Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Klimaatheldin Noémi van Bolivia

Tijdens de campagne 'Stap mee in het veld, word klimaatheld' informeert Solidagro - naast het organiseren van tal van activiteiten - over haar werk in de verschillende partnerlanden. Dat doen we via het knappe werk van vier klimaathelden - geëngageerde burgers die op een positieve manier bezig zijn met de klimaatverandering. Voor Bolivia heeft ons kantoor ter plaatse gekozen voor Noemí Hidalgo Sensano.

Noemí is een boerin uit het dorp Suyku Pujio in Bolivia. Ze zet zich in voor de promotie van agro-ecologie met het oog op voedselzekerheid en -soevereiniteit in haar gemeente. Daarbij vertrekt ze van haar eigen positieve ervaring met agro-ecologische praktijken, die ze sinds twee jaar toepast op haar perceel.

Noémi begon met een kleine tuin van zo’n 100 m² waar ze groenten kweekte met irrigatiewater uit de nabijgelegen waterbron. Gaandeweg is ze de moestuin gaan uitbreiden en diversifiëren, onder andere met enkele fruitsoorten. De productie loopt zo goed dat Noemí geen groenten meer hoeft te kopen.

“De oogst uit onze tuin heeft een andere smaak dan de groenten van de markt. Soms zijn de groenten kleiner, maar altijd smaken ze lekkerder.”

Noemí en agro-ecologie

Noémi past agro-ecologie toe in de eigen zaadproductie, de aanplant van fruitbomen voor schaduw (agroforestry) en het gebruik van organische meststoffen. Ze beschermt de gewassen tegen insectenplagen met een natuurlijk afweermiddel op basis van tarwi (bonensoort uit de Andes) en tabak. Ook wisselteelt, waarbij in tegenstelling tot monocultuur de gewassen jaar na jaar veranderen, is een goede manier om plagen tegen te gaan.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering is de regentijd zeer onregelmatig geworden, waardoor de bodem steeds verder uitdroogt. Dit jaar riep de gemeente Sacaba, waarin het dorp Suyku Pujio gelegen is, de noodtoestand uit door de aanhoudende droogte. Noemí gaat efficiënt om met het beperkte water door middel van beregeningsirrigatie. Daarnaast past ze technieken toe om zo veel mogelijk regenwater in de waterwingebieden van het dorp op te slaan. Ook blijft het langer in de bodem bewaard door bedekking met dode vegetatie (mulch) en terrassenbouw.

"We gaan agroforestry implementeren in de waterwingebieden. In de loop van de tijd zullen we deze waterwingebieden verbeteren, waardoor onze waterbronnen niet verder uitdrogen."

CENDA

Noemí krijgt steun van onze lokale partner CENDA, het Centrum voor Communicatie en Ontwikkeling van de Andes. De organisatie geeft training en technische ondersteuning voor agro-ecologische toepassingen en duurzaam waterbeheer, steun met zaden, fruitzaailingen en de aanleg van efficiënte irrigatie.

De initiatieven van Noemí zijn een voorbeeld voor andere gezinnen in Sacaba en ter inspiratie voor de boeren- en  boerinnenorganisatie. CENDA helpt bij de verspreiding van deze ervaringen en de ondersteuning van deze sociale organisaties bij ontwikkeling van voorstellen voor gemeentebeleid voor agro-ecologie en het duurzaam beheer van waterwingebieden op de langere termijn. 

Lees hier meer over ons werk in Bolivia en over onze partners

Iedereen Klimaatheld

Ook jij bent voor ons een klimaatheld. We willen een tegengewicht bieden voor de zware klimaatproblematiek door deze op een zo positief mogelijke manier te benaderen. Daarom zetten we iedereen in de bloemetjes die ook een inspanning doet - op welke manier dan ook - om duurzaam om te springen met voedsel of om zich te informeren. Doe een of meer van de drie volgende acties om een pakketje met bloemzaadjes van Vitale Rassen bij jou in de bus te krijgen.

1. Schrijf je in voor een of meer van onze activiteiten in Gent, Sint-Niklaas of Brussel

2. Schrijf een kaartje of meerdere kaartjes naar onze beleidsmakers

Met steun van

Sluiten