Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd



Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd

17 apr. 2024 door Solidagro

La Via Campesina
17 april is de Werelddag van de Boerenstrijd. De dag kwam er ter ere van de 19 boeren van de Braziliaanse Beweging van de Landloze Arbeiders, die in 1996 werden gedood tijdens een protest tegen onrecht en landongelijkheid in het land. We leggen de link met de strijd die boer.inn.en vandaag nog dagelijks voeren. 

Ook vandaag nog lopen boer.inn.en gevaar, bijvoorbeeld in ons partnerland de Filipijnen. Sinds Marcos Jr. president werd in 2022, zijn volgens de International Coalition for Human Rights in the Philippines 24 boeren vermoord door staatstroepen.

Vandaag hebben we aandacht voor de onophoudelijke strijd van boer.inn.en over de hele wereld voor hun rechten op land, water, zaden en voedselsoevereiniteit. Ze worden nog dagelijks geconfronteerd met landroof, onrechtvaardig landbouwbeleid, klimaatverandering, privatisering van zaden en landspeculatie.

Door de jaren heen werd deze dag een symbool van internationale solidariteit tussen boeren en sociale bewegingen over de hele wereld, die samen strijden voor een rechtvaardiger en duurzamer voedselsysteem.

Protest tegen RCEP in de Filipijnen

Afbeelding boven: door de internationale boer.inn.enbeweging La Via Campesina - Geïnspireerd door de kosmovisie van de Andes weerspiegelt de tekening de onderlinge verbondenheid van alle elementen van de natuur, met de mensheid als onderdeel. Het illustreert hoe Moeder Aarde boeren en hun strijd steunt en hun bestaan ​​en rechten verdedigt. Moeder Aarde, afgebeeld als een verenigende kracht, ondersteunt ons, naast haar natuurlijke uitdrukkingen, met bergen die onze voorouders en het collectieve geheugen symboliseren.

Labels:

Met steun van

Sluiten