Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Agroecology X sluit zich aan bij wereldvolkstop over voedselsystemen



Agroecology X sluit zich aan bij wereldvolkstop over voedselsystemen

19 okt. 2021 door Solidagro

Filipijnse voorvechters van het recht op voedsel, geleid door Agroecology Exchange (Agroecology X), sloten zich aan bij kleine boer.inn.en, landarbeider.st.ers, inheemse volken, vissers en jongeren in het globale zuiden en riepen op tot rechtvaardige, billijke, gezonde en duurzame voedselsystemen tijdens de onlangs gehouden Global People's Summit on Food Systems (de ‘volkstop over voedselsystemen’).

Als antwoord op de UNFSS/voedseltop

Deze top maakt deel uit van een wereldwijde mobilisatie door de People's Coalition for Food Sovereignty (PCFS) van maatschappelijke organisaties, kleine boer.inn.engroepen, voedselproducenten en inheemse volkeren om de United Nations Food Systems Summit (UNFSS – de ‘voedseltop’) aan te vechten. In juli vond een gelijkaardige mobilisatie plaats georganiseerd door de Civil Society Mechanism verbonden aan het Comité voor Wereldvoedselzekerheid.

De voedseltop is wijd en zijd bekritiseerd als zijnde gedreven door bedrijfsbelangen. Het zou de onderliggende oorzaken van honger niet aanpakken.

NPFSS 4

Wie bepaalt de agenda?

De volkstop heeft als doel:

  • de stem van de gemarginaliseerden hoorbaar te maken bij de agendabepaling in de transformatie van onze voedselsystemen,
  • de neoliberale agenda en de greep van het bedrijfsleven op de voedselstop bloot te leggen,
  • en een bruikbaar, pro-people en pro-planet alternatief te presenteren om de voedselsystemen radicaal te veranderen.

Salu-Salo

In de Filipijnen organiseerde Agroecology X ‘Salu-Salo’ (the National People's Food System Summit, ook wel NPFSS), een nationale campagne gedurende een jaar met als doel een voedselsysteem op te bouwen dat de Filipijnse bevolking nodig heeft, zeker in tijden van pandemie en verhoogde honger.

NPFSS 1 NPFSS 5 npfss1

Uit onderzoek uitgevoerd door het ministerie van wetenschap en technologie in 2020, bleek dat 62% van de Filipijnse huishoudens te maken heeft met matige tot ernstige voedselonzekerheid. [1]

Agro-ecologie X pleit voor een transformatie van het voedselsysteem gebaseerd op voedselsoevereiniteit en agro-ecologie. Alleen een sterke volksbeweging kan de machtsverhoudingen kantelen en de weg vrijmaken voor meer burger en boerenparticipatie en minder bedrijfscontrole in de productie van voedsel.

Besluit?

Agroecology X bracht acht resoluties naar voren om veilig, betrouwbaar en betaalbaar voedsel te bereiken voor en door het Filipijnse volk:

  1. De liberalisering en buitenlandse overheersing van voedsel moet stoppen 
  2. Een echte landhervorming is nodig. 
  3. Rechtvaardige prijzen en lonen moeten een prioriteit worden
  4. De Filipijnse landbouw en ontwikkeling van de regionale en nationale markt moet beter. 
  5. Lokaal voedsel financieren
  6. Zorgen voor voldoende en onmiddellijke steun in tijden van rampen
  7. Onderzoek en ontwikkeling door boeren bevorderen
  8. De burgerrechten van de bevolking moeten gedemocratiseerd worden. 

Deze resoluties zijn het resultaat van een reeks workshops georganiseerd door Agroecology X onder verschillende sectoren om input te verzamelen over de huidige voedselsystemen in het land en hoe ze vooral de arme en gemarginaliseerde Filipijnse bevolking beïnvloeden. [2]

npfss

Auteur: Solidagro Filipijnen

Labels:

Met steun van

Sluiten