Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Dwagulu Dekkente op avontuur in MoerbekeDwagulu Dekkente op avontuur in Moerbeke

15 mei 2023 door Solidagro

grootte afbeelding website.png

Op zaterdag 6 mei gingen de deelnemers van De Landbouwbrigades druk aan de slag tijdens een meewerkdag. Deze keer trokken we naar ’t Uilenbos, het biobedrijf van Mich en Bé in Moerbeke, en namen we de jongeren van Dwagulu Dekkente mee op avontuur. De Landbouwbrigades is een initiatief om boeren en burgers samen te brengen en zodoende de beweging voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit te ondersteunen.

Ter voorbereiding van de uitwisselingsreis naar Senegal kwamen de jongeren van Dwagulu Dekkente in contact met het Vlaamse voedselsysteem via een meewerkdag van De Landbouwbrigades. Met hun handen in de aarde leerden de deelnemers over agro-ecologie en hoe we natuur en landbouw met elkaar kunnen verzoenen. Mich sprak bijvoorbeeld over het Vlaams landbouwbeleid, de impact van GMOs (genetisch gemanipuleerde organismen) en het nut van levende organismen voor duurzame landbouw. Deze thema’s vormen een sterke basis voor het traject in Senegal, omdat de jongeren verder zullen werken rond agro-ecologie, ongelijke machtsverhoudingen en klimaatverandering.

LAB ok

Dwagulu Dekkente is een partnerorganisatie van Solidagro en werkt met jongeren rond intercultureel leren, klimaatverandering en duurzame landbouw. Tijdens hun uitwisselingsreis zullen de jongeren de landbouwpraktijken en voedselsystemen in Senegal leren kennen. De jongeren zullen in contact komen met andere perspectieven en ideeën die verrijkend zijn voor hun eigen kennis en de manier waarop ze de wereld bekijken. Het combineren van kennis en ervaringen uit verschillende contexten stelt hen in staat om agro-ecologie, klimaatverandering en ongelijke machtsverhoudingen vanuit een globale invalshoek te benaderen.

LAB ok2

De jongeren en begeleider van Dwagulu Dekkente getuigen:

Manuela: "We gingen zelf aan de slag bij het schoffelen van de aarde bij de verschillende soorten bladsla. Het was een fijne ervaring en tijdens de pauze boden Mich en Bé ons verse soep, brood en kaas aan die ze zelf in hun winkeltje verkopen.”

Elisa: “Het Uilenbos is een groot terrein met veel verschillende soorten groenten en gewassen. Mich praatte gepassioneerd over zijn biobedrijf en de verschillende landbouwpraktijken. Ook de zelfgemaakte soep en appelsap was zeer lekker.”

Tijl: “Ik vond het leuk om eens mee te werken op een landbouwbedrijf en ik vond het goed georganiseerd. De rondleiding van Mich was ook interessant. Het is intensief, maar ook ontspannend werk.”

Wil je zelf ook aan de slag tijdens een meewerkdag? Je bent welkom op 27 mei bij Kleibeek Sint-Pauwels en op 10 juni bij Pomona in Melsele

Labels:

Met steun van

Sluiten