Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Week rond agro-ecologie in de Filipijnen



Week rond agro-ecologie in de Filipijnen

24 apr. 2018 door Solidagro

Van 2 tot 6 april 2018 organiseerden Solidagro's Filipijnse partners een week in het teken van agro-ecologie. Onder de aanwezigen ook de partners van ASTM met wie Solidagro intensief samenwerkt. De bijeenkomst vond plaats bij Solidagro's partner MISFI (Mindanao Interfaith Services Foundation, Inc).

Een hele week lang kregen de partners de kans om uit te wisselen en te leren van elkaar. Goede praktijkvoorbeelden werden voorgesteld en er werd dieper ingegaan op agro-ecologie en klimaat verandering.

De partners concluderen dat agro-ecologie enkel kan slagen wanneer deze wordt uitgedragen door sterke basisorganisaties. Groepen die duidelijk kiezen voor voedselsoeveriniteit, en die de kracht (macht) van het volk in de verf zetten. Beweginen die mensen wijzen op hun recht op het produceren van hun eigen voedsel vrij van marktgestuurde vragen of opgelegd door grote bedrijven.

Het gezelschap bezocht enkele model boerderijen die aan duurzame landbouw doen. Op de laatste dag gingen ze op bezoek bij een gemeenschap die standvastig hoofd biedt aan militaire pogingen om Lumad (inheemse bevolking van Mindanao) scholen - zoals MISFI - te sluiten. Dit wegens de valse beschuldingen dat ze de studenten zouden opvoeden tot rebelen tegen de overheid.

"Wij haten de overheid niet, we vechten tegen beleidsbeslissingen die het doel hebben om ons weg te jagen van ons land zodat mijnbouw en grootschalige plantages daar kan plaatsvinden. De school is hetgene dat ons bijeenhoudt om samen op te komen voor onze rechten!" (Quote: één van de ouderen in de gemeenschap)

Labels:

Met steun van

Sluiten