... en andere projecten rond duurzame, klimaatbestendige landbouw!
Nieuwsbrief mei

Beste volger,

In mei deed het Belgische team enkele activiteiten om jongeren kennis te laten maken met agro-ecologie en haar vele facetten. Zo trok educatief medewerker Elisa Tondeleir met de jongeren van Dwagulu Dekkente naar 't Uilenbos voor een actieve meewerkdag. Daarnaast was Picknick Plein Public weer een mooie samenwerking in Sint-Niklaas om jongeren te bereiken. 

Ook bij onze Boliviaanse partners zien we straf jongerenwerk. CENDA richtte REDAT op, het nationale jongerenplatform voor beleidswerk rond water- en bodembescherming. Gaia Pacha doet aan milieueducatie op een basis- en middelbare school en ondersteunt vijf jongerenorganisaties die actief zijn rond agro-ecologie.

Waarom jongeren? Agro-ecologie gaat hen heel hard aan, omdat zij de grootste gevolgen zullen dragen van de agro-industrie via vervuiling en klimaatopwarming. Tegelijkertijd staan ze in de frontlinie van klimaatbewegingen over de hele wereld. Ze hebben de energie en de wilskracht om het voedselsysteem te veranderen, en wij kunnen hen daarbij helpen! 

Daarvoor kunnen we allerlei engagementen opnemen, groot en klein. We stellen er verschillende voor tijdens onze trefdag op 17 juni, waar tal van agro-ecologische organisaties workshops doen en hun werking voorstellen.

Trefdag

Zien we je daar?

Het Solidagro-team

Werkbezoek aan Palestina geeft hoop in een moeilijke context

Van 5 tot 13 mei bezochten we met onze consortiumpartner Viva Salud het nieuwe partnerland Palestina. Onze beleidsmedewerker Dennis Genesse, directeur Tim De Roeck en de programmabeheerder van Viva Salud, David Verstockt, hebben kennisgemaakt met de lokale partners Bisan en Palestinian Agroecological Forum (PAF) en met de context onder de Israëlische bezetting. Landbouwers gebruiken agro-ecologie als middel om meer vrijheid en onafhankelijkheid te bekomen van de bezetter.

Tijdens het bezoek nam de onrust tussen Israël en Palestina toe door wederzijdse beschietingen. Graag getuigen we ons oprechte medeleven aan de vele burgerslachtoffers van dit langdurende conflict.

De context bemoeilijkte de opstart van het nieuwe programma, maar we stemden onze ambities met succes af tijdens dit werkbezoek. We geloven dat we samen met de sterke partners Viva Salud, Bisan en PAF een relevante rol kunnen spelen in de agro-ecologische transitie van Palestina.

werkbezoek Palestine mei 2023Bezoek aan de site van de agro-ecologische leerboerderij van Palestine Technical University - Kadoorie

👩‍🌾🍓 Het veld in met de jongeren van Dwagulu Dekkente

Op zaterdag 6 mei deden we met onze partnerorganisatie Dwagulu Dekkente mee aan een meewerkdag van De Landbouwbrigades. We trokken naar ’t Uilenbos, verzorgden de aardbeienplantjes met vers stro om schimmel tegen te gaan en staken we een handje toe bij het onkruid wieden. Met hun handen in de aarde leerden de deelnemers over agro-ecologie en hoe we natuur en landbouw met elkaar kunnen verzoenen. 

Lees hoe het er tijdens deze meewerkdag aan toeging!

Meewerkdag Dwagulu

De volgende meewerkdag gaat door op 10 juni bij Pomona in Melsele. Ook jij bent welkom om al doende bij te leren over de boerenstiel! Schrijf je hier in - een account aanmaken bij Avansa is daarvoor nodig.

🧺🌎 Picknick Plein Public zet duurzaam lunchen in de kijker

Op 11 mei organiseerden we weer de tofste, duurzaamste picknick van het jaar. Naast gezellig buiten eten maakten we van de gelegenheid gebruik om de picknickers wat te vertellen over hoe ons voedselsysteem verspreid is over de hele wereld en over het belang van eerlijke handel. 

Lees hier het verslag van de dag!

Picknick Plein Public

Nieuws uit Bolivia en de Filipijnen

Op 19, 20 en 21 mei organiseerde onze partner CENDA als deel van ons gezamenlijke programma een belangrijk netwerkmoment. Boeren- en boerinnenorganisaties uit de gemeentes Cocapata en Sacaba zakten af naar Cochabamba om te bepalen hoe de impact van het veranderende klimaat op de landbouw kan worden beperkt. Ook de raden van drie inheemse volkeren uit het dorp Suyku Pujio sloten aan om hun waardevolle traditionele kennis te delen. 

Lees verder

In de Filipijnen zijn we een driejarig project gestart, gefinancierd door het klimaatactieprogramma van G-STIC en de Vlaamse overheid. Het project zet in op agro-ecologie als effectieve manier voor landbouwersgemeenschappen om zich aan te passen aan de klimaatverandering en ligt zo volledig in lijn met onze missie. De resultaten zullen we gebruiken om beleidsmakers aan te moedigen agro-ecologie om te zetten in beleid.

Lees verder

Tot op een van de activiteiten of in de volgende nieuwsbrief!

03 777 20 15
info@solidagro.be | www.solidagro.be
Mercatorstraat 81, 9100 Sint-Niklaas

     
Bekijk online - Voorkeuren beheren - Privacybeleid