Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Een beweging krijgt vorm: trefdag voor agro-ecologieEen beweging krijgt vorm: trefdag voor agro-ecologie

6 juli 2022 door Solidagro

Trefdag Lochristi

Afgelopen zaterdag 2 juli kwamen vrijwilligers, professionelen en andere geïnteresseerden van de agro-ecologische beweging samen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een reeks interessante workshops te volgen. Zes organisaties van de beweging, waaronder Solidagro, namen het initiatief en konden terecht op de prachtige locatie van zelfpluktuin Rawijs in Lochristi.

De eigenaars van Rawijs, Alex en Linda Floré-Boone, ontvangen ons in hun serre. Ze startten ooit als azaleakwekers, maar door de hoge werkdruk, de lage prijzen en het teveel aan chemische stoffen stapten ze in 2012 over op biologische groenteteelt. Ze werden daarnaast lid van het ‘Community Supported Agriculture’-netwerk, kortweg CSA-netwerk. Bij de landbouwbedrijven van dat netwerk werken consumenten zelf mee om te kunnen oogsten op de boerderij.

De trefdag start met een inleiding over agro-ecologie via een geslaagd samenspel tussen boer Alex en Koen Dhoore van het opleidingscentrum Landwijzer. Alex vertelt over zijn bedrijf, de omschakeling en de CSA-gemeenschap. Koen wijst telkens op de achterliggende principes van agro-ecologie. 

Rebekka Eschauzier

Na de rondleiding en lunch kunnen we kiezen uit drie workshops. In een daarvan toont Alex zijn tot landbouwmachines omgebouwde rolstoelen en hoe dieren, planten en feromoonvallen worden ingezet om ongewenste insecten te bestrijden in de serre. De aanwezigen steken zelf een handje toe en wieden onkruid tussen de wortels en bonen. Ook gaan ze aan het druiven dieven, waarbij net als bij de tomatenplant de plant sterker wordt door de scheuten uit de oksels te verwijderen. Wie vaker wil meehelpen op het veld, op tal van locaties in Vlaanderen, kan zich inschrijven voor een of meer meewerkdagen van de Landbouwbrigades.

Een andere groep volgt een geleide brainstorm rond het thema bewegingsopbouw, dus hoe we de agro-ecologische beweging kunnen versterken. Waar zitten de grootste noden als het gaat over mensen bereiken met ons agro-ecologisch verhaal? Wat zorgt voor impact en welke taal wenden we daar best voor aan? Er komen veel goede ideeën naar boven en er wordt flink gediscussieerd. 

Linda Floré-Boone

De derde workshop richt zich op structurele verandering: invloed uitoefenen op het politieke landbouwbeleid. De coöperatie De Landgenoten – een van de organisatoren van de trefdag – kaart de knelpunten van beleid en wetgeving aan, die de toegang tot landbouwgrond voor boeren en boerinnen bemoeilijkt. De spreker voor De Landgenoten nodigt iedereen uit om steden en gemeentes te sensibiliseren over de grondenproblematiek en warm te maken voor een ecologisch en sociaal grondenbeleid. Ook organisatoren FIAN Belgium en Boerenforum nodigen vrijwilligers uit om hun stem te laten horen tijdens de volgende zitting van het proces in de zaak Huts. Huts, topman van Katoennatie, kocht 450 hectare publieke landbouwgrond van het Gentse OCMW onder de prijs. 

De dag eindigt met een symbolisch oogstmoment, waar we samenkomen om te praten over wat ons geïnspireerd heeft. Want delen van kennis is kennis vermenigvuldigen.

Met dank aan Paul Beghin, vrijwilliger bij Wervel, voor zijn bijdrage aan deze tekst. 

Zelf vrijwilliger worden bij een van de organisaties? Stuur een mailtje naar info@solidagro.be en we vinden zeker werk dat past bij jouw engagement. 

Labels:

Gerelateerde berichten

Sluiten