Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Verklaring ALCADEV

Verklaring ALCADEV

4 juli 2019 door Solidagro vzw

22 juni 2019 - Verklaring van Anyadan Sumisilat Learners’ Organization (ASLO), ALCADEV-studentenorganisatie

Wij, de studenten van ALCADEV*, openen het schooljaar 2019-2020 met vreugde en enthousiasme.

ALCADEV

Ondanks de blijvende uitdagingen van militarisering, bedreigingen en intimidaties gericht aan onze school blijven wij vastberaden om er onderwijs te volgen.

We zijn erg blij dat er meer dan 100 studenten moedig en vastbesloten zijn om dit schooljaar naar school te gaan. Het aantal ingeschreven studenten is een duidelijke bevestiging van de grote bijdrage die ALCADEV levert aan de ontwikkeling van de Lumad jongeren op vlak van landbouw. Deze kennis en ervaringen zijn nodig om onze gemeenschappen verder te ontwikkelen en versterken.

 ALCADEV

We weten dat een aantal van onze leerkrachten werden bedreigd en gedwongen om negatief over onze school te spreken, maar wij zullen doorgaan met het bereiken van bevrijdend onderwijs omdat het ons – de Lumad jeugd – enorm geholpen heeft en nog steeds helpt. Wij zullen doorgaan met het ontwikkelen van wetenschappelijke en milieuvriendelijke landbouw die we vervolgens zullen toepassen in onze gemeenschappen.

Wij - de Lumad jeugd – zijn klaar voor de uitdagingen van de toekomst. We zijn bereid om opofferingen te maken en door te gaan zodat we worden opgeleid, zodat onze vaardigheden in lezen, schrijven en wiskunde verder worden ontwikkeld, zodat we onze mede Lumad ten dienste kunnen zijn, zodat we ons eigen levensonderhoud kunnen ontwikkelen en onze voorouderlijke landen kunnen verdedigen. Wij zullen blijven leren zodat we productieve leden van de samenleving worden.

 ALCADEV

Aan de start van dit schooljaar hebben we verschillende gewassen en groenten geoogst in onze school (boerderij) om onze eigen voedselbehoeften te vervullen. Onze overvloedige oogst kwam onze ouders en onze gemeenschappen ten goede. We hebben ook zaden uitgewisseld met de gemeenschappen zodat we samen de landbouw verder kunnen ontwikkelen.

We beantwoorden de niet-aflatende aanvallen tegen onze school door te blijven leren en onze kennis en vaardigheden te vergroten. Hierdoor kunnen we de nodige wijsheid bereiken om de hulpbronnen in onze voorouderlijke landen effectief te behouden. Zij worden voortdurend bedreigd door uitbuiting.

 ALCADEV

We willen de mensen, de vrienden van de Lumad, bedanken die ons blijven steunen. We vragen je blijvende steun in onze strijd voor zelfbeschikking.

We vragen een halt op het indienen van valse aanklachten tegen onze leraren en Lumad leiders. Stop de bedreigingen en aanvallen tegen onze scholen TRIFPSS en ALCADEV!

Stop de krijgswet!

Trek het leger terug van het platteland!

Stop de gedwongen overgave van studenten, leraren en leiders!

Verdedig het recht op onderwijs van de Lumad jeugd.

*ALCADEV: Alternative learning Center for Agriculture and Livelihood Development (EN); letterlijk vertaald ‘Alternatief leercentrum voor agricultuur en ontwikkeling van levensonderhoud.

Labels:

Met steun van

Sluiten