Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Over Toekomt voor boer(in) & ons voedsel

Toekomt voor boer(in) & ons voedsel

Gespreksavond met boeren uit de streek: panelgesprek en praatcafé

Georganiseerd door Boerenforum, Wervel en Solidagro

De uitdagingen voor de landbouw zijn niet min. Een analyse maken en kijken naar de oorzaken die aan basis liggen van het overheersende en scheefgetrokken voedselsysteem is belangrijk om samen te kunnen werken aan het rechttrekken ervan.  “Samen” is onontbeerlijk om te komen tot een structurele oplossing die voor iedereen positief is, de weg naar een andere toekomst voor landbouw- en voedselsystemen ligt vol drempels. Verschillende stemmen aan het woord laten, luisteren naar elkaar en ideeën uitwisselen is de sleutel om de drempels te verlagen en weg te werken.

We geven het woord aan Esmeralda Borgo, Lieven Bauwens, Tine Van Ackere en Paul Cerpentier om het te hebben over rechtvaardige landbouw, toegang tot grond, boereninkomens uit voedselproductie, de toekomst van ons voedsel, een rechtvaardig en coherent overheidsbeleid en vooral hoe we dat laatste, als boer, als kiezer en als consument, kunnen afdwingen. Bart Thoelen zal het gesprek in goede banen leiden. 

Na het panelgesprek geven we ruimte aan het publiek om vragen te stellen en uit te wisselen met de panelleden. Voor een informele babbel kun je erna terecht aan de bar.

  • Esmeralda Borgo is beleidsverantwoordelijke bij Bioforum en coördinator van het netwerk Voedsel Anders. Voedsel Anders verenigt 27 middenveldorganisaties die agro-ecologie hoger op de maatschappelijke en politieke agenda wil krijgen.
  • Lieven Bauwens is voorzitter van de raad van bestuur van Pomona vzw. Pomona is een coöperatief boslandbouwbedrijf dat lokale gebruikers wil bewustmaken en voorzien van een ruim aanbod aan ecologisch geproduceerde en kwalitatieve voeding.
  • Paul Cerpentier de ondervoorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en boer in Sint-Gillis-Waas. Het ABS is een belangengroep die opkomt voor alle aangesloten boeren en tuinders.
  • Tine Van Ackere richtte de biologische groenten- en plukfruit-boerderij ‘Kleibeek’ in Sint-Pauwels op, waar ze werkt als boerin. Daarnaast baat ze haar eigen biowinkel uit en is ze verdeler van de groentepakketten ‘Tines Groentemandjes’.
  • Bart Thoelen (moderator) werkt als projectmedewerker bij het Steunpunt Korte Keten van KVLV en was voordien actief bij Voedselteams.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer is niet optimaal. Wenst u een rit van en naar het station in Sint-Niklaas graag een seintje aan nele.vanvaerenbergh@solidagro.be

Programma van Toekomt voor boer(in) & ons voedsel

Op woensdag 27 november:
19:30 - 20:00 Onthaal
20:00 - 22:00 Panelgesprek
22:00 - 23:30 Praatcafé

Lees meer over het programma

Deel met anderen

Met steun van

Sluiten