aiquile), recurren a las autoridades locales para exigir una política más sostenible e invertir fondos públicos en prácticas similares.

  • Diversificación

    door Lidia Paz
  • Certificados

  • Certificados

  • Gestión del agua

  • Procesamiento

Pilares del trabajo agroecológico en Bolivia kopie kopie

  • Diversificación

    door Lidia Paz
  • Certificados

  • Certificados

  • Gestión del agua

  • Procesamiento

Socios del programa 2022-2026

Netwerken

Financiële partners