Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Senegal

Agro-ecologie en klimaat Lucie Diatta - Changemaker 2020

Nog een lange weg naar voedselsoevereiniteit

Op het vlak van landbouw en voedselzekerheid blijven de politieke leiders rotsvast kiezen voor het industriële landbouwmodel, wereldwijd gedomineerd door multinationale bedrijven. Duurzaamheid staat helemaal niet op de agenda.

Senegal staat bekend als een democratisch land met een grote politieke stabiliteit. Toch dient dit de laatste jaren genuanceerd te worden en neemt de staat regelmatig een autoritaire positie in. Op het vlak van landbouw en voedselzekerheid blijven de politieke leiders rotsvast kiezen voor het industriële landbouwmodel, wereldwijd gedomineerd door multinationale bedrijven. Duurzaamheid staat helemaal niet op de agenda.

De haven van Dakar is een toegangspoort voor landbouwinputs vanuit de chemische industrie: meststoffen, pesticiden, hybride en ggo-zaaigoed. Langs dezelfde haven komt 50% van de voeding van de 14,5 miljoen Senegalezen het land binnen. Rijst, het basisvoedsel van de Senegalezen, wordt zelfs voor 80% ingevoerd. De lokaal geproduceerde rijst wordt weggeconcurreerd door deze goedkope geïmporteerde rijst: de weg naar voedselsoevereiniteit is nog lang.

Het programma van Solidagro ondersteunt de landbouwactiviteiten van 43 basisgroepen van vrouwen in zeven gemeenten, met een bevolking van 63.200 personen. De basisgroepen zijn gegroepeerd in federaties, die eveneens organisatorisch ondersteund worden.

Naar de top

Djeneba Camara - voorzitster vrouwengroep in het dorp Sadio Salla, regio Fatick:

"Een eigen stuk grond hebben is voor de vrouwen van het dorp een enorme stap vooruit. Door geld te verdienen dat bijdraagt aan de uitgaven van het gezin, worden we meer gerespecteerd en gehoord in onze dorpsgemeenschap."

Contact

Wil je meer weten en in gesprek gaan over onze projecten in Senegal? 

Neem contact op met Lien via lien.verstraete@solidagro.be  of +32 33 61 43 86.

Lees meer over Solidagro in Senegal

Naar de top

Nieuws uit Senegal

  1. Terugblik: beleidswerk 2021
  2. Defend the Defenders 2021
  3. Geen Paris Agreement voor onze voedselsystemen

Naar de top

Met steun van

Sluiten