Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Solidagro maakt kennis met EARN in Tanzania



Solidagro maakt kennis met EARN in Tanzania

28 mrt. 2024 door Solidagro

groep op veld.jpg

In februari bezocht een deel van ons internationale team Tanzania op uitnodiging van EARN (Earth Allies Restoration Network). Samen met een 20-tal Oost-Afrikaanse organisaties namen we deel aan een training in de regeneratieve landbouw, een agro-ecologische landbouwpraktijk. Zo leerden we EARN kennen in de praktijk in het kader van een mogelijke samenwerking. 

Regeneratieve of natuurinclusieve landbouw is een landbouwmodel dat door middel van een goede waterhuishouding, doorgedreven bodemopbouw en meerjarige plantenkeuzes beter gewapend is tegen de gevolgen van klimaatverandering, waardoor ook in moeilijke omstandigheden een goede opbrengst kan gegarandeerd worden en dit zonder gebruik te maken van chemische meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Dit sluit dus helemaal aan bij de ecologische dimensie van agroecologie.

Solidagro is natuurlijk al langer met dit thema aan de slag, maar het team was toch onder de indruk van een aantal interessante elementen die in deze opleiding terugkwamen. Zo werkten we niet vanuit een strak ‘receptenboekje’, maar vanuit observatie, leidende principes en kritische reflectie. Iedere boerderij en iedere context is immers anders, en het vermogen je aan te passen aan de lokale situatie is heel belangrijk om op holistische, ecologische en klimaatbestendige wijze voedsel te produceren.

EARN Tanzania

De deelnemers waren een boeiende mix van partners van EARN, waarvan sommigen op trainingsmodellen met lokale boeren werken en andere vanuit een lokale nood (zoals een weeshuis of ziekenhuis). Bij iedereen is de inzet hetzelfde: aan duurzame voedselproductie werken. Na de opleiding kan iedereen de regeneratieve principes op de eigen boerderij implementeren en mogelijk uitgroeien tot een demonstratieboerderij voor hun regio. Alle deelnemers ontvangen daarvoor bijkomende begeleiding (bij de installatie van het nieuwe systeem en/of via een vervolgopleiding 'train the trainer') en in bepaalde gevallen ook een subsidie van het netwerk. Zo trainde EARN op enkele jaren tijd 55 organisaties en zijn er nu een tiental lokale demonstratieboerderijen in regio Oost-Afrika.

De ploeg van Solidagro met docent Mark Shepard en EARN-stichter Chris Gates.

EARN wil het huidige werkingsgebied Oost-Afrika verruimen met andere regio’s. Daarvoor worden er momenteel partners gezocht om mee de schouders te zetten onder deze ambitie en onderzoekt Solidagro de mogelijkheid om in samenwerking met EARN trainingen aan te bieden voor West-Afrikaanse landen, in verschillende landen trainers op te leiden en lokale demonstratieboerderijen op te richten.

Meer informatie over EARN vind je hier.

Labels:

Met steun van

Sluiten