Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?



Is Groene Muur dé oplossing tegen ontbossing in Sahelzone?

1 feb. 2021 door Solidagro

Als het over de 'Groene muur in West-Afrika' gaat, dan kunnen we al eens aankloppen bij collega Wim, onze programmabeheerder West-Afrika. Naar aanleiding van het artikel in Mo*: 'Groene Muur tegen verwoestijning in Afrika eindelijk uit de startblokken' schreef hij volgende gedachten voor ons neer.

Agro-ecologische boerderij van partner APAD in Burkina Faso (2019 ): waar  bomen groeien!

In West-Afrika, deel van de Sahelzone, verloopt de temperatuurstijging als gevolg van de klimaatopwarming 1,5 keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde. Ontbossing was in de Sahelregio al een enorm probleem nog voor er van klimaatverandering sprake was en de kale begroeiing zorgt nu voor een versterkend effect.

De geplande, of moeten we zeggen de verhoopte, 100 miljoen ha van deze ‘Groene Muur’ betekent over een lengte van 8.000 km een groene gordel met een breedte van 125 km over de ganse Sahelzone. Deze zou bijzonder welkom zijn! Positief is dat er niet alleen aan herbebossing wordt gedacht als oplossing, maar ook aan andere projecten zoals de nood aan de transitie naar alternatieve energiebronnen, opdat de laatste beboste gebieden niet verder verdwijnen als noodzakelijke brandstof voor arme huishoudens.

Dat herbebossing een toverwoord is in de Sahel, daarover schreven we al eens een artikel. We hopen dat de financiering niet zal blijven hangen bij de grote VN-organisaties, hun experten en hun studies, maar dat we een groot deel ervan mogen tegen komen op het terrein waar onze partners actief zijn.

Agro-ecologische boerderij van partner APAD in Burkina Faso (2019 ): waar  bomen groeien!

Labels:

Met steun van

Sluiten