Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Eufemia: Eerste Lumad leider in het Filipijnse Parlement

Eufemia: Eerste Lumad leider in het Filipijnse Parlement

25 juli 2019 door Solidagro vzw

Lumad* leider Bai Eufemia Cullamat (57), heeft geschiedenis geschreven. Ze staat op het punt om als allereerste Lumad leider beëdigd te worden in het Filipijnse Parlement. Ze is de derde genomineerde van de progressieve politieke partij Bayan Muna* die drie zetels won bij de laatste tussentijdse verkiezingen in de Filipijnen.

Eufemia is raadslid van Maluhutayong Pakigbisog Alang Sumusunod (Volhardende Strijd voor de Volgende Generatie) en woordvoerder van Kahugpungang sa Lumadnong Organisasyon (Regionale Alliantie van Lumad Organisaties), de Lumad organisaties die de Lumad school en ALCADEV (Alternative Learning Center for Agricultural and Livelihood Development), Solidagro’s Filipijnse partner, oprichtte.

Bayan Muna is een politieke “partij lijst” die in 1999 werd opgericht en ontstond uit de strijd van progressieve sociale bewegingen. Bij een vernieuwing van de Grondwet in 1987 werd het “partij lijst” systeem geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat gemarginaliseerde sectoren proportioneel vertegenwoordigd zouden zijn in het parlement (Congress) omdat het sinds lang werd gedomineerd door elitegroepen uit de maatschappij.

Eufemia wordt de stem van de Lumad. Een stem die de effecten van de krijgswet in Mindanao aanklaagt en vecht tegen destructieve mijnbouw, grote plantages en ontwikkelingsagressie die talloze Lumad gemeenschappen van hun grond hebben verdreven en hun omgeving hebben vernietigd.

Dit nieuws kan als een heuse prestatie worden beschouwd in een land waar de politiek wordt gedomineerd en gecontroleerd door elite, grote bedrijven en politieke dynastieën. Nog opvallender wordt het als je rekening houdt met het feit dat inheemse bevolkingsgroepen gedurende de langste tijd geen gelegenheid kregen om voor zichzelf te spreken en hun rechten te bepleiten.

Eufemia is een belangrijke figuur in de strijd van Lumad tegen de militarisering van inheemse gemeenschappen en tegen de aantasting van grote mijnbouwbedrijven en plantages van voorouderlijke grond. In 2015 was ze getuige van de brutale moordpartij op haar broer, haar oom en de directeur van ALCADEV door een paramilitaire groep die wordt beschuldigd van talloze mensenrechtenschendingen ten opzichte van anti-mijnbouw activisten en gemeenschappen.

 

*Lumad: verzamelbegrip voor inheemse volkeren in het zuidelijke eiland Mindanao – Filipijnen

*Bayan Muna: People First (EN); letterlijk vertaald ‘Mensen Eerst’

Meer lezen over Eufemia!

Labels:

Met steun van

Sluiten