Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

22 mei 2019 door Solidagro

Solidagro’s Filipijnse partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) sloot zich; samen met meer dan 200 anderen vanuit milieuorganisaties, stedelijke armen, vissers, vrouwen – en kerkorganisaties aan bij de lancering van ‘Manila Baywatch’. Deze alliantie heeft als kerntaak om de ontwikkelingen te monitoren omtrent de overheidsprogramma’s rond rehabilitatie, herleving en herstel van het land in de baai van Manilla.

Minstens 25 herstelprojecten, die 28 647 hectares beslaan in de baai, bevinden zich in verschillende stadia van toepassing, goedkeuring en ontwikkeling. Verscheidene studies tonen overlap aan van deze projectgebieden en de laatst overgebleven mangroves en zeegrassen die dienen als ‘levensbloed’ van de baai. 

CCNCI beweert dat deze herlevingsprojecten de effecten van klimaatverandering zullen verslechteren omdat de getroffen gebieden kwetsbaarder zullen zijn voor stormvloeden en overstromingen. Studies tonen tevens aan dat gerehabiliteerd land onstabiel is en vatbaarder voor aardbevingen en tsunami’s.

  

De alliantie wil vissers en stedelijke armen beschermen tegen het risico op uitzetting bij de implementatie van dit rehabilitatieprogramma van Duterte. Het geloof bestaat dat deze projecten een dekmantel zijn voor de grotere landwinningsprojecten van Duterte in de baai van Manilla.

De baai van Manilla wordt beschouwd als een van de meest vervuilde baaien ter wereld. Industriële, commerciële en residentiële afvalstoffen belanden in grote getallen in de baai en resulteren in een hoog niveau van coliforme bacteriën. Uit een rapport van het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen bleek het coliformniveau drie miljoen keer hoger dan het veilige niveau. Duizenden stedelijk arme gezinnen wonen in de buurt van de baai, die bovendien tijdens tyfoons extra gevoelig is voor overstromingen.

"De rehabilitatie van Manilla Bay is al lang geleden gepland, maar we laten het geen voorwendsel zijn voor wijdverbreide uitzettingen en ontginningen... De administratieve orde van Duterte focust voornamelijk op het verplaatsen van gemeenschappen en heeft weinig tot geen plannen om de waterscheiding en ecosystemen aan de kust te beschermen," zei de alliantie in een verklaring.

"Er is slechts 7 miljard toegewezen voor opruiming, en nul voor het behoud van de visserij en het herstel van ecosystemen. Dit doet velen vermoeden dat de prioriteiten van Duterte niet uitgaan naar het herstellen van kust – en zeegezichten maar naar destructieve regeneratieprojecten waarvan verwacht wordt dat ze deze gebieden, die al lang beschermd verklaard hadden moeten zijn, schade zullen berokkenen," aldus de alliantie.

De alliantie roept mensen op om samen de baai van Manilla te beschermen en de mensen hun recht op leven en levensonderhoud te handhaven, en bovendien zetten ze de strijd voor klimaatjustitie verder!

Labels:

Met steun van

Sluiten