Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Palestina

Zonder toegang tot land hebben de landbouwers van Palestina het bijzonder moeilijk. Sinds 2022 steunen we hen via een nationaal forum en onderzoekscentrum.

Onze missie

Een nieuw land en een nieuwe context. In 2022 is Solidagro gestart met de ondersteuning van agro-ecologie in Palestina. De uitdaging is groot, want voor kleinere Palestijnse landbouwers is toegang tot water, grond, zaden of afzetmarkten – basisvoorwaarden voor een agroecologisch voedselsysteem – beperkt. Samen met lokale Palestijnse partners en pioniers bouwen we aan een alternatief.

Onze missie hangt sterk samen met die van onze vaste Belgische partner Viva Salud, die in Palestina al jaren werkt rond het recht op gezondheid, in het bijzonder gericht op jongeren. Diezelfde jongeren zien de nood aan een sterke landbouwsector om economisch vooruit te geraken en wij willen hen daarin steunen. Ook thematisch versterken Solidagro en Viva Salud elkaar, bijvoorbeeld wat betreft de strijd tegen pesticiden die schadelijk zijn voor zowel milieu als gezondheid.

Onze projecten

In totaal worden 350 landbouwers betrokken in het programma. Via vormingsboerderijen voor studenten en gemeenschappen leren we agro-ecologische technieken aan en creëren we ontmoetingsplaatsen voor landbouwers en jongeren. We ondersteunen hen organisatorisch via het Palestine Agroecological Forum (PAF). Coöperatieven worden opgestart, en met lokale overheden worden overeenkomsten gemaakt voor verkoop van producten op de lokale markten.

De jongeren worden belangrijke pleitbezorgers voor agroecologie, zowel in hun eigen gemeenschappen, waar ze agroecologische initiatieven opstarten, als voor de beleidsbeïnvloeding voor agroecologie, recht op voedsel en voedselsoevereiniteit. Onze lokale partner BISAN doet onderzoek om deze beleidsbeïnvloeding wetenschappelijk te onderbouwen.

Lokale partners voor het programma 2022-2026

  • BISAN is een onderzoekscentrum dat eveneens programma’s uitvoert rond thema’s als recht op gezondheid en voedselsoevereiniteit, met een speciale focus op vrouwen en jongeren.
  • PAF - Palestine Agroecological Forum is een vrijwilligersorganisatie van landbouwers en sympathisanten die agro-ecologie beoefenen en promoten.

Contact

Wens je meer info of wil je graag een gesprek? Neem contact op met Pascal Vandriessche, programmabeheerder voor Bolivia, de Filipijnen en Palestina, via pascal.vandriessche@solidagro.be of 03 777 20 15.

Met steun van

Sluiten