Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Update: partnerorganisatie Bisan vanuit Ramallah



Update: partnerorganisatie Bisan vanuit Ramallah

15 nov. 2023 door Solidagro

Israeli_West_Bank_barrier,_graffiti.jpg

We wisten dat de context van Palestina als partnerland heel precair was, maar tegelijk motiveerde de grote (politieke) relevantie van agro-ecologie ons om een programma op te starten. Via onze consortiumpartner Viva Salud, die langer en uitgebreider aanwezig is in Palestina, werken we sinds vorig jaar samen met Bisan, een sociale beweging in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. We hoeven je niet te vertellen dat de situatie ter plaatse momenteel nog veel precairder is. We hadden contact met Ubai Al-Aboudi, directeur van Bisan, en delen zijn update.

Effecten op de Palestijnse bevolking in Westelijke Jordaanoever:

  • Het is gemakkelijker geworden voor het Israëlische leger en de Israëlische politie om Palestijnen neer te schieten en te doden. Er is veel minder tot geen controle of onderzoek wanneer zo’n incidenten voordoen.
  • De cijfers van moorden in de Westbank stijgen elke dag. Op 15 november deelde het Palestijnse Ministery of Health een dodental van 190 mee, van wie 36 kinderen. Nog vóór de escalatie was 2023 het dodelijkste jaar in het conflict sinds 2007. Tot en met september vielen er 208 Palestijnse doden door Israëlisch geweld.
  • Het is gemakkelijker geworden voor het leger en de politie van Israël om Palestijnen te arresteren zonder aanwijsbare reden. Al voor de escalatie werden gearresteerde Palestijnen soms maanden vastgehouden zonder rechtspraak. De toestand voor de gevangenen is daarnaast verergerd sinds 7 oktober (meer info zie hier).
  • Palestijnse arbeiders die in Israël werken mogen de grens niet over, waardoor er veel technische werkloosheid is en een gebrek aan inkomen. De impact op de Palestijnse koopkracht is groot. Tegelijk is alle import en al het voedsel duurder geworden. Tomaten kosten normaal tussen 2 en 6 sheikels per kg, nu is dat 13 tot 15 sheikels.
  • De toegang tot medische hulp staat onder druk, mede door de toename aan psychische problemen. Ubai geeft aan dat de bevolking collectief in shock is.
  • Scholen zijn deels open, afhankelijk van de nabijheid van de conflicten.

"Alle wegen tussen de gouvernementen (16 gebieden waarin het land is ingedeeld) zijn dicht. Mensen geraken niet op hun werk en regelmatig hoor ik dat mensen onderweg door kolonisten zijn aangevallen." - Ubai Al-Aboudi, directeur van Bisan

  • Er is een enorme toename van geweld van kolonisten tegen al wie die zich in AREA C bevindt. Kolonisten zijn sinds de oorlog zwaarbewapend en agressie tegen Palestijnen wordt getolereerd en zelfs aangemoedigd door de veiligheidsdiensten. Soms valt het leger samen met de kolonisten gemeenschappen aan.

AREA C staat onder controle van Israël en de agressie tegen Palestijnen neemt er toe sinds de herstart van de oorlog op 7 oktober 2023.

Effecten voor de landbouw in de Westelijke Jordaanoever:

  • Het systeem om toegang te verkrijgen doorheen de vele checkpoints en barrières voor landbouwers om hun land te betreden is gestopt. Veel landbouwers kunnen dus niet werken. Aangezien we in het oogstseizoen voor olijven zitten, dreigen verschillende olijfboeren hun oogst te verliezen.

"De boeren met land in AREA C zijn bang om aangevallen te worden. Er is sprake van een vermoorde boer en verschillende gewonden." - Ubai Al-Aboudi

  • Olijfboomgaarden en andere landbouweigendommen (oogsten, vee, landbouwtoestellen, schuren, irrigatiesystemen…) worden aangevallen en vernield. In de vereniging van Saad Dagher, de oprichter van Palestinian Agroecological Forum (PAF, partner van Solidagro), zijn meer dan 50 hectare aan landbouwgrond in brand gestoken.

Solidagro bezocht in mei 2023 een agro-ecologische boerderij in Bil'in, vlakbij een Israëlische nederzetting.

Effecten voor het programma van Solidagro, Bisan en Palestinian Agroecological Forum:

  • De medewerkers van Bisan kunnen amper naar het kantoor komen door transportrestricties en het risico op arrestatie (Ubai werd eerder dit jaar zelf opgepakt en ondervraagd, zie hier). De trainingen van de landbouwers liggen stil om dezelfde reden.  
  • De boeren van het PAF worden fysiek aangevallen (land, oogsten, toestellen worden vernield), maar kunnen in het algemeen veel beter om met de restricties door hun zelfvoorzienende aard. Ze zijn ook minder afhankelijk van grote machines die vaak vernield of gestolen worden. Bovendien werken ze zo lokaal dat ze minder problemen hebben met import en exportrestricties die het voor normale boeren heel moeilijk maken.

"Agro-ecologie is momenteel heel relevant in Palestina. Na het conflict zal de agro-ecologische beweging vermoedelijk sterker worden – afhankelijk van hoe het conflict uitdraait." - Ubai Al-Aboudi, directeur van Bisan

Op 30 november doen we een gespreksavond over de oorlog en het recht op voedsel en gezondheid in Gaza, waar ook Ubai via video-opnames aan het woord komt. Heb je vragen voor hem? Mail ze dan naar gerben.vanhoute@solidagro.be.

Gespreksavond

Labels:

Met steun van

Sluiten