Zoek je meer info of verbinding rond duurzaam eten? Dan ben je op de juiste plek!
Hier vind je zeker wat je zoekt: of je nu nieuwsgierig bent naar wat agro-ecologie inhoudt, zoekt naar verbinding met een beweging die net als jij bezig is met duurzaam eten, of zoekt naar net dat tikkeltje meer engagement om op te nemen. We hebben een waaier aan mogelijkheden!
Ik wil meer weten over mijn rol in ons voedselsysteem
De kolonisatie van Palestina: ons standpunt
Als internationale ngo met partnerorganisaties Bisan en Palestinian Agroecological Forum in Palestina, laten we onze stem horen over de escalatie van het geweld in Gaza sinds 7 oktober 2023. We veroordelen de oorlogsmisdaden aan weerszijden van het conflict, waarvan Palestijnse en Israëlische burgers het slachtoffer zijn. We sluiten ons aan bij de wereldwijde oproep tot een onmiddellijk en definitief staakt-het-vuren en eisen een einde van het apartheidsregime dat de Israëlische overheid toepast in Palestina.
Via een beleid van kolonisatie en apartheid beperkt de Israëlische overheid de bewegingsvrijheid en de soevereiniteit van Palestijnse burgers al decennialang. Niet voor niets wordt gesproken over de illegale bezetting van Palestina (de Westelijk Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem). Verzet wordt met geweld en straffeloos de kop ingedrukt.
Sinds de aanval van Hamas (de militante groep aan de macht in de Gazastrook) op Israëlische militairen en burgers op 7 oktober 2023 kent de Israëlische agressie nog nauwelijks grenzen. Tienduizenden inwoners van Gaza, vooral vrouwen en kinderen, zijn door bombardementen gestorven. De toegang tot de meest fundamentele basisbehoeften (voedsel, water, gezondheidszorg, elektriciteit, etc.) is volledig afgesloten door de continue bombardementen en het blokkeren van voldoende humanitaire hulp. Dit veroorzaakt een ongekend niveau van voedselonzekerheid en acute hongersnood in Gaza. Het Internationaal Gerechtshof vond het in zijn vonnis van 26 januari aannemelijk dat Israël daden van genocide pleegt, en start verder onderzoek. Ook op de Westelijke Jordaanoever neemt de repressie ondertussen zwaar toe.
Agro-ecologie als verzetsbeweging
Bezetting gaat altijd gepaard met verschillende vormen van verzet en streven naar een samenleving met gelijke rechten, vrede en respect. Ook in Palestina zagen we – nog lang voor de escalatie van het geweld – tal van verzetsbewegingen. Een daarvan is de agro-ecologische beweging, die streeft naar een ander politiek, sociaal en ecologisch landbouw- en voedselsyteem, waartoe we met Solidagro en onze lokale partners Bisan en Palestinian Agroecological Forum een bijdrage leveren. In de agro-ecologie staat het recht op voedsel, dat voor de Palestijnen flagrant geschonden wordt door de Israëlische overheid, centraal.
Agro-ecologie is voor de Palestijnen van levensbelang, aangezien het Israëlische leger landbouw en voedsel- en watervoorziening koloniseert en gebruikt als oorlogswapen. Ze blokkeren de toegang tot landbouwgrond door muren te bouwen en grenzen te creëren, of met geweld. Akkers, boomgaarden en landbouwinfrastructuur worden vernield, soms om nieuwe Israëlische nederzettingen op te richten. De kolonisten leiden waterbronnen af naar diezelfde nederzettingen en maken de voedselvoorziening afhankelijk van Israëlische import.
Belgische verantwoordelijkheid
Wij sluiten ons aan bij de wereldwijde oproep tot een onmiddellijk en definitief staakt-het-vuren. Wij eisen dat België en de Europese Unie (EU) Palestina erkennen als staat, dat beide instanties een einde maken aan hun medeplichtigheid door elke directe of indirecte steun aan Israël op te zeggen, en dat beide instanties sancties opleggen, diplomatieke druk uitoefenen en een militair embargo instellen.
België en de Europese Unie moeten stappen ondernemen ter bescherming van Palestijnse burgers tegen acute hongersnood. De EU moet druk uitoefenen op Israël zodat humanitaire hulp op grote schaal toegelaten wordt.
Wij eisen concreet dat België niet meer toelaat dat wapens of munitie vanuit of langs België naar Israël worden vervoerd. België heeft de kans om hierin een voortrekkersrol op te nemen en een voorbeeld te zijn voor andere lidstaten binnen de EU.
Verder eisen we een boycot op landbouwproducten uit Israël die bijdragen aan de huidige Palestijnse voedselonzekerheid.
In samenwerking met middenveldorganisaties kan België haar beleid veranderen en haar verantwoordelijkheid nemen om druk uit te oefenen op de Israëlische overheid, en zodoende andere lidstaten aanzetten om hetzelfde te doen.
Zolang een staakt-het-vuur geen feit is, kunnen we niet over de heropbouw van Palestina spreken. We geloven in een toekomst voor het Palestijnse volk en beklemtonen we de volgende basisprincipes:
- Er moet gewerkt worden vanuit gelijke rechten voor alle burgers, Palestijns en Israëlisch, en niet vanuit geopolitieke en economische belangen van een minderheid.
- Het apartheidsbeleid moet afgeschaft worden, bewegingsvrijheid moet gegarandeerd worden, en het recht op terugkeer moet vervuld worden voor de honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen. Van daaruit moeten ook andere politieke, sociale, economische en culturele rechten van alle burgers vervuld worden.
- Er moet worden ingezet op autonomie, empowerment en solidariteit tussen alle burgers, waarbij burgerinitiatieven zoals agro-ecologie een fundamentele rol spelen.
Wat kan ik als burger doen?
- Je stem laten horen tijdens de protesten gedeeld op onze agenda of op vrede.be.
- Het nieuws volgen, maar waakzaam zijn over de impact op je mentale welzijn.
- De petitie van onze koepel 11.11.11 tekenen: klik hier.
- Een bijdrage storten voor Awda, een ziekenhuisgroep in Gaza die in nauw contact staat met onze partner Viva Salud: klik hier.
Nieuws
-
Filipijnse boerengemeenschappen en sociale bewegingen gecriminaliseerd
10 december 2024
In de Filipijnen is de situatie voor boer.inn.en soms schrijnend. Niet alleen worden sommigen van hen uitgebuit, wanneer ze zich organiseren of afwijken van de agro-industriële norm, worden ze vaak geconfronteerd met intimidatie en geweld door ordediensten. Daarnaast moeten boer.inn.en vaak hun land verdedigen tegen landroof door grote mijnbouw- en agro-industrieën. Eerder schreven we al over de sterke link tussen het boerenverzet en agro-ecologie. Onderstaande situatieschets verscheen in 2023 in de Franstalige publicatie Beet the system van onze consortiumpartners FIAN en Quinoa. We publiceren hem naar aanleiding van Human Rights Day 2024.
Lees meer over "Filipijnse boerengemeenschappen en sociale bewegingen gecriminaliseerd"
-
Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen
9 december 2024
Op 10 december vieren we Human Rights Day en staan we stil bij de rechten die geschonden worden voor boer.inn.en met wie we samenwerken. In onze werkgebieden in de Filipijnen voeren landbouwers vaak een strijd voor hun recht op land en tegen landroof. In Negros Occidental, een provincie in de Visayas-regio, staan boerinnen zoals Marilou en Myrna dagelijks onder druk van bedrijven en overheidsprojecten die hun levensonderhoud bedreigen. Onze lokale Filipijnse partner MASIPAG stuurde ons hun getuigenissen.
-
Haal het gif van je bord: samen voor gezond en duurzaam voedsel in Bolivia!
4 december 2024
Volgens een verontrustende studie van onze lokale partner Agrecol Andes, is 43% van het basisvoedsel in Cochabamba besmet met pesticiden. De import van pesticiden, vooral uit China, is in de afgelopen twintig jaar verzesvoudigd. Samen met onze Boliviaanse partners Movimiento Agroecológico Boliviano, Agrecol Andes, Gaia Pacha en CENDA voerden we in oktober campagne om over het probleem te sensibiliseren en om politici aan te sporen strenger te zijn voor de import van pesticiden. De campagne was een groot succes en haalde nationale media.
Lees meer over "Haal het gif van je bord: samen voor gezond en duurzaam voedsel in Bolivia!"
-
Opiniestuk: Nieuw Europees beleid is een gevaar voor onze agrarische weerbaarheid
3 december 2024
In het kader van onze campagne Leven zonder smaak schreven we een opiniestuk voor De Standaard. Want eeuwenlang veredelden lokale boeren hun eigen zaad. Nieuwe Europese regelgeving dreigt die praktijk te bemoeilijken en brengt zo de weerbaarheid van onze gewassen in gevaar. Het is tijd om de politici wakker te schudden.
Lees meer over "Opiniestuk: Nieuw Europees beleid is een gevaar voor onze agrarische weerbaarheid"
Vind berichten met label
Agenda
Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.