Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

25 Filipijnse boeren en boerinnen opgeleid in de agro-ecologie25 Filipijnse boeren en boerinnen opgeleid in de agro-ecologie

16 jan. 2023 door Solidagro vzw

agro-ecologie training Filipijnen

Jongeren zijn belangrijke changemakers om agro-ecologie te bevorderen. Daarom steunt Solidagro in de Filipijnen samen met haar lokale partner Climate Change Network for Community-based Initiatives (CCNCI) de training van jonge boeren in agro-ecologie. Zo geven we middelen en werken we rond capaciteitsversterking van de Bicol Farmers School. De kennis en ervaringen die de landbouwers tijdens de opleiding van drie maanden opdoen, nemen ze mee naar hun gemeenschappen om daar te verspreiden.

Op Luzon, een van de eilanden van de Filipijnen, doen boeren vooral aan intensieve landbouw met synthetische pesticiden. Dat is niet alleen nadelig voor het milieu, omdat het bijvoorbeeld leidt tot biodiversiteitsverlies, maar ook voor de voeding die ongezonder wordt. Een duurzame aanpak van voedselproductie is nodig, die rekening houdt met de economische realiteit van de boeren en de ecologische realiteit van de opwarming van de aarde, zoals agro-ecologie voorstelt.

agro-ecologie training Filipijnen
Studenten in het veld tijdens Activity Farmers’ Field Day in Legazpi City, oktober 2022 © CCNCI

Daarom voorzien Solidagro en CCNCI, als onderdeel van hun meerjarenprogramma 2022-2026, steun aan de training van jonge boeren in agro-ecologische praktijken. De trainingen worden georganiseerd door de Bicol Farmer School (BFS), een andere organisatie in de regio, met een boerderij van 2,5 hectare die fungeert als leerboerderij. De studenten leren er onder andere biologische mestproductie, biologisch beheer van plagen en ziekten en het aanleggen van voedselbossen met een diversiteit aan gewassen.

Activity Farmers’ Field Day in Legazpi City
Studenten leren over verschillende variëteiten van lokale rijst, oktober 2022 © CCNCI

Afgelopen jaar volgden zo’n 25 studenten de agro-ecologische opleiding. Na de opleiding gaven de alumni aan dat ze erg trots waren dat ze aan de BFS hadden kunnen studeren en over biologische landbouw hadden geleerd. In hun gemeenschappen kunnen ze nu bijdragen aan een verbeterde productie en gezondere voeding.

In 2023 zullen opnieuw 25 studenten de training volgen. Met iedere leerling zetten we weer een stap verder in de verspreiding van agro-ecologie.

Labels:

Met steun van

Sluiten