Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Geschiedenis

Foto genomen door Coen in Bolivia (2013)

De organisatie ontstaat in 1964 onder de naam Fraternité Africaine en focust oorspronkelijk op het uitzenden van vrijwilligers naar Congo, Burundi en Rwanda.

Jaren zeventig en tachtig

De naamsverandering naar Bevrijde Wereld in 1978 gaat gepaard met een verandering in aanpak. Voortaan ligt de nadruk op het uitbouwen van partnerrelaties en het steunen van basisorganisaties en ngo’s in Latijns-Amerika, de Filipijnen en West-Afrika. Verschillende ontwikkelingsthema’s krijgen een plaats in de programma’s: landbouw, mensenrechten, vakbondswerk, enz. Bevrijde Wereld start ook met educatief werk in België door solidariteitsgroepen op te richten en op te volgen. We geven workshops en infosessies over de uitdagingen waarmee haar partners in het Zuiden geconfronteerd worden.

Jaren negentig

Met de oprichting van Baobab Wereldklas komt er een doelgroep bij in het educatief werk. Inleefprogramma’s voor het basisonderwijs worden gecombineerd met vorming en begeleiding van (student)leerkrachten. De werking in Latijns-Amerika wordt afgebouwd om te kunnen focussen op West-Afrika en de Filipijnen.

Jaren tweeduizend

Bevrijde Wereld richt zich ook op jongeren en begint samen met de Sint-Niklase vrijwilligersorganisatie Dwagulu Dekkente uitwisselingen te organiseren. Met de overname van het Boliviacentrum neemt Bevrijde Wereld opnieuw de draad op in Latijns-Amerika. We evalueren stilaan naar een focus op voedselzekerheid als werkthema. Capaciteitsversterking van de partnerorganisaties wordt een van de kernthema’s van alle programma’s in onze werkgebieden. Uitwisselingen tussen partners spelen een belangrijke rol. Om meer in aanraking te zijn met het werk in de partnerlanden, richten we coördinatiebureaus met landenvertegenwoordigers op.

Vanaf 2014

Om meer expertise uit te bouwen, focussen we voortaan op het thema landbouw en bijgevolg voedselzekerheid. De werking rond basisonderwijs dragen we over aan Studio Globo, waardoor ze in een grotere structuur wordt ingebed die heel Vlaanderen bestrijkt.

In 2014 doen we voor het eerst een thematische campagne rond recht op grond. Zo willen we voortaan alle educatie en sensibilisering jaarlijks focussen op een thema dat belangrijk is in onze partnerlanden. Belangrijk daarbij is dat de activiteiten in Vlaanderen afgestemd zijn op de ervaringen en noden die partners in het Globale Zuiden ons aanreiken.

We maken ook de keuze om meer expliciet beleidsbeïnvloeding op de agenda te zetten. We willen onze lokale partners ondersteunen bij hun politieke strijd voor voedselrechten en voor recht op grond voor boeren en boerinnen. Voortaan zijn we actief in Bolivia, Burkina Faso, de Filipijnen, Mali en Senegal. Al deze veranderingen inspireren ons tot een nieuwe naam die onze waarden uitstraalt en onze focus op voedselzekerheid en landbouw: Solidagro.

Solidagro_rgb.jpg

Naar de top

Met steun van

Sluiten