Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

AMUS neemt ons op sleeptouw in Nandiala, Burkina FasoAMUS neemt ons op sleeptouw in Nandiala, Burkina Faso

27 okt. 2022 door Solidagro vzw

Solidagro is al meer dan 15 jaar actief in Burkina Faso. Samen met vier lokale partners werken we er rond voedselzekerheid en agro-ecologische landbouw. Begin 2022 ging een nieuw vijfjarenprogramma van start, een goede aanleiding voor een bezoek van twee Belgische programmabeheerders, Lien en Pascal, aan de werkingsgebieden van de partners. Een van hen is AMUS of Association les Mains Unies du Sahel, een gevestigde waarde wanneer het gaat over voedselzekerheid.

AMUS werkt in de sectoren voedselzekerheid en water, hygiëne en sanitatie (WASH), waarbij het basisorganisaties begeleidt en op landbouwtechnisch vlak ondersteunt. De partner is onder andere actief in de gemeente Nandiala, waar we samen de nieuwe burgemeester Aminata Diallo ontmoetten.

Samenwerken met lokale overheden is cruciaal voor de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen. Lokale ngo’s dragen bij aan de ontwikkelingsplannen van de gemeenten waar ze actief zijn. Aminata Diallo: “Ik ben pas aangesteld als burgemeester, en hoor enkel positieve verhalen over de samenwerking met AMUS en Solidagro. De aanwezigheid van de animatoren van AMUS in Nandiala bij de dagelijkse begeleiding van de boerenorganisaties werpt haar vruchten af. Dat kunnen we als gemeente alleen maar toejuichen en ondersteunen. Onze technische diensten staan ter beschikking!”


Bezoek aan de burgemeester van NandialaVLNR: programmabeheerder Pascal Vandriessche, Pauline Ouedraogo van AMUS, programmabeheerder Nafi Ouedraogo, burgemeester Aminata Diallo, landenvertegenwoordiger Alain Traoré en programmabeheerder Lien Verstraete


Innovatief project met visteelt 

Nog in de gemeente Nandiala ontmoetten we in het dorp Tibrela (3,235 inwoners) samen met AMUS vertegenwoordigers van vijf basisgroepen (twee gemengde en drie vrouwengroepen). Elke groep organiseert zich rond een activiteit zoals groententeelt, kippenteelt, graanteelt en visteelt.

Visteelt is nieuw in de regio en kwam er nadat de priester van Tibrela het grote potentieel zag in een buurgemeente. Een animator van AMUS onderzocht onder meer de technische haalbaarheid en aanpak van de teelt, de mogelijkheden tot vermarkting en de rol van visteelt binnen agro-ecologie. Daarna overlegde hij met geïnteresseerde boeren in Tibrela, die een vereniging oprichtten en starten met het pilootproject. Zo werden in de groentetuin drie bassins aangelegd voor vissen. Uit de testfase blijkt de noodzaak van een waterput in de groentetuin en verdere capaciteitsversterking van de boeren en boerinnen.

Visteelt kan een actieve rol spelen in het agro-ecologisch systeem, omdat ze de uitwerpselen van kippen eten en zo bijdragen aan een kringloop van zelfvoorziening. Ook zorgt het water van de bassins voor irrigatie en bemesting van groentetuinen en maïsvelden. De lokale bevolking diversifieert verder haar menu, wat de gezondheid ten goede komt, en de visverkoop zorgt voor een extra inkomen.  

Visteelt
De visteelt in Tibrela heeft veel potentieel om de kringloop van zelfvoorziening te sluiten.
Momenteel zit het project in de testfase. 


Grote fierheid

De boeren en boerinnen die we in Nandiala ontmoetten zijn fier op hun successen, zoals de verkoop van verwerkte groenten en graanproducten, het verzorgen van een gemeenschappelijke groentetuin en de opstart van visteelt. Ze zijn dankbaar voor het vertrouwen tussen de partners van Solidagro en de boerenorganisaties, de positieve effecten op de gezondheid van het ganse gezin en de toegenomen solidariteit tussen de vrouwen van ieder dorp.

Bijgevolg is ook Solidagro bijzonder tevreden met de resultaten en hoopvol over het verder verloop van het programma rond agro-ecologie in de komende jaren. Volgens de Burkinese landenvertegenwoordiger Alain Traore is verandering het kernwoord van het huidige programma: “We werken toe naar een positieve verandering, niet alleen op het terrein maar ook in de mindset van alle betrokkenen!”

vrouwengroep transformatie graan_bijgesnedenEen van de vrouwengroepen verwerkt graan tot bloem.


Burkina Faso, voortrekker in agro-ecologie

Burkina Faso nam al grote stappen naar een agro-ecologisch systeem, met nationale plannen om de transitie van een conventionele naar een meer duurzame landbouw met respect voor de natuur. Solidagro en haar partners ijveren mee voor de concrete uitvoering van deze wetteksten.

Helaas wordt de socio-economische ontwikkeling bemoeilijkt door geweldplegingen van terroristische groepen in het noorden. Ook de rest van het land is politiek instabiel, met als laatste ontwikkeling de staatsgreep van 30 september. Door terreur ontvluchtten reeds 1,5 miljoen mensen hun woonplaats op zoek naar een veiliger onderkomen in Burkina Faso, op een totale bevolking van 20,9 miljoen burgers. Solidagro en twee partners voorzien noodhulp in de interventieregio’s waar vluchtelingen terecht komen, om zo de gemeenten te ondersteunen.

Labels:

Met steun van

Sluiten