Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Boliviaanse landbouwers maken een vuist tegen de klimaatimpact



Boliviaanse landbouwers maken een vuist tegen de klimaatimpact

30 mei 2023 door Solidagro

Workshop risicobeheer klimaatverandering

Op 19, 20 en 21 mei organiseerde onze partner CENDA als deel van ons gezamenlijke programma een belangrijk netwerkmoment. Boeren- en boerinnenorganisaties uit de gemeente Cocapata zakten af naar Cochabamba om te bepalen hoe de impact van het veranderende klimaat op de landbouw kan worden beperkt.

Luca Aguilar Apaza, programmabeheerder van Solidagro, had een actieve rol in de workshop en vertelt waarom die zo belangrijk is: “Tijdens de samenkomst hebben we traditionele kennis rond klimaatvoorspelling geëvalueerd. Op welke manier kunnen we die vandaag nog toepassen? De traditionele kennis helpt ons risicobeheerstrategieën te ontwerpen in een context van klimaatverandering en draagt zo bij aan voedselzekerheid en -soevereiniteit.

Affiche workshopAffiche voor de workshop 'In dialoog over klimaatvoorspelling voor risicomanagement', door CENDA

Over wat voor impact hebben we het dan? Luca maakt het concreter: “Een van de belangrijkste onderwerpen, ook binnen de agro-ecologie, is het beschermen van de bodem. We moeten de impact van de klimaatopwarming op de bodem analyseren: uitzoeken waar vorst het snelst kan optreden, welke grond het droogst is en hoe dat de grond kwetsbaar kan maken, risicogebieden identificeren en actie ondernemen zodat we de negatieve factoren kunnen terugdringen.”

Naast over klimaatvoorspelling en risicobeheer gingen de deelnemers in gesprek over kennisoverdracht tussen generaties en de bescherming van inheemse zaden van Andesknollen (de bekendste is de aardappel, maar je hebt ook oca, ullucus of knolcapucien), van vitaal belang voor de biodiversiteit. 

Workshop risicobeheer klimaatverandering
Deze boerenfamilie uit Ayopapa kweekt meer dan 70 aardappelvariëteiten en 17 soorten oca. Foto door CENDA.

Luca blikt tevreden terug op de workshop: “Naast de gedeelde kennis kwamen nieuwe samenwerkingen tot stand tussen producenten uit verschillende gebieden. Ze willen hun producten in de korte keten verkopen om een eerlijke prijs te krijgen voor hun werk. Dat zullen ze doen door manden met verse oogst samen te stellen en die te verkopen op agro-ecologische markten.”

Lees hier meer over onze werking in Bolivia

Labels:

Met steun van

Sluiten