Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De Filipijnen

Nieuws uit de Filipijnen

Met vereende krachten

Een land waar landheren aan zet zijn en de meeste boerenfamilies noch grond, noch recht van spreken hebben. Een land met schrijnende tegenstellingen tussen arm en rijk. Maar ook een land met een lange traditie van volksbewegingen. Scherpe analyses en politieke actie gecombineerd met concrete projecten die de levensomstandigheden verbeteren, daar is het hen en ons om te doen.

Niet minder dan 100 miljoen inwoners, van wie een derde leeft van de landbouw, telt deze eilandengroep in Zuidoost-Azië. Een landbouw die nog steeds gedomineerd wordt door feodale vormen van grondbezit maar ook door activiteiten van multinationale agrobedrijven. Met grote armoede op het platteland en migratie naar sloppenwijken in de grote steden als resultaat. Maar het land kent met ontelbare basisorganisaties en ngo’s een lange traditie van verzet. De overheid beantwoordt deze acties met regelrechte repressie, met de steun van paramilitaire groepen.

We zien het klein én groot

Solidagro steunt organisaties die het opnemen voor een rechtvaardige verdeling van grond en het toepassen van een democratisch systeem op verschillende terreinen. Op lokaal vlak moedigen we boeren aan zich beter te organiseren om een tegenmacht te vormen tegen uitbuiting en onderdrukking, en om steun af te dwingen van lokale overheden. Tegelijk ondersteunen we hen in de verbetering van hun landbouwproductie, met veel zorg voor de ecologische impact ervan. Zonder een grondige landhervorming, ondersteuning van ecologische landbouw en een radicaal klimaatbeleid blijven lokale projecten immers omgeven door vele bedreigingen als intensieve mijnbouw, en is het recht op voedsel niet gegarandeerd.

Netwerken en synergiën

Agroecology X

Lokale partners

  • MASIPAG - Magsasaka at Siyentipiko para sa Pag-unlad ng Agrikultura (vertaald: Boeren en wetenschappers voor landbouwontwikkeling)

MASIPAG is een nationaal netwerk van boeren en wetenschappers dat agro-ecologie promoot. Voor Solidagro draagt MASIPAG bij aan de capaciteiten van de lokale Filipijnse partners op het gebied van agro-ecologische technieken, gemeenschapsbegeleiding en beleidsbeïnvloeding. De focus ligt daarbij op kleine boeren in belangrijke gebieden in Luzon, Visayas en Mindanao. MASIPAG neemt verder de leiding in het nationale Agroecology X-netwerk en beheert verschillende leerboerderijen rond duurzame landbouwtechnieken. 

  • CDPC - Center for Development Programs in the Cordillera
  • CCNCI - Climate Change Network for Community-based Initiatives
  • PNFSP - Philippine Network of Food Security Programmes

Financiële partners

Contact

Wens je meer info of wil je graag een gesprek? Neem contact op met Pascal Vandriessche, programmabeheerder voor Bolivia en de Filipijnen, via pascal.vandriessche@solidagro.be of 03 777 20 15.

Met steun van

Sluiten