Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Tijd om te oogsten - ALCADEV



Tijd om te oogsten - ALCADEV

29 jun. 2018 door Solidagro

Agro-ecologie in actie - Filipijnen

Tijd voor de oogst in Alcadev. Door onderwijs en landbouw te combineren met agro-ecologische principes produceren en eten de studenten het hele jaar door hun eigen geteelde, ecologische groenten.

Om 4u30 's ochtends, wanneer de haan net kraait, zijn de leerlingen van Solidagro's partner ALCADEV (Alternative Learning Center for Agricultural and Livelihood Development = het alternatieve leercentrum voor ontwikkeling van landbouw en levensonderhoud) al wakker en klaar om aan hun dag te beginnen. Rond 5u trekken de leerlingen van de slaapzaal richting de moestuinen, waar ze de komende twee uur de grond bewerken.

In Alcadev krijgt elk studiejaar hun eigen stukje grond om te bewerken. Dit is een niet te onderschatten klus aangezien de producten uit deze moestuinen, de voedselbron van de school gedurende het volledige jaar zijn. Als de tuinen geen goede oogst opleveren, zal hun voedselvoorraad hun dagelijkse voedselconsumptie niet halen. De studenten krijgen de verantwoordelijkheid in handen om ervoor te zorgen dat er elke dag eten op de tafel staat. De eerste les van de dag is dan ook altijd de zorg voor hun groentetuin. Deze zorg en positie van de studenten zegt trouwens iets over hun rol in hun gemeenschap: in hun handen ligt de toekomst van de inheemse bevolking en hun voortdurende strijd om hun land en identiteit!  

Ondewijs op de Alcadev school, is geen passieve zaak maar een interpersoonlijk, collectief en actief proces waarbij de studenten leren verantwoordelijkheid te nemen, te vertrouwen op hun eigen kunnen en zelf de verandering te zijn die ze willen zien in hun gemeenschap. Agro-ecologie is hierbij alom tegenwoordig in het leven en leren van deze studenten. Het is een manier van leven geworden voor hen, een manier om hun gemeenschap te transformeren.

Met de oprichting van Alcadev hebben de 'Lumads' (verzamelterm voor inheemse volkeren van Mindanao) ervoor gezorgd dat de opvoeding van hun kinderen hun inheemse, aloude leven weerspiegelt en hun collectieve trots, eigenheid en identiteit versterkt. De school is een uitdrukking geworden van hun gezamelijke wil om hun cultuur te behouden maar ook om veranderingen en bekwaamheden te omarmen wanneer deze bijdragen tot het verder ontwikkelen van hun manier van leven.

Via Alcadev's outreach-programma zijn de studenten in staat om in de praktijk te oefenen wat ze geleerd hebben. Dit programma houdt zich bezig met het bevorderen van voedselzekerheid in de omliggende dorpen. De studenten brengen hun weekenden door bij hun ouders en buren op hun boerderijen waar ze basisbegrippen introduceren over duurzame landbouw om de traditionele manier van landbewerking te optimaliseren.

De studenten krijgen bovendien de opgave om hun medejongeren te mobiliseren en samen met hen gemeenschappelijke boerderijen op te zetten. In deze boerderijen kunnen ze het systeem van gemeenschapsgerichte voedselproductie via ecologische landbouw  delen met hun leeftijdsgenoten. Ze introduceren en ontwikkelen er landbouwmethodes, zoals multiculturen en mulchen, een goede landvoorbereiding en het prepareren van natuurlijke meststoffen en pesticiden.

Labels:

Met steun van

Sluiten