Onze landbouw future proof?
Nieuwsbrief november

Onze landbouw future proof?

Al decennialang wordt genetische manipulatie als een droomoplossing voor het wereldvoedselprobleem naar voren geschoven. Ondanks de snelle evolutie in het scherp stellen van ggo-technieken, zoals CRISPR, zien we weinig goeds uit de gentech-hoek komen. Er gaat veel gemeenschapsgeld naartoe, maar de resultaten bieden geen voedselzekerheid en geven meer macht aan een handvol zaadmultinationals als Bayer-Monsanto, Dupont en BASF.

Met de filmreeks 'Onze landbouw future proof' vestigen Boerenforum, Bioforum, Greenpeace, Solidagro en Wervel de aandacht op de praktische oplossingen die ontstaan in boerenhanden. Oplossingen die op een sociaal rechtvaardige manier het wereldvoedselprobleem aanpakken ... En dat moeten we doen!

11.11.11 investeer in een betere wereld!

Ook dit jaar steunt Solidagro de campagne van 11.

'Investeren doet iedereen. Maar de beste investering is die waar iedereen beter van wordt. Dit is hét moment om een nieuwe solidaire wereld uit te bouwen. Een eerlijke en duurzame wereld levert immers niet alleen veel op voor jou, maar ook voor alle generaties na jou. Een gegarandeerd rendement op lange termijn dus!'

Twee cirkelvormige watertanks, de bescherming van infiltratiegebieden en het oprichten van watercomités vormen de basis van het project dat ondersteund wordt door Fonds Elisabeth & Amélie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en begeleid door onze Boliviaanse partner Agrecol Andes.

Filipijnse voorvechters van het recht op voedsel, geleid door Agroecology X, riepen op tot rechtvaardige, billijke, gezonde en duurzame voedselsystemen tijdens de onlangs gehouden Global People's Summit on Food Systems (de ‘volkstop over voedselsystemen’).

In de inheemse gemeenschappen van de Cordillera dragen jongeren solidariteit hoog in het vaandel. 

Voedsel en landbouw spelen een belangrijke rol in hun leven. Samenwerken betekent dan ook samen voor voedsel zorgen. Deze jongeren passen agro-ecologische praktijken toe en bewijzen zo hun engagement voor een betere toekomst voor hun gemeenschap.

Honger en ondervoeding teisteren de Filipijnen sinds jaar en dag. De Covid-19-pandemie heeft de situatie enkel erger gemaakt. Kinderen lijden niet noodzakelijk honger, vaker gaat het om ondervoeding wegens tekort aan vitaminen en mineralen. Dit uit zich in 'stunting’, oftewel een vertraagde groei bij kinderen.

Kan 'gouden rijst' een oplossing betekenen? De Filipijnse overheid vindt van wel, maar er zijn ook andere stemmen te horen.

Agenda

03 777 20 15
info@solidagro.be | www.solidagro.be
Mercatorstraat 81, 9100 Sint-Niklaas

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren - Privacybeleid