Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Burgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, BoliviaBurgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, Bolivia

29 apr. 2024 door Solidagro

eerste consumenten bijeenkomst .jpg

De Boliviaanse Agro-ecologische Beweging (MAB), waar onze partners deel van uitmaken, gelooft erg in de kracht van de burger. Volgens de beweging verandert ons voedselsysteem pas echt duurzaam, wanneer de consument gezond en onbespoten voedsel gaat eisen. Daarom organiseerde ze in vijf departementen bijeenkomsten met consumenten, die zich erna hebben verenigd tot op nationaal niveau. In maart was er de allereerste nationale samenkomst van consumenten in Achocalla, La Paz.

Tijdens de bijeenkomst werd een nationaal comité van agro-ecologische consumenten opgericht dat opkomt voor de consumptie van gezond en onbespoten voedsel. Daarnaast verbindt dit comité de departementale consumentenorganisaties die concrete activiteiten organiseren om de bewuste consument en de ecologische boer beter met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld door excursies om ecologische boeren te leren kennen op de akker.   

Delegaties uit Pando, Tarija, Sucre, La Paz en Cochabamba zakten af naar Achocalla, samen met initiatiefnemers van ecologische verkooppunten in La Paz. Ook de vertegenwoordiger van de Nationale Raad voor Ecologische Productie van het ministerie van Landbouw en verschillende media sloten aan. Buiten ervaringen uitwisselen bezocht de groep de ecologische groentenboerderij Armonía en de ecologische kaasboerderij Flor de Leche.

Bezoek aan Empresa Eco-Social ‘Flor de Leche’ (bloem van melk), een ecologische kaasboerderij opgezet door een Belg

Het collectief Consumidores Conscientes ('Bewuste Consumenten') in La Paz, dat vertegenwoordigd is in het nationale comité, benadrukte het belang van het sensibiliseren van de consument, bij gebrek aan een overheidsbeleid dat de consument beschermt. Ria Saavedra van Consumidors Conscientes: “Actieve, bewuste consumptie is de enige optie die we hebben om ons recht op toegang tot gezond en veilig voedsel te verzekeren.” Ria Saavedra verschijnt intussen regelmatig in de media en is het gezicht geworden van de kritische consument.

Rita Saavedra van Consumidores Conscientes in La Paz en lid van het agro-ecologisch observatorium van de MAB.

Ook Carolina Garcés van de consumentengroep uit Cochabamba nam het woord. Volgens haar is de verbinding tussen de regio’s van fundamenteel belang om garanties vast te stellen, om bewuster te zijn van wat we consumeren en van de relatie tussen producent en consument. "Je kan loyaliteit opbouwen en synergieën genereren. Met het nationaal comité streven we naar een paradigmaverschuiving."

Met de organisatie van consumenten op nationaal niveau is een nieuwe speler opgestaan die naar verwachting nog een belangrijke rol gaat spelen in het beleidswerk tegen het gebruik van pesticiden en ter promotie van agro-ecologie. 

Labels:

Met steun van

Sluiten