Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's



Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's

30 apr. 2024 door MASIPAG

PAN Asia Pacific and MASIPAG staff oppose Golden Rice during a protest action on October 17 to commemorate World Hunger Day. (Photo: PANAP)

19 april was een grote dag voor de agro-ecologische beweging in de Filipijnen. Met de steun van onze partner MASIPAG haalde een coalitie van boer.inn.en en burgers hun slag thuis in de rechtszaak tegen twee ggo's: Golden Rice en Bt Aubergine. Zolang de veiligheid voor mens en milieu niet gegarandeerd kan worden, moet de commerciële verkoop en het zaaien op testvelden van het departement Landbouw stoppen. De uitspraak is ook op internationaal vlak een belangrijk voorbeeld van een triomf van boeren en de bevolking bij het opeisen van hun recht op gezondheid. Lees hieronder het persbericht van MASIPAG!

Golden Rice en Bt-aubergine, door overheid en industrie aangereikt als oplossingen voor vitamine A-tekort en plagen, kregen te maken met felle tegenstand van kleine boeren, consumenten, kinderrechtenorganisaties, wetenschappers en sectorale groepen die al lang pleiten voor gezonde, duurzame, gemeenschapsgestuurde landbouwmethoden door middel van door boeren geleide agro-ecologie. De uitspraak van het Hof van Beroep erkent de inherente risico’s verbonden aan ggo’s en bevestigt opnieuw het belang van het behoud en de bescherming van de biodiversiteit en de gezondheid van de bevolking.

Lees hier meer op het aanhoudende protest tegen Golden Rice.

Visual van MASIPAG gemaakt na hun overwinning in de rechtbank

In het vonnis staan deze maatregelen:

1. Het verlenen van het voorrecht van de Schrift van Kalikasan (een rechtsmiddel dat burgers beschermt tegen milieuschade die het leven, de gezondheid of eigendommen bedreigt)

2. Het bevel tot voortdurende mandamus (een gerechtelijk bevel dat een overheidsinstantie of -functionaris opdraagt een door de rechtbank uitgevaardigde handeling uit te voeren)

3. De UPLB (University of the Philippines Los Baños) moet de commerciële vermeerdering en uitvoering van activiteiten met betrekking tot Bt-aubergine onder het huidige biocertificaat (zogezegd biologisch veilig) stopzetten

4. Het stopzetten van het biocertificaat voor de commerciële vermeerdering van Golden Rice van PhilRice (het onderzoeksinstituut van het departement van Landbouw)

Het vonnis verbiedt de commerciële vermeerdering van Golden Rice en Bt-aubergine tot de betrokken overheidsinstanties de veiligheid en andere wettelijke vereisten kunnen bewijzen

5. De opdracht geven aan PhilRice om te stoppen met het commercieel vermeerderen en uitvoeren van activiteiten met betrekking tot Gouden Rijst onder de uitgegeven BSP

6. Het verbieden van de commerciële vermeerdering van Golden Rice en Bt-aubergine tot de betrokken overheidsinstanties de veiligheid en andere wettelijke vereisten kunnen bewijzen 

7. De betrokken overheidsinstanties moeten hun mandaat onder de toepasselijke JDC's (Joint Department Circular, een juridisch document van meerdere overheidsafdelingen met voorschriften over een specifieke kwestie, in dit geval over de toegang van ggo’s tot het land) uitvoeren, door aan het Hof van Beroep controlemechanismes voor te stellen en alle risicobeoordelingsmaatregelen uiteengezet in de JDC nr. 1 te versterken.

8. Het is verboden nog veldtesten te doen met ggo’s, ze te verwerken in veevoeder, ze commercieel te vermeerderen of te importeren, voordat alle voorgaande maatregelen zijn uitgevoerd.

Deze overwinning bewijst de veerkracht en vastberadenheid van agro-ecologische boer.inn.en. Ze hebben onvermoeibaar hun recht op zadensoevereiniteit verdedigd, alsook het belang van biodiversiteit en de gezondheid van mens en milieu. We moeten onze inspanningen voortzetten en ons voorbereiden op een mogelijke hoorzitting bij het Filipijnse Hooggerechtshof.

De uitspraak geeft een krachtige boodschap aan bedrijven en beleidsmakers: de toekomst van de landbouw ligt in het versterken van boer.inn.en en het omarmen van agro-ecologische principes zoals ecologische duurzaamheid, biodiversiteit en het welzijn van boerengemeenschappen.

Tekst van MASIPAG vertaald door Eric Kisbulck

MASIPAG is een nationaal netwerk voor agro-ecologie, met 30.000 aangesloten landbouwers en wetenschappers. Voor Solidagro draagt MASIPAG bij aan de capaciteiten van landbouwgemeenschappen op het gebied van agro-ecologische technieken, gemeenschapsversterking en beleidsbeïnvloeding. MASIPAG neemt verder de leiding in het nationale Agroecology X-netwerk en beheert leerboerderijen voor duurzame landbouwtechnieken. Het netwerk zet ook sterk in op het kweken van lokale rijstvariëteiten, wat landbouwers meer autonomie geeft. 

Labels:

Met steun van

Sluiten