Senegal

Samen met lokale partners hebben we een agro-ecologisch programma uitgewerkt in Senegal. Zo ondersteunen we de landbouw van 64 basisgroepen in de regio Fatick. 

Senegal

News from Senegal

  1. African Alliance for Food Sovereignty calls for unified agroecological position at Climate Summit

    Good agroecological news from Africa, where we are working in Burkina Faso, Mali and Senegal. The Alliance for the Food Sovereignty of Africa (AFSA), with more than 30 civil society groups from 50 African countries, is rallying behind the mission to make African agriculture agroecological. Following the November Climate Summit (COP27), the AFSA therefore formulated six recommendations.

    Read more about "African Alliance for Food Sovereignty calls for unified agroecological position at Climate Summit"
  2. UN Food Systems Summit – Will the Summit generate real change?

    According to recent FAO reports, global hunger and food insecurity have continuously risen since 2014.[1] Deforestation, ongoing conflicts, unprecedented biodiversity loss and marginalisation of small farmers and peasants have contributed to a global food system failure.

    Read more about "UN Food Systems Summit – Will the Summit generate real change?"
  3. Let's talk about our rights - A meeting in Senegal between partners

    In April, Viva Salud, KIYO and Solidagro brought together their partner organizations from Morocco, Mali, Burkina Faso, Senegal, DR Congo and Burundi in Senegal for an exchange on the strategy and good experiences of each in the defence of the rights of all.

    We started by exchanging the specificities of our approach, the rights-based approach, by sharing experiences from the field. Each country presented the pillars that seem to be the most important.

    Read more about "Let's talk about our rights - A meeting in Senegal between partners"

Context

Senegal staat bekend als een democratisch land met een grote politieke stabiliteit, maar de laatste jaren neemt de staat regelmatig een autoritaire positie in. Op het vlak van landbouw en voedselzekerheid blijven de politieke leiders rotsvast kiezen voor het industriële landbouwmodel, wereldwijd gedomineerd door multinationale bedrijven. De haven van Dakar is een toegangspoort voor landbouwinputs vanuit de chemische industrie: meststoffen, pesticiden, hybride en genetisch gemodificeerd zaaigoed. Langs diezelfde haven komt bovendien 50% van de voeding van de 17 miljoen Senegalezen het land binnen.

Onze projecten

In samenwerking met lokale partnerorganisaties ondersteunen we landbouwactiviteiten op het platteland. De partners geven technische vormingen over agro-ecologie, sensibiliseren rond drinkbaar water, hygiëne en sanitatie, doen kleine investeringen en beïnvloeden het beleid.  

We zijn actief in de regio Fatick, gelegen in het zuidwesten van het noordelijke deel van Senegal. Ons programma ondersteunt er de landbouwactiviteiten van 64 basisorganisaties in vier gemeenten, met een bevolking van 60.000 personen of 7.200 gezinnen. De basisorganisaties zijn gegroepeerd in federaties, die organisatorisch ondersteund worden door onze drie lokale partners (zie verder).

Een voorbeeld van zo'n federatie die we ondersteunen is de vrouwenfederatie van Toubacouta. Ze doet vormingen in de verwerking van groenten en fruit, productiemethoden van eigen zaaigoed en andere landbouwtechnieken. Daarnaast eisen de verenigde boerinnen hun recht op grond op bij de lokale overheden, zoeken ze organisaties die hen financieel ondersteunen en vormen ze een belangrijke gesprekspartner wanneer het gaat over groenteteelt in Toubacouta.

Senegal is known as a democratic country with great political stability. Nevertheless, this needs to be nuanced for the past few years. The government regularly adopts a position of authoritarianism. When it comes to agriculture and food security, political leaders remain strongly committed to the industrial model of agriculture, dominated around the world by multinational corporations. Sustainability is not on their agenda at all.

The port of Dakar is a portal for agricultural inputs from the chemical industry: fertilizers, pesticides, but also hybrid and GMO seeds. Through the same port, 50% of the food of the 14.5 million people of Senegal enters the country. Rice, the staple food of the Senegalese, is even being imported for 80%. Locally produced rice is competed out of the market by this cheap imported rice: the road to food sovereignty is still a long one.