Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Klimaathelden Joanne en Robin van België

Tijdens de campagne 'Stap mee in het veld, word klimaatheld' willen we je inspireren met mooie verhalen en fijne activiteiten. Daarom tonen we het knappe werk van vier internationale klimaathelden - geëngageerde burgers die op een positieve manier bezig zijn met de klimaatverandering. Voor België brengen we het topduo Robin en Joanne in beeld. Ze tonen dat met een kleine lap grond en flink wat dierenliefde heel wat mogelijk is. 

Joanne en Robin begonnen twee jaar geleden met het verbouwen van een moestuin in hun gezellig huisje in Stekene. Stapsgewijs hebben ze kennis opgedaan waardoor ze dit jaar meer hebben geplant. Ze telenonder andere bietjes, spinazie, bonen, sla, broccoli, prei en pruimen. Tussen hun fruitbomen lopen er ook zes kippen rond die dagelijks één tot vier verse eitjes leggen. Hierdoor zijn ze steeds minder afhankelijk van supermarkten en komen ze dichter te staan bij hun voedsel.

Joanne: "In het eerste jaar liep niet alles even goed. Nu hebben we alweer veel geleerd en kunnen we al best veel oogsten."

Klimaatverandering

Door klimaatverandering zijn extreme weeromstandigheden veel frequenter. Dit merk je op door regelmatige periodes van zware regenval afgewisseld door periodes van droogte. De tomaten en courgettes van Joanne en Robin zijn dit jaar beginnen schimmelen omdat er zoveel regen is gevallen.

Om de periodes van droogte te overbruggen proberen ze regenwater op te vangen. Daarnaast hebben ze dit jaar fruitbomen geplant die schaduw creëren en dus zorgen voor meer koelte. Ze laten ook onkruid groeien tussen het gras om het meer natuurvriendelijk te maken.

Robin: “Mensen die volledig autonoom hun voedsel kunnen verbouwen vind ik enorm inspirerend."

Naast hun moestuin letten ze op hun aankoopgedrag om meer rekening te houden met de klimaatverandering. Ze kopen minder vlees en ruilen hun zelfgeproduceerde groenten met mensen uit de buurt die ook een eigen

moestuin hebben. Joanne en Robin zouden in de toekomst steeds meer hun eigen groenten en fruit willen produceren omdat ze dit op een gezonde en ecologische manier kunnen doen zonder het gebruik van pesticiden.

Iedereen Klimaatheld

Ook jij bent voor ons een klimaatheld. We willen een tegengewicht bieden voor de zware klimaatproblematiek door deze op een zo positief mogelijke manier te benaderen. Daarom zetten we iedereen in de bloemetjes die ook een inspanning doet - op welke manier dan ook - om duurzaam om te springen met voedsel of om zich te informeren. Doe een of meer van de drie volgende acties om een pakketje met bloemzaadjes bij jou in de bus te krijgen.

Met steun van

Sluiten