Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Kalayaan en Filipijnse onafhankelijkheid - een verslag



Kalayaan en Filipijnse onafhankelijkheid - een verslag

4 jul. 2016 door Solidagro

TRIBU_KENJ_2265-300x200.jpg

Zaterdag 26 juni stond helemaal in het teken van de Filipijnen. In het Zuidpark te Gent vierden we de 118e verjaardag van de onafhankelijkheid. Een dag waarbij enerzijds verbroederd, gevierd en gefeest werd, maar waar er anderzijds ook veel aandacht ging naar de moeilijke situatie in de Filipijnen.

De Filipijnse gemeenschappen in België worden groter en groter en men voelt een groeiende behoefte om zich als Filipinos te verenigen en de band met hun land te behouden. Deze sfeer werd al bij aankomst zichtbaar: lachende gezichten, veel inheemse producten, een leuke atmosfeer en vooral veel verbroedering. De zon zorgde af en toe voor een extra stimulans en het deed iedereen deugd.

Om 11u werd het programma op gang geschoten met de film Radio Cordillera over ontwikkelingsagressie en monoculturen in de Filipijnen, om daarna een protestparade te houden tegen de mensenrechtensituatie in de Filipijnen: Stop Lumad killings! Stop extrajudicial killings in the Philippines! STEUN HET BOERENVERZET TEGEN LANDROOF!

TRIBU_KENJ_2435  TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4193  TRIBU_KENJ_2386

Meer dan ooit is er de nood om mensen bewust te maken over de moeilijke situaties van de minderheidspopulaties in de Filipijnen. Daarom stond de dag volledig in het teken van de ‘TRIBU’ of de inheemse bevolking in de Filipijnen. Dit werd mooi naar voren gebracht in het cultureel gedeelte: een toonmoment waar de diverse inheemse volkeren die in de Filipijnen leven worden gerepresenteerd en die op het einde gewelddadig uiteengedreven worden door buitenstaanders. Om de veerkracht van die volkeren aan te tonen, stonden de slachtoffers één voor één op en maakten statements die een mens kippenvel bezorgden! Afsluitend kwam er ook het wondermooie lied, ‘Awit ng Lumad’.

Doorheen de dag konden de deelnemers heel veel doen: de petitie tekenen tegen een Filipijnse mijnbouwwet die vrij spel geeft aan multinationale bedrijven om aan mijnbouw te doen ten koste van mens en milieu, kijken naar dans, luisteren naar muziek en poëzie, spelletjes spelen, kuieren langs de kraampjes, proeven van Filipijnse lekkernijen…

TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4106 verkleindTRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4097

Tegen 14u werden we uitgenodigd om deel te nemen aan het panelgesprek waarbij uitgelegd werd waarom de Filipijnse onafhankelijkheidsviering relevant is, ook in de context van de huidige situatie in de Filipijnen. Daarbij werd vooral gekeken naar de moeilijke situatie van minderheidsgroepen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen. De sprekers waren Alan Deniega (kersvers consul-generaal op de Filipijnse ambassade), Eddy Couckuyt (gedeputeerde Ontwikkelingssamenwerking van de Provincie Oost-Vlaanderen), Pascal Van Driessche (Solidagro) en Beverly Longid (coördinator International Indigenous Peoples Movement for Self Determination and Liberation).

Na het paneldebat werd er een aangrijpende film getoond over de boerenbetoging van 1 april 2016, waarbij zo’n 6.000 boeren een piket hielden aan het lokale kantoor van de National Food Authority om subsidies en rijst te vragen na mislukte oogsten door grote droogte. Ze kregen echter kogels in de plaats…

Na de film was er tijd om nog even verder te verbroederen, maar de situatie in de Filipijnen was nooit veraf. Het werd een dag met de twee gezichten!

TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4139 verkleind  TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4153  TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4200 verkleind  TRIBU - KALAYAAN GENT 2016-4215 verkleind

Special thanks to ©JoeLampasa

Labels:

Met steun van

Sluiten